reklama

Na kole po Česku – tipy na nejkrásnější cyklovýlety

Svoje soukromé tipy na cyklovýlet nebo dovolenou nám poslali cyklokoordinátoři z celé ČR. NaKole.cz hledalo NEJ pro cyklovýlety po Česku. Podívejte se, kam stojí za to vyrazit na víkend na kolo.

Foto: Jitka Vrtalová, NaKole.cz

Redakce NaKole.cz oslovila specialisty na cykloturistiku, kteří pracují pro regiony, kraje i Klub českých turistů. Všichni dostali dvě stejné základní otázky:

1. Jaká NEJ pro cyklisty jsou ve Vašem kraji nebo regionu?
2. Která místa by neměli cyklisté určitě minout a proč? 

Podle vyjádření většiny dotázaných jsou hlavními „taháky“ pro cyklisty města a historické památky. Pouze dva odborníci dotázaní v anketě zmínili to, co zůstává často nevyslovené – cyklisté vyhledávají místa, kde nepotkají žádného jiného cyklistu, kde budou jen sami se sebou. Lidé často na kolech vyrážejí co nejdále od velkých městských center, směrem do lesů a do přírody. 

A co si o tom myslíte vy? Jak znáte Českou republiku ze sedla jízdního kola? Navštívili byste nabídnuté tipy nebo dáváte přednost něčemu jinému? 

Tady jsou tedy doporučení od jednotlivých krajů a regionů:

Milan Zukal, Karlovarský kraj

1/ Těch NEJ je celá řada. Zážitkem číslo jedna pro cyklisty je jízda po cyklostezce Ohře. Ta vede od státní hranice po bývalé železniční trati za krásou hrázděného města Chebu s hradem a černou věží, historickým náměstím se Špalíčkem, revitalizované podhradí s románskou hradní architekturou. Nad jejím údolím je na jedné straně masív Krušných hor a na straně druhé tabule Slavkovského lesa s nespočtem minerálních pramenů a historií těžby stříbra a barevných kovů. Na Sokolovsku jistě zaujme přeměna krajiny v důsledku zahlazování předchozí těžby hnědého uhlí. Architekturu krajiny dotváří statek BernardKrálovském Poříčí s interaktivním modelem řeky Ohře a centrem zapomenutých řemesel. Další putování nás přivede na královský hrad Loket a do přírodního amfiteátru pod hradem v bezprostřední blízkosti řeky a historického centra města. Teplé minerální prameny daly vzniknout Karlovým Varům a systému lázeňství. Hrady, zámky, rozhledny, navazující naučné stezky, muzea, dálkové pohledy do krajiny a setkání s přírodními památkami umocní zážitek z průjezdu 100 km dlouhé trasy podél řeky Ohře.


Na cyklostezce Ohře pod hradem Loket
Foto: NaKole.cz

Mezi další NEJ patří chebská pánev s Františkovými Lázněmi s neopakovatelným urbanismem a architekturou a přírodní rezervací  SOOS včetně nejmladší sopky v Čechách – Komorní hůrkou.

Dalším NEJ je Mariánskolázeňsko jejichž zakladatelem byl řád premonstrátů z kláštera v Teplé (národní kulturní památka). Město bylo již v 19. století moderním lázeňským letoviskem nejvyspělejšími vymoženostmi doby; tramvajovou dopravou, elektrifikací, tekoucí vodou na pokojích noblesních hotelů. Anglický král si město natolik oblíbil, že jej navštívil celkem devětkrát. V době svého pobytu je vždy na několik měsíců učinil centrem světové politiky a společenského života.

Příroda Krušných hor i Slavkovského lesa od 12. století sloužila také k těžbě rud a kovů. K ochraně dolů založen gotický hrad Bečov, po přístavbě také zámek vznikl rozlehlý památkový areál, jehož expozicím vévodí jedna z nejhodnotnějších zlatnických památek v ČR – relikviář svatého Maura. Další významné památky na důlní činnosti – stříbrná horečka v Jáchymově, vlastní mincovna, stříbrný Jáchymovský tolar, který se promítl do názvu americké měny, Horní Slavkov a mnoho dalších.

2/ Cyklisté by určitě neměli minout kamenné rozhledny v Aši, Chebu, Mariánských Lázních, Krásně, Karlových Varech nebo v Sokolově.


Míra Landa, Krajská komise značení KČT, Karlovarský kraj

1/ V Karlovarském kraji je nejdelší cyklostezka (nepřetržitě mimo provoz vozidel) Ohře. Od Chocovic do Karlových Var, Doubí je to 47 km (až na 500 m v Lokti)

Trasa číslo 2011 má zase největší převýšení  - spojuje totiž nejnižší a nejvyšší místo v kraji (Ohře ve Vojkovicích – 333 m a Klínovec – 1244 m), s převýšením 911 m. Bude dokončena letos, část už je hotova z loňska.

Nejdelší a zároveň nejvýše položená značená trasa – Magistrála Krušné hory – trasa 36 (budoucí 23) je dlouhá 111 km a průměrná nadmořská výška na trase je kolem 700 m n.m.

 2/ Myslím, že navštívit stojí za to hrad Bečov (relikviář, nejcennější památka v ČR po korunovačních klenotech) a Loket (hradní vězení se sténajícími vězni). Krásný hlavně děti (ale nejen pro ně) je statek Bernard (dříve Britania) v Královském Poříčí, který je dnes přestavěn na dům řemesel a muzeum Ohře. Stále vděčnou podívanou je pramen Vřídlo v Karlových Varech, kde ze země tryská horký gejzír o teplotě 73 stupňů nebo zpívající fontána v Mariánských Lázních. Ta hraje pouze od května do září, a to každou lichou hodinu (od 9 do 22 h.). K návštěvě bych doporučil i bájnou horu Krudumkostelem sv. Mikuláše, odkud každoročně vychází Mikuláš rozdávat dárky.

Nebo třeba malý František ve Františkových Lázních, kterému legenda přisoudila kouzelnou moc a kterému dámy neustálým osaháváním dokonale vyleštily pindíka. No uznejte, kdo to má? :o)


Libor Picka, Svazek obcí Domažlicko

1/ NEJ českého lesa jsou především nádherné lesy bez lidí. Může se stát, že pojedete celý den a nikoho nepotkáte.

2/ Pokud jde o místa, které by cyklista na Domažlicku určitě neměl minout, je to muzeum na Čerchově, to je nejvyšší místo Českého lesa s krásnou obrovskou Kurzovou rozhlednou. Unikátem je i akvadukt na cyklotrase č. 3 mezi Domažlicemi a Babylonem, který v minulosti zásoboval Domažlice pitnou vodou. Prakticky se tu převádí voda z povodí Dunaje do povodí Labe. Po mostku přes železniční trať dnes vede cyklostezka č. 3, do podzimu tudy poteče po několika letech znovu i voda. 


Petra Kůsová, Plzeňský kraj

2/ Cykloturisty láká především CHKO Šumava s nádherným Hamerským údolím sevřeným z jedné strany Prenetem, Můstkem a Pancířem, z druhé strany hraničním pohořím, kterému vévodí vrch Ostrý, Svaroh, Jezerní stěna.

Krásné je i Černé a Čertovo jezero. Na hrázi uvidíme nádherný výhled na Jezerní stěnu a  přečerpávací stanici hamerské elektrárny. Nedaleko od Černého jezera se nachází Bílý vodopád, který je nejvyšším vodopádem na Šumavě, a stojí zato jej shlédnout. Za vodou je vidět velký plochý kámen, kterému se říká Klostermannova lavička.


Černé jezero
Foto: Alexander Vacek


Olga Vilímková, Hranická rozvojová agentura

1/ Vyzdvihla bych především stezku „Po stopách využívání vodní a větrné energie„, která propojuje zachované i už neexistující vodní a větrné mlýny na Hranicku. Stezka sestává ze třech samostatných okruhů a její celková délka je téměř 130 km. Na trati jsou infotabule informující o obcích na trati, místních mlýnech a zajímavostech z mlynářského řemesla a historie. Každý návštěvník a turista má možnost zapojit se do soutěže s názvem „Mlynářský krajánek“. Účastníci zodpovídají otázky a sbírají kontrolní razítka do soutěžních průkazů. Soutěž probíhá celoročně a turisté se mohou zapojit samostatně nebo ve skupinách a trať absolvovat v kteroukoli dobu. Úspěšní soutěžící se stanou mlynářskými krajánky a budou pasováni do cechu mlynářského regionu Hranicko.

2/ Určitě větrné a vodní mlýny, třeba větrný Maršálkův mlýn v Partutovicích, Červenkův větrný mlýn ve Skaličce nebo Humplíkův vodní mlýn ve Stříteži nad Ludinou. V Teplicích nad Bečvou máme i nejteplejší jeskyně, kterými jsou Zbrašovské aragonitové jeskyně.


Václav Volráb, ČEMBA

1/ U nás je to hezké všude. Pokud bych ale měl vybrat pět NEJ z pohledu bajkera, byly by to určitě stezky v Rychlebských horách, potom Toulovcovy Maštale, a dále Krušné hory, Javorníky a Brdy.


Milada Podolská, Beskydy-Valašsko

1/ Měla-li bych vyhledat v našem regionu tip na cyklistická „nej", pak by to mohly být trasy, které vedou na Lysou horu (nejvyšší vrchol Beskyd) a Radhošť (nejznámější vrchol Beskyd).

2/ Při cestě na Valašsko by cyklisté určitě měli navštívit Pustevny – krásné stavby, které vytvořil architekt Jurkovič. V duchu lidové architektury ztvárněný Libušín, Maměnka nebo vyhlídkový altán Cyrilka  jsou dnes součástí Valašského muzea v přírodě.


Jitka Mattyašovská, Vysočina Tourism

1/ Co doporučit cyklistům na Vysočině? Kromě trojúhelníku památek UNESCO (Telč, Třebíč, Žďár nad Sázavou) mě napadá třeba areál pivovaru Dalešice, kde se natáčel legendární film Postřižiny. Máme tu i několik vodních přehrad, kde se dá zastavit u vody, nebo třeba dozvědět se něco víc o výrobě vodní energie v informačním centru vodní elektrárny Dalešice.


Pavel Klimeš, Středočeský kraj

1/ Nejlepší trasy pro cyklisty, kteří preferují rovinatý terén, vedou ve Středočeském kraji podél řek La­be (úsek Kolín-Kostelec nad Labem), Vltavy (me­zi Horními Počaply a přívozem u Máslovic), Be­rounky (pravob­řežní úsek Nižbor – Beroun, levobřežní úsek Beroun-Srbsko a úsek Řevnice – Černošice), nebo po trase Greenwa­y Berounka Stře­la mezi Rakov­níkem a Křivo­klátem.

Ti, kterým nevadí kopce, najdou to své v jihozápadní části Středočeského kraje. Od Zbraslavi až k Třemšínu jsou­ Brdy, lesnatá vrchovina protkaná zpevněnými cestami se zákazem vjezdu aut. Hezké přírodní scenerie a daleké rozhledy jsou na  trase Vltavské cyklistické cesty ve Středním Po­vltaví v úseku Slapy – Štěchovice – Hradišťko – Pikovice – Davle a na Sedlčansku v ú­seku Krásná Hora nad Vltavou – Kamýk nad Vltavou – Křepenice. V Posázaví La­dově kraji ve­dou krásné trasy Hornopožárskými lesy a Voděradskými bučinami.

2/ Mělník, terasa pod Zám­kem – místo dalekého rozhledu na soutok Vltavy a Labe a na České středohoří. Z Mělníka lze dále pokračovat na kole do Kokořínska, podél Labe na sever, nebo podél Hořínského kanálu a Vltavy na jih.

Třemšín – nejvyšší veřejnosti přístupný bod ve Středočeském kraji se zříceninou hradu. Úplně na vrchol asi všichni nevyjedou, ale nemůžou minout krásnou přírodou v jeho okolí.

Říční lázně Zle­nice – výletní místo na soutoku Sázavy a potoka Mnichovka ve stylu rozmarného léta s výletní restaurací, přívozem a zříceninou hradu Hláska, odkud lze na kole pokračovat po nebo proti proudu Sázavy a Mnichovky.

Poděbrady – město u Labe s lázněmi, parky, zámkem, cyklostezkami a jezerem. Je krásné zejména na jaře a na podzim.

Přečtěte si také

Seriál „Tipy na výlety (nejen) pro ženy“

Další skvělé tipy na výlety na kole »

Fotogalerie

Černé jezero na Šumavě.
Redakce NaKole.cz, 14.04.2012
Vyzkoušejte
Labská cyklostezka – Míšeň (CK Victoria)

Labská cyklostezka

Německo
14.05.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 990 Kč
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
17.05.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
12.07.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Frčíme)

Teplické cyklostezky na pohodu

Česko
20.08.2024 - 5 dní
cyklistický
Autobusem
10 500 Kč
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
26.08.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
Do vaší knihovny
Blogy

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

O čem se mluví:

Vyjížďky, srazy, akce Nákolácká Štafeta 2024 dnes v 11:42
Technické rady Technické dotazy a poznatky II dnes v 10:07
Cestování na kole Zase na cestě dnes v 09:55
Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 09:18
NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 08:18
Co vás vytočilo 152 včera v 22:37
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

553 cyklistů (8 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024