reklama

Na hory se slevou

Slevy se staly heslem dne. Slevové karty a balíčky služeb pevně zakotvily také v nabídce českých lyžařských areálů. Přinášíme vám přehled míst, které vsadily na balíčky služeb jako lákadlo pro lyžaře a kde můžete využít slev, bonusů a nejrůznějších karet.

Foto: Jitka Vrtalová, NaKole.cz

Při cestování po Česku jsou pro mnohé rozhodujícím faktorem finance. Jízdenky jsou stále dražší, vstupné se zvyšuje. Přitom lákadel kam se vydat a co navštívit je stále více. Pokud společně tráví dovolenou například čtyřčlenná rodina, nabídka na slevu už může rozhodovat o výběru dovolené.

„Slevy jsou dnes tak rozšířené, že hosté je v podstatě očekávají. Nedovedu si představit, že nějaký region by neměl určité slevové balíčky," komentuje to Renata Šedová, která pracuje jako poradkyně v oblasti cestovního ruchu.

To platí i pro zimní dovolenou. Množstevní slevy jsou již pravidlem, které nabízí dnes snad již všechny zimní areály, ať už jde o rodinné vstupné, slevy pro větší skupiny, nebo výhodnější podmínky u dlouhodobých permanentek.

Proto se v dnešním článku zaměříme na jiné typy slev, a sice na balíčky, které nabízejí výhodnější podmínky při kombinaci několika služeb. Slevové karty určené pro turisty nabízí řadu výhod v podobě nejrůznějších benefitů, nejčastěji slev na vstupném, službách, slouží jako jízdenky atp., mnohdy dokonce zajišťují vstup zdarma. 

Redakce NaKole.cz našla v Česku několik takových produktů, s kterými se v letošní turistické sezoně můžete na svých cestách setkat a ušetřit.

Ski areál Lipno: Karta hosta


  Foto: NaKole.cz

Začneme kartou, kterou využijí lyžaři, protože její platnost je pouze přes zimní sezonu od 1. listopadu 2011 do 31. března 2012 a platí ve Ski areálu Lipno. Zimní verze karty nabízí celkovou hodnotu slev 4000 Kč. Jde například o levnější skipas, slevy na půjčovném lyžařského vybavení, výukové kurzy, hlídání dětí, ale také slevy v restauracích či obchodech atd. Slevy se týkají celkem 40 služeb.

Na letní sezonu je pak připravena letní LIPNO CARD, verze platící od 1. června do 31. října. Zde je nabídka slev a výhod rozšířena na celkem 70 služeb v oblasti Lipenska. Karta nabízí řadu slev rozdělených do několika kategorií: sport/aktivity, příroda/kultura, gastronomie/obchod a relax/zábava. Obě karty platí například i v nedalekém Českém Krumlově.

Běžná cena zimní karty je 99 Kč, letní pak stojí 149 Kč. Děti, studenti, senioři a držitelé ZTP mají na slevovou kartu ještě další slevu. Kartu můžete získat dokonce i zdarma, pokud se ubytujete ve smluvním zařízení.

Více informací o obou variantách lipenské karty naleznete na podrobných internetových stránkách: www.lipnocard.cz.

Orlické hory: Ski Říčky

Zimní areál v Orlických horách láká návštěvníky na 20 % slevu, která čeká v podobě voucheru na ty, kteří se ubytují v Říčkách v Orlických horách a současně si zakoupí tří a vícedenní ski pas. Slevy nabízí skiareál také pro dětské návštěvníky, rodiny, seniory a organizované skupiny. Kompletní přehled cen ski areálu Říčky najdete na adrese www.skiricky.cz.

Sever Čech se slevou: BENEFIT Program

BENEFIT Program nabízí několik variant slevových karet, které platí v atraktivních regionech, jakým bezesporu jsou Český ráj, Jizerské a Lužické hory, Krkonoše a Máchův kraj. Všechny výhody, které vám plynou z těchto slevových karet, zařazených do systému jsou rozděleny do překvapujícího počtu dvaceti skupin, každý si tak určitě vybere svoji slevu.


  Foto: NaKole.cz

BEFIT Program nabízí několik variant slevových karet:

  • Turistická karta BENEFIT Program
    Karta nabízí širokou řadu slev na ubytování, vstupech do řady památek, sportovišť, bazénů a na další služby.
  • Pobytová karta BP Rokytnice PLUS
    Karta funguje na území střediska Rokytnice nad Jizerou, kde především nabízí 15% slevu na vleky a lanovky, ale také slevu na půjčovném a v restauracích.
  • Krajská karta OPUScard
    Tuto slevovou kartu spíše využijí obyvatelé regionu nebo návštěvníci, kteří zde pobudou delší dobu. Jedná se o bezkontaktní čipovou kartu, která slouží především ve veřejné dopravě, ale také pomoci ní můžete objednávat vstupenky na nejrůznější akce pořádané v Liberci a Jablonci nad Nisou. Na kartu se váží rovněž slevy na služby a v obchodech.
  • Městská karta CITYcard
    Je obdobou krajské karty, ale platí pouze v Liberci, kde slouží opět jako elektronický identifikační doklad, elektronická jízdenka a vstupenka

Vše potřebné o kartách zařazených do BENEFIT Programu naleznete na internetových stránkách: www.benefitpro­gram.cz.

OLOMOUC region CARD

Další turistická slevová karta, je tentokrát z opačného konce vlasti. I když kartu využijete hlavně během letních prázdnin, i v zimě nabízí slevy na vstupném do aquaparků či wellness center. Její platnost pokrývá Olomouc, Střední Moravu a Jeseníky, kde umožňuje zdarma navštívit 75 nejzajímavějších turistických míst, např. hrady, zámky, muzea, zoo a další. Rovněž karta nabízí slevy ve 120 místech, ale také platí jako jízdenka na MHD po Olomouci. Olomoucká karta je nabízena ve dvou verzích, lišících se dobou platnosti: 48 hodin nebo 5 dní. Kratší varianta stojí pro dospělého 180 Kč, pětidenní pak přijde na 360 Kč, děti do 15 let platí polovic.

Olomoucké kartě jsou věnovány internetové stránky: www.olomoucre­gioncard.cz.

Krušné hory: Návštěvnická karta 3K

Ani v našich nejzápadnějších horách a jejich podhůří na své návštěvníky nezapomněli a nabízí jim 3K kartu, která platí v Podkrušnohoří a samozřejmě i v samotných Krušných horách, ale její platnost zasahuje i za naše hranice do Německa, do Aquadromu v městě Geyer. Karta je určena především pro lyžaře, kterým nabízí zajímavé slevy ubytování, stravování a veškeré služby v krušnohorských ski areálech. Se slevou můžete navštívit také hrad Kost nebo muzeum Becherovky. Slevová 3K karta je nabízena jako dvoudenní (ale ve skutečnosti platí takřka tři dny) a pětidenní.

Pokud se tedy rozhodnete cestovat do Krušných hor, a jejich okolí, určitě se podívejte na internetové stránky: www.3k-karta.cz.

Turistická karta Šumava – Český les

Dvoje naše hory se spojily dohromady a vydaly slevovou turistickou kartu platnou v oblasti Šumavy, Pošumaví a v Českém lese. Karta nabízí opět tradiční slevy na ubytování a stravování, na vstupném a službách. Karta je nepřenosná, vydává se individuální nebo rodinná a s platností 3 a 10 dní. Cena je od 80 Kč do 350 Kč. Kartu vydává Spolek podnikatelů ve venkovské turistice – jihozápad z Klatov, a kartě jsou věnovány internetové stránky: www.turisticka-karta.jz.cz.

Eurobeds

Především výhodnější ubytování nabízí slevový systém Eurobeds, který již několik let provozuje Klub českých turistů ve spolupráci s pojišťovnou OZP. Pokud si kartu pořídí nečlen KČT, její doba platnosti je omezena na jeden rok. Členové KČT mají jiné podmínky, samozřejmě výhodnější. Na internetových stránkách www­.eurobeds.cz naleznete mapku ČR s vyznačenými kraji, po kliknutí na požadovanou lokalitu se objeví nabídka slev, členěná na pět skupin. Karta Eurobeds vás přijde na 450 Kč.

Beskydy: Ski resort Valachy


  Foto: archiv hotelu Horal

Až do konce dubna mohou lyžaři v Beskydech využít pobytový balíček „Zimní dovolená v Beskydech"  který zahrnuje při ubytování v hotelech Resortu Valachy skipas zdarma do několika ski lyžařských areálů (Ski areálu Razula,  Ski centrum Kohútka, SKI region Bílá). „Lyžaře málokdy baví vícedenní lyžování na jednom místě, proto jsme se domluvili s nejoblíbenějšími lyžařskými středisky v našem okolí a dohodli s nimi tuto spolupráci," říká o akci Martina Žáčková z turistického resortu Valachy.

Obdobnou formou kombinace skipas+služba je i akce „Lyžuj a plav". Při zakoupení alespoň půldenního skipasu do Ski areálu Razula získá lyžař hodinový vstup zdarma do termálních bazénů Wellness Horal, který se nachází hned vedle jedné ze sjezdovek.

Podrobné informace o nabídce slev najdete na adrese www.valachy.cz.

Rakousko: Lyžování v Alpách se slevou

Samotnou kapitolou jsou karty v zahraničí, velmi často jsou využívány u našich sousedů v Rakousku a v Německu. Skvěle zpracovaný přehled slev, akcí a výhod v rakouských ski areálech na portále Rakouské turistické centrály. Slevové karty pro pobyt u našich sousedů prodávají i některé tuzemské cestovní kanceláře.

Slevové karty pro hráče

V tuzemsku existuje velká řada dalších karet, které jejich držitelům nabízí všemožné slevy a výhody. Sem patří například In-karta Českých drah, která díky logu Sphere card nabízí různé slevy a výhody.

Zvláštní kategorií jsou městské karty, které kombinují více služeb. Například tolik diskutovaná pražská Opencard nabízí i jiné služby a výhody než jen elektronickou jízdenku. Obdobně je tomu u dalších předplatných jízdenek v jiných velkých městech.

Odborníci tyto systémy považují za výhodné pro návštěvníka, především z nich ale těží větší turistické regiony. „Ke kartě se většinou vydává v tištěné podobě a publikuje na internetu, co všechno je možné pořídit nebo navštívit se slevou díky kartě. A právě tento aspekt je možná důležitější, návštěvník se jednoduše dostane k nabídce turistických příležitostí, atrakcí a pamětihodností, které se v daném regionu nacházejí. Důležité je, že tato nabídka přivede návštěvníka do regionu a udrží ho tam co nejdéle,“ říká marketingový konzultant Miloš Vedral. 

Nabídka je opravdu široká, bohužel orientace v sortimentu turistických slevových karet není snadná. Na internetu jsme nenašli žádný ucelený přehled těchto produktů. Navíc některé odkazy nejsou průběžně aktualizovány. Výběr a shánění správné slevové karty je tak zároveň příležitostí, jak si užít i vzrušení ze hry. Přejeme šťastnou ruku při výběru správné karty na vaše cesty.

Máte vlastní zkušenosti s podobnými produkty? Napište nám o tom na redakce@nakole­.cz, do přehledu rádi doplníme.

Fotogalerie

Světlana Jasná a Jitka Vrtalová, NaKole.cz, 17.02.2012
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

Trénink a zdraví Co vás zaujalo 278 před minutou
Ostatní – cyklo Jaké to bylo 146. před 12 minutami
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy před 15 minutami
Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 dnes v 20:08
Ostatní – cyklo Za kým je mi smutno, kdo mi bude chybět - 1. dnes v 19:54
Rada při výběru kola GENESIS nebo ROCK MACHINE dnes v 09:14
Fotohádanky Fotohádanky - 2023 dnes v 09:06
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

265 cyklistů (17 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024