reklama

GO/Regiontour přináší inspiraci hlavně pro kratší výlety

Práskání bičem, jízdu na dřevěném kostitřasu, řezbářský koncert, ochutnávku piva, vína a kozích sýrů, vyhrávání swingového orchestru – to všechno může potkat návštěvník veletrhu GO/Regiontour. Na brněnské výstaviště jsme přijeli s kolegy, abychom tu postavili stánek, dali ochutnávku toho, co se dá zažít na kole, a podívali se, co nového a zajímavého je pro kolaře v Česku a u nás.

Bránu do cyklistické vesničky na veletrhu Regiontour v pavilonu P nikdo nepřehlédne
Bránu do cyklistické vesničky na veletrhu Regiontour v pavilonu P nikdo nepřehlédne
Foto: Jiří Juřík

Veletrhy cestovního ruchu jsou vždy velkolepou show plnou ochutnávek, představení živé hudby, hezkých děvčat i drsných mužů v kostýmech a zážitkových workshopů.

Stejný je i veletrh GO/Regiontour, který začal tento čtvrtek na brněnském výstavišti a potrvá až do neděle.

Stejně jako v uplynulých letech jde o spojení dvou veletrhů. Regiontour, který je zaměřený na domácí turistiku, obsadil pavilon P. Zájemci o zahraniční dovolenou zase zamíří do pavilonu F, který je vyhrazený veletrhu GO a kde mají své místo vyhrazeno především cestovní kanceláře a agentury a zahraniční turistické centrály.

Kam na kole po Česku

Regiontour přijaly všechny hlavní tuzemské regionů jako rutinní položku do svého diáře, kde je nutné být. V pavilonu P se představuje celkem šest ze čtrnácti krajů, doplněné o mikroregiony, turistické zajímavosti a cíle. Letos vůbec poprvé v historii veletrhu přibyla i specializovaná část zaměřená na cykloturistiku a jízdní kola. Velkou vstupní bránu do „cyklovesničky" není možné přehlédnout. Na můj vkus byly cyklistické expozice až trochu moc promíchané s přehlídkou tradičních řemesel, která se do něj „zakousla" a vytvořila tak plochu ve tvaru velkého U.

Obliba cykloturistiky je český fenomén a většina regionů si to uvědomuje. Na kolo tak láká své návštěvníky většina českých krajů i turistických regionů. Cykloturistické průvodce a mapy, stejně jako upoutávky v podobě kol najdete prakticky u každého stánku.

Asi nejdůležitější počin má za sebou jižní Morava. Jihomoravský kraj představil na veletrh sadu brožur a skládaček s mapami, cykloprůvodci, dálkovými trasami a tipy na výlety.   Mapy s průvodci pokrývají všechny důležité turistické regiony na jižní Moravě, ať už jde o Pálavu, Lednicko-valtický areál, Slovácko, Moravský kras, okolí Brna nebo třeba Znojemsko a Podyjí. Cykloprůvodce po jižní Moravě, které se rozdávají zdarma návštěvníkům veletrhu, si v kvalitě nezadají ani s komerčně prodávanými publikacemi.

Na bikery čekají Regiontour Rychlebské stezky (najdete je na stánku Olomouckého kraje) nebo bike areál Kyčerka ve Velkých Karlovicích na Valašsku.

Dálkové trasy reprezentuje především Nadace Partnerství, u jejíž stánku (je součástí zmíněné cyklovesničky) najdete informace o stezkách Greenways (především Moravské vinařské stezky, Greenway Praha-Vídeň či Labská stezka). Labská cyklotrasa má ještě jeden důležitý počin před novou sezónou, a tím je vydání kompletního mapového průvodce. Nový atlas Labské stezky provede cyklisty od pramene Labe v Krkonoších přes soutok s Vltavou v Mělníku až po česko-německé hranice. Atlas najdete ve stánku o.s. Labská stezka.

In-line bruslaři najdou na veletrhu tipy na výlety po cyklo a in-line stezkách v Orlických horách a Podorlicku. Síť stezek mezi Chocní, Ústím nad Orlicí, Letohradem a Českou Třebovou patří mezi nejdelší použitelné a nejlépe „vyšperkované" stezky pro in-line u nás.


Foto: NaKole.cz

Na  veletrhu je k vidění také sbírka starých „kostitřasů", které jsou připraveny k renovaci. Sada historických kol ožije v Muzeu motorismu ve Znojmě, až dostanou nový kabát. Sama jsem vyzkoušela jízdu na replice draisiny, tedy dřevěném předchůdci jízdního kola, který neměl ještě pedály, a jezdci se pohybovali vpřed odrážením nohou od země. Musím říci, že zvládnout masivní stroj s tvrdým sedlem nebylo vůbec snadné ani na hladkém betonovém povrchu a po téhle zkušenosti musím ocenit odolnost uživatelů, kteří na nich jezdili po polních a hrubě dlážděných cestách.

Stánek NaKole.cz najdete v pavilonu P pod číslem P150. Přijďte se podívat, jak vypadají ještě horké dresy NaKole.cz. Na stánku NaKole.cz si můžete vyzvednou také mapu Vltavské stezky či průvodce po mezinárodních dálkových trasách Mnichov-Regensburg-Praha a po Panevropské trase. Z dalších oblíbených regionů, kde se také konaly srazy NaKole.cz jsou tu k prohlédnutí také tipy na výlety v jižních Čechách či cyklobalíčky z Chodska a Spáleného Poříčí na Plzeňsku.

GO s cestovkou


V pavilonu F najdete kolem deseti cestovních kanceláří, které nabízejí aktivní dovolenou.
Foto: NaKole.cz

Zatímco Regiontour překypuje životem, druhá část GO je o poznání skromnější. Obsazená plocha je zhruba poloviční v porovnání s větším bratříčkem. Nebýt několika cestovních kanceláří, které mají ve své nabídce cykloturistické zájezdy (na ploše jich najdete kolem desíti), pro aktivní dovolenou je tu pramálo zajímavého. V pavilonu F jsou menší expozice, navíc tu chybí destinace, které jsou mezi cykloturisty a bikery nejvyhledávanější, jako jsou například Rakousko (zastoupeny jsou pouze regiony Dolní Rakousko a Tyrolsko), Itálie nebo Švýcarsko.

V podstatě jedinou zajímavostí, která stojí za zmínku, je mapa a cykloprůvodce po centrální části pohoří Troodos na Kypru.

Zatímco pro plánování kratších výletů v tuzemsku najde návštěvník brněnského výstaviště poměrně dost inspirace, kvůli zahraniční dovolené se vyplatí spíše pohledat informace na internetu, případně počkat na Holiday World v termínu 9. – 12. února 2012.

Přečtěte si také:

Cestovní kanceláře finišují katalogy před letní sezónou - kam se jezdí k moři a za cykloturistikou, které regiony přitahují bajkery a pár tipů navíc od zástupců hlavních outdoorových cestovek (NaKole.cz, 5. 12. 2011)

Cyklistická vesnice vyroste na veletrhu Regiontour v Brně - na letošním veletrhu GO/Regiontour 2012 se poprvé v historii objevila speciální sekce věnovaná cykloturistice a jízdním kolům (NaKole.cz, 6. 1. 2012)

Fotogalerie

Bránu do cyklistické vesničky na veletrhu Regiontour v pavilonu P nikdo nepřehlédne Expozici slavnostně otevřela Orlická cyklo & in-line královna Renata... ...která si hned potom vyzkoušela jízdu na drezíně. Regiontour obsadil pavilon P Sada cykloturistických materiálů od Jihomoravského kraje se rozdává zdarma, svojí kvalitou odpovídají průvodcům, na které narazíte v obchodech. Nadace Partnerství představuje stezky Greenways a certifikaci Cyklisté vítáni. Na cykloturistiku lákají návštěvníky například Krušné hory Další region, který vsadil na cyklisty, je Český ráj O tipy na výlety je zájem Vyzkoušela jsem jízdu na replice dřevěné draisiny. Původní uživatelé si mohli o celoodpružených kolech nechat jen zdát. Výstava historických kol, které našli dárci na půdách a sklepích. Až trochu prokouknou, stanou se exponáty Muzea motorismu ve Znojmě. U stánku NaKole.cz se zastavil i mistr popravčí. Šel z něho trochu strach... ...u pasu se mu totiž houpala uťatá hlava. Na veletrhu se představilo i skládací kolo Brompton, které je držitelem rekordu v rychlosti skládání. Do cyklistické vesničky se vešly i koloběžky Nový český patent cyklokočárku nám ukázal jeho výrobce Ivo Danačík. Do zahraničí zvou na veletrhu GO/Regiontour 2012 tradiční cestovní kanceláře. Do zahraničí zvou na veletrhu GO/Regiontour 2012 tradiční cestovní kanceláře.
Jitka Vrtalová, NaKole.cz, 14.01.2012
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy před 8 minutami
NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 14:00
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 dnes v 09:03
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky dnes v 07:48
NEcyklo Co právě posloucháte? dnes v 03:54
Technické rady Springer vidlice na fatbika včera v 23:08
Trénink a zdraví Jak sportujeme včera v 15:59
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

250 cyklistů (15 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024