reklama

Cyklistická vesnice vyroste na veletrhu Regiontour v Brně

Série cestovatelských festivalů a veletrhů cestovního ruchu začíná každoročně v Brně na GO/Regiontour. Historicky poprvé se na takovém veletrhu objeví také „cyklistická vesnice“ se soustředěnou nabídkou pro milovníky cykloturistiky. Pokud se na GO/Regiontour chystáte, navštivte pavilon P, kde bude mít svůj stánek i NaKole.cz.

Foto: Jitka Vrtalová, NaKole.cz

Přestože obliba cykloturistiky je v naší zemi mimořádná, veletrhy cestovního ruchu vyhrazovaly cykloturistům místo doposud jen v doprovodném programu nebo na odborných konferencích. Speciální cyklovesnička letos se objeví letos poprvé na brněnském veletrhu GO/Regiontour. Iniciátorem projektu je Čestmír Vala z Cykloklubu Kučera Znojmo, který společně s pořádající firmou BVV celou akci také organizuje.

„Milovníci jízdních kol by měli najít tipy na výlety i služeb pro cyklistiku na jednom místě, a ne ji hledat po celém pavilonu,„ řekl o důvodech vzniku Čestmír Vala. Podle něj jde zatím o pilotní projekt, který bude jakousi ochutnávkou pro roky příští.  

Cyklistická vesnička se otevře v prostoru vedle pódia v pavilonu P. Návštěvníky osloví přehlídkou klasických kol a elektrokol, oblečení, navigací GPS i cyklistických doplňků. Samozřejmě nebudou chybět ani cestovní kanceláře s nabídkou cyklistických zájezdů a výletů a přehled nejzajímavějších tuzemských cyklotras. Pro rodiče s dětmi je připravena prezentace nového způsobu přepravy dětí na kole prostřednictvím „cyklokočárku“, který je novým českým patentem.

Představí se také národní projekt Cyklisté vítáni nebo nový internetový portál www.ceskojede.cz. Lahůdkou bude výstava historických kol, která potěší cyklisty všech věkových kategorií a nabídne i možnost projet si některé exponáty. Pro zástupce regionů a obcí  jsou připraveny mimo jiné náměty na doplnění odpočívadel na cyklostezkách a cyklotrasách o moderní mobiliář nebo vzorová realizace půjčovny elektrokol, kterou si mohou nejen prohlédnout, ale i vyzkoušet. Svůj stánek tu otevře i server <a>NaKole.cz, který chystá na novou sezónu řadu novinek.

Jak se sem dostanete

Tuzemské regiony, stejně jako zmíněnou „cyklistickou vesnici" najdete na brněnském výstavišti v nově postaveném pavilonu P, jehož umístění najdete na plánku výstaviště. Nejlépe přístupný je pavilon z autobusové zastávky v Bauerově ulici nebo ze zastávky tramvaje prostřednictvím vstupu pavilonem G2  z ulice Hlinky. A pokud přijedete automobilem, je pro vás připraveno velkokapacitní parkoviště u pavilonu P (vjezd 8. nebo 9. branou).

Vstupné a otevírací doba

Veletrh otevře své brány návštěvníkům od 12. do 15. ledna. Pracovní dny, tedy čtvrtek a pátek, jsou věnovány odborné veřejnosti. Víkend potom bude patřit také veřejnosti.
Vstupné a otevírací doby najdete na oficiálních stránkách veletrhu.

Pro lepší rozlišení klikněte na plánek veletrhu.

Rozhovor s Čestmírem Valou

Autor cyklistické vesničky, který je původem ze Znojma, nám řekl něco bližšího o svém nápadu. Do pozadí příprav nás uvedl v následujícím rozhovoru:

Regiontour je veletrh věnovaný cestování a dovoleným. Můžeš mi přiblížit, jak vznikl nápad postavit tu cyklistickou vesničku?
Cykloturistika se v ČR těší mimořádné oblibě. Není to jenom sportovní aktivita, ale hlavně rekreační záležitost. Pro mnoho lidí už je to dokonce životní styl a tráví krátké dovolené všude po republice. Jednoduše kolo se jim stalo takovým příjemným společníkem pro trávení volného času.
Proto vznikl ten záměr udělat na jednom místě ucelenou prezentaci, kde by si zájemce prohlédl nové aktivity regionů, odnesl si materiály a nemusel trávit čas hledáním po celém pavilonu.
Jednoduše řečeno, ať už člověk využívá kolo na dopravu do práce, na víkendové výlety nebo jde o vášnivé cyklisty, kteří ročně najezdí několik tisíc kilometrů, každý by si tu měl najít to své.

Co konkrétně tu návštěvníci najdou?
Na ploše se představí prodejci kol, regiony s tipy na výlety, ale třeba také cestovní kanceláře. Rodiče s dětmi možná zaujme nový český výrobek – cyklokočárek, který je určený k přepravě dětí. Cyklodopravu zase bude reprezentovat firma, která dělá mobiliáře.  Zastoupena bude i nabídka pro in-line bruslaře. A zmínit bych určitě měl i přehled zařízení se značkou Cyklisté vítáni – při výběru regionu pro dovolenou je to také důležité.

Největší zájem bývá vždy o tipy na výlety. Najdou tu návštěvníci nějakou inspiraci?
Celkově nejvíce je zastoupený Karlovarský a Jihočeský kraj a také Jižní Morava. Ve spolupráci s Nadací Partnerství se představí jednotlivé Greenways, které procházejí napříč celou republikou.

Jak cyklistickou vesničku najdeme?
Návštěvníci ji určitě nepřehlédnou. V nově postaveném pavilonu P hned vedle pódia bude k vidění velká vstupní brána a celý prostor bude zvlášť označený. U vstupu potom bude k dispozici seznam vystavovatelů.

A kdy ji zájemci mohou navštívit?
Cyklistická vesnička bude přístupná po celou dobu veletrhu, tj. od čtvrtka do soboty mezi 10. a 18. hodinou, v neděli potom mezi 10–16 hod.

 

Další informace:

Fotogalerie

redakce NaKole.cz, 06.01.2012
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Co právě posloucháte? dnes v 02:09
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky včera v 23:11
Technické rady Springer vidlice na fatbika včera v 23:08
NEcyklo Ukrajina 42 včera v 22:13
Trénink a zdraví Jak sportujeme včera v 15:59
Cestování na kole Velikonoce za polárním kruhem 3/2024 včera v 12:04
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

189 cyklistů (4 přihlášení)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024