reklama

Stávka dopravců se kol netýká, do práce můžete jet po vlastní ose

Chystaná stávka, která ve čtvrtek ochromí provoz na železnici a veřejnou dopravu ve větších městech, se dotkne asi každého. Pravidelní cyklisté si možná vydechnou, stávka pro ně bude jen příležitostí opět vytáhnout své miláčky, tentokrát na cestu do práce. Pro ty ostatní, kteří nejezdí na kole zcela pravidelně, se může hodit pomoc. (Aktualizováno 15.6. 2011)

Změní se Praha na jeden den v město cyklistů?
Změní se Praha na jeden den v město cyklistů?
Foto: Jitka Vrtalová, NaKole.cz

Prakticky okamžitě po zahájení stávky se začaly síťovat a navzájem kontaktovat iniciativy, které chtějí nabídnout jízdní kolo jako náhradní dopravní prostředek na pravidelné cesty. Na této stránce, kterou budeme průběžně aktualizovat, bychom rádi shrnuli nabídky pro ty, kteří se nehodlají nechat zaskočit výpadkem v dopravě a na cestu do práce se vydají po vlastní ose.

Nabídky cykloprůvodců se týkají hlavně velkých měst, na prvním místě Prahy, kde stávka zasáhne téměř 80 % obyvatel, kteří pravidelně jezdí MHD. V Praze a v Brně se už nyní vytváří síť asistovaných jízd, které povedou zkušení cyklisté po vybraných trasách s maximálním využitím chráněných bezpečných cest. Hledají se jak pravidelní cyklisté, kteří by se chtěli stát průvodci, stejně tak se ale mohou přihlásit i zájemci o účast ve společné jízdě.  

Praha

V Praze se ve čtvrtek zastaví nejen autobusy a tramvaje, podle posledních jednání nebude jezdit ani metro. Pražský primátor Bohuslav Svoboda opakovaně vyzval Pražany, ať k přesunům používají především kolo, kratší vzdálenosti mohou překonat pěšky.

Aktuální informace k asistovaným cyklojízdám v Praze najdete na stránkách „hvězdicová jízda“.

Pro ty, kdo by raději vyrazili samostatně, je tu popis deseti komentovaných tras z předměstí do centra Prahy nebo podrobná cyklomapa na webu prahounakole.cz s vyznačením tras vhodných pro každodenní dopravu.

Po značených cyklotrasách se lze dostat přes Prahu rychle a bezpečně:


Mapa ukazuje vybrané značené cyklotrasy na území Prahy. Po trasách označených červenými čísly pojedete většinou po cyklostezkách nebo klidných ulicích. Zdroj: Vratislav Filler, prahounakole.cz

Přímo v ulicích Prahy se pak může hodit cyklomapa Prahy a okolí, kterou pražský magistrát každoročně aktualizuje. Zájemci si ji mohou zdarma vyzvednout v budově Magistrátu Mariánské nám. 2, kancelář 29.

Jak uvedl mluvčí ROPID Filip Drápal, situace v příměstské dopravě se mění velmi rychle, alespoň částečně zachovaná by měla být doprava autobusy v okolí Prahy. V provozu budou také přívozy přes řeku Vltavu. Aktuální informace jsou k dispozici na www.ropid.cz.

Brno

Také Brno, kde bude podle odborářů mimo provoz celý systém hromadné dopravy, nabízí možnost asistovaných spolujízd. Pro ty, kdo by chtěli nastudovat trasu sami, je tu cyklomapa sdružení Brno na kole.

Ostrava

Na čtvrteční stávku se připravují také Ostravští kolaři, kteří pro jízdu městem kromě přehledu tras nabízejí i pár užitečných rad.

Další města

Přestože nakonec se situace může vyvinout jinak, podle současných informací se stávka dotkne také obyvatel Ústí nad Labem nebo Olomouce.

Stávka přichází jen pár dní po ukončení kampaně Do práce na kole, do které se v Praze zapojilo 274 firemních týmů. Pro ty, kdo se zatím spojení kola a města zatím trochu bojí, možná bude čtvrteční stávka příležitostí pro objevení výhod, které dojíždění na kole nabízí.

A co vy?

Máte aktuální informace o tom, jak to bude vypadat ve vašem městě? Rádi byste se nabídli jako cykloprůvodce nebo se připojili ke společné jízdě?

Napište o tom do diskuse  k tomuto článku nebo nám pošlete e-mail na adresu redakce{zavinac}na­kole{tecka}cz.

 

Užitečné tipy pro jízdu na kole

Kde se hodí

Jízdní kolo vychází v porovnání s ostatními druhy dopravy jako vítěz na cesty okolo 10 km, i nesportovci zvládnou cestu do 25 km. Hlavní výhodou jízdního kola ale je to, že vaši cestu nezpomalí dopravní zácpy a dostanete se do míst, které mohou být pro ostatní zablokované.

Připravte se

  • Vyplatí se předem nastudovat trasu cesty, užitečné odkazy najdete výše u jednotlivých měst. V Praze se vám budou hodit i městké cyklomapy, které si můžete ještě dnes vyzvednout v budově magistrátu na Mariánském náměstí.

  • Na kole by neměl chybět zámek (k zamčení kola za rám).

  • Určitě nezapomeňte na pití, čtvrtek má být nejteplejším dnem z celého týdne.

  • Odpoledne jsou hlášeny srážky, přibalená pláštěnka se může hodit.

Jak bezpečně jezdit ve městě

  • Pomalu se posunující zástupy aut jsou pro jízdu relativně bezpečné. Rozhodně se vyhněte kličkování mezi vozidly, raději kolonu pomalu a s dostatečným odstupem předjeďte zprava.

  • Při jízdě kontrolujte zaparkovaná auta, mohou se začít rozjíždět nebo náhle otevřít dveře.

  • V běžném provozu se vyplatí jezdit alespoň 1 m od pravého kraje vozovky. V zúžených místech se tak vyhnete nebezpečným manévrům, kdy se vedle cyklisty náhle objeví automobil.

  • Při odbočování vlevo dejte signál upažením rukou a pro jistotu se i ohlédněte, zda máte dostatečný prostor.

  • Složité křižovatky je lepší přejít pěšky společně s chodci po přechodech.

  • Chodníky přenechejte chodcům, kterých bude tento den také více. Pokud použijete pro jízdu chodník, zpomalte na rychlost chůze.

  • Po dojezdu kolo uzamkněte za rám ke stojanu, zábradlí nebo značce. Pokud vám to okolnosti dovolí, ideální je vzít si kolo do budovy a nechat je zamčené na chodbě či v kanceláři.

redakce NaKole.cz, 14.06.2011
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 dnes v 01:14
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy včera v 21:38
Cestování na kole Velikonoce za polárním kruhem 3/2024 včera v 21:12
NEcyklo Ukrajina 43 včera v 20:42
Ukrajina 42 včera v 19:23
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky včera v 07:48
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

271 cyklistů (3 přihlášení)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024