reklama

Zell am See & Kaprun – malý eden pro cyklisty

Příjemná a nenáročná dovolená pro rodiny s dětmi může být jen pár stovek kilometrů od našich hranic. Rakouská oblast Zell am See & Kaprun, která bývá někdy nazývaná Pinzgau, je známá především příznivcům zimních sportů.

Foto: Milan Zajíc

Ledovec Kitzsteinhorn nad městečkem Kaprun a areál Schmittenhöhe v Zell am See je všeobecně známý a v zimě je oblíbeným cílem lyžařů a snowboardistů.

Tato oblast je ale také v létě malým edenem pro cyklisty. Přes Zell am See vede známá Tauernská cyklostezka, která v celkové délce měří kolem 325 km a vede z města Krimml až do Salzburgu. Její zelené značení nelze přehlédnout, cedule jsou srozumitelné a šipky ukazují směr a vzdálenost k nejbližšímu bodu. Stezka vede z větší části po asfaltových cestách s minimálním převýšením, a proto je často vyhledávaná zejména rodinami s dětmi na pohodové cyklovýlety.

Ubytování

Právě v Zell am See se doporučuji ubytovat a podnikat výlety do okolí. Můžete využít buď dvou kempů, které jsou přímo u jezera a jeden v městě Bruck, cca 700 m od jezera, nebo široké nabídky penzionů a hotelů. Zvolíte-li penzion nebo hotel, při výběru se přesvědčte, zda zařízení poskytuje kartu Zell am See-Kaprun. S touto kartou máte zajištěný vstup do různých atrakcí zdarma, a tak můžete každý den svého pobytu poznávat něco nového. Lanovky, koupaliště, krytý bazén, autobus nebo řadu pamětihodností – to vše můžete navštívit v ceně ubytování. Seznam volných vstupů najdete např. zde.

Tipy na výlety

A kam na výlety? Trošku delší trasa vás zavede například ke Krimmlským vodopádů (Krimmler Wasserfälle), které patří mezi největší v Evropě a voda zde padá z výšky skoro 400 m ve třech kaskádách. Pro suchozemce je to úžasný zážitek. Cestou k vodopádům na vás čeká trasa dlouhá zhruba 55 km. Pokud se vám zpět již nebude chtít jet na kole, můžete využít místní vláček, který Vás doveze až do Zell am See.


Sigmund Thun Klamm – soutěska, kde se Vám sevře …
Foto: Milan Zajíc

Ale ne všechny krásy přírody jsou tak daleko. Nedaleký Kaprun skrývá soutěsku Siegmund Thun Klamm, kterou najdete na konci Kaprunu směrem k areálu Kitzsteinhorn. Celková délka výletu je cca 20 km, podle toho, jakou zvolíte trasu. Cyklostezka Vás může vést několika směry. Doporučuji jet kolem letiště, kde malá letadla a větroně startují a přistávají hned za cyklostezkou a pro děti je to velký zážitek. Pokud chcete jet ještě trošku dále, z Kaprunu můžete podjet silnici a dojet třeba do Piesendorf, kde je krásné koupaliště. Máte-li rádi koupání, skočit můžete i do jezera Zeller See (přímo v Zell am See). Jsou zde celkem čtyři koupaliště. Jezero patří mezi nejčistší v Evropě a dosahuje maximální hloubky 69 m. Že tu půjčují i lodičky vybavené elektromotůrky, nebo že tu jezdí parníky, není třeba ani zmiňovat. To ostatně je to první, co na jezeře uvidíte :-).


Foto: Milan Zajíc

Nenáročné výlety jsou např. do horského městečka Maria Alm. Cesta je skoro celá asfaltová, mimo zhruba dvoukilometrového úseku po šotolině s jedním miniaturním kopečkem. Vzdálenost do Maria Alm je asi 13 km a pro cestu zpět můžete zase vybrat jinou trasu. Není tu kam zabloudit, všude se dostanete podél šipek. Chcete-li si cestu prodloužit, můžete přes Saalfelden až do městečka Weissbach, kde je také nádherná soutěska. Celá cesta vede po asfaltu na oddělené cyklostezce a velká část by se dala jet i na in-line bruslích. Pokud máte rádi in-line, nezapomeňte je přibalit do batohu, tady je určitě využijete. Trasy směrem na Kaprun nebo trasa Kaprun-Bruck je hojně využívána příznivci tohoto sportu.

Něco pro bikery

Pokud jste příznivci kopcovitého terénu a láká Vás pohled z výšin, doporučuji kopec Hundstein, který je se svou výškou 2 117 m opravdová mekka každého správného bikera. Zde si sáhnete na pověstné morální a fyzické dno. Délka trasy je necelých 18 km a převýšení 1500 m hovoří za vše. Čekají Vás nádherné výhledy a různé místní dobroty v hospůdce na samotném vrcholu. Sjezd můžete absolvovat buď po stejné trase, případně po cestě do Maria Alm. Nejhezčí je sjezd do Brucku.

S žiletkou na vyhlídku

Tipů na výlety je v okolí Zell am See opravdu mnoho. Jsou tu jak trasy pro rodiny s dětmi, tak i pro náročné bikery, kteří mohou cestovat po okolních kopcích, nebo příznivce silniční cyklistiky. Opravdovým zážitkem pro posledně jmenované je výjezd po Grossglockner Hochalpenstrasse až na vyhlídku Kaiser Franz Josef Höhe, která leží ve výšce 2 369 m.n.m. Pohled na největší rakouský ledovec Pasterze a nejvyšší rakouskou horu Grossglockner bude nejlepší odměnou. Ale nic není zadarmo, a tak musíte předtím ujet 43 km s převýšením necelých 1 800 m.

Nakonec rozhodně doporučuji navštívit nově otevřený lázeňský komplex Tauren Spa, který se nachází nedaleko Kaprunu. Pohled z venkovního bazénu na zasněžený Kitzsteinhorn je velmi netradiční.

Fotogalerie

Cestou ze Zell am See přes kopeček do lyžařského střediska Maria Alm. Sigmund Thun Klamm – soutěska, kde se Vám sevře ...
Milan Zajíc, www.bike-alp.cz, 12.01.2011
Vyzkoušejte
 (CK Victoria)

Kolem jezer Solné komory

Rakousko
27.05.2024 - 4 dny
cyklistický
Autobusem
6 990 Kč
 (CK Victoria)
cyklistický
Autobusem
5 990 Kč
 (CK Mamut tour)

Alpe Adria na kole

Itálie, Rakousko
03.06.2024 - 7 dní
cyklistický
Autobusem
15 750 Kč
 (CK Cyklotur)

Rakousko-slovinské pomezí na kole

Rakousko, Slovinsko
05.06.2024 - 5 dní
cyklistický
Autobusem
10 660 Kč
 (CK Mamut tour)

Slovinsko a Rakousko na kole

Rakousko, Slovinsko
13.06.2024 - 6 dní
cyklistický
Autobusem
13 500 Kč
Do vaší knihovny
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Ukrajina 43 před 2 minutami
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky dnes v 10:51
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 dnes v 10:14
Cestování na kole Velikonoce za polárním kruhem 3/2024 včera v 21:12
NEcyklo Ukrajina 42 včera v 19:23
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

309 cyklistů (15 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024