reklama

Sametová revoluce v cestování

Devizové přísliby, zvací dopisy a kádrování „politicky spolehlivých“ osob – pamatujete? Výročí sametové revoluce je příležitost ohlédnout se za dobou, kdy celá republika byla obehnána dráty a my jsme mohli na kole vyrazit maximálně na chatu.

Dnes je možné přejet na kolech celou Evropu.
Dnes je možné přejet na kolech celou Evropu.
Foto: Jitka Vrtalová, NaKole.cz

Do roku 1989 bylo v tehdejším Československu povoleno pouze pět státních cestovních kanceláří: Čedok, Sporturist, CKM, Rekrea a Autoturist. Cestovní kanceláře v té době prodávaly v drtivé většině pouze zájezdy do zemí socialistického bloku, protože cestování na západ bylo velmi omezeno. Čeští turisté tak cestovali na dovolenou k moři do NDR (Německá demokratická republika), do Sovětského svazu (Soči na Krymu u Černého moře), do Bulharska, Rumunska (obojí k Černému moři) a do Maďarska (Balaton). O dálkových cyklistických trasách EuroVelo, které vedou napříč Evropou, jsme si mohli nechat jenom zdát. A stejně tak o možnosti, že bychom snad na kole zdolávali alpská sedla nebo se dojeli podívat za malou mořskou vílou do Kodaně.

Světlou výjimkou bylo období od roku 1962 do roku 1972, kdy byla možnost cestovat i do Jugoslávie. Pak se však jugoslávský režim přiklonil k Západu a cesty českých turistů do Jugoslávie se staly odměnou pro pár vyvolených.

Velkým paradoxem doby socialismu bylo to, že nebylo občanům socialistického bloku (tzn. také Čechoslovákům) umožněno individuálně volně cestovat ani do bratských socialistických zemí. V případě, že chtěl občan Československa individuálně vycestovat například do Polska nebo do Sovětského svazu, potřeboval z této země zvací dopis, jinak nebyla individuální cesta možná.

Přesto cestovní kanceláře v té době nabízely také  zájezdy na Západ, avšak bylo potřeba vystát frontu přes noc se spacákem nebo mít v cestovní kanceláři „dobré známé". Ani tak však nebylo vyhráno. Tzv. devizový příslib, který byl podmínkou pro cesty na Západ, nebyl udělen „politicky nespolehlivým lidem", kteří tak nemohli vycestovat vůbec.

Československá měna totiž nebyla volně směnitelnou měnou, bez devizového příslibu tak nebylo možné získat finanční prostředky (západní měnu) na cestu na Západ. Zdaleka nejčastěji však Češi trávili dovolenou v tuzemsku, v důsledku toho jsme dodnes národem chatařů a chalupářů.

Revoluce v cestování

Srovnání cen rok 1990 vs. 2010:

1) týden vlastním autem v Chorvatsku

Jak v roce 1990, 1997 a 2010 vychází v apartmánu přibližně na 3000 Kč na osobu

2) poznávací autobusový zájezd do Paříže

V roce 1990 cca 4 000 Kč/os., v roce 1997 i 2010 cca 5 000 Kč/os. Ve skutečnosti se ovšem nejedná o zdražení, jelikož zatímco v roce 1990 Češi cestovali starými autobusy a bydleli v nejlevnějším ubytovacím zařízení, nyní je standardem luxusní autobus s televizí a klimatizací a bydlí ve slušných hotelech.

3) týden letecky v Egyptě

V roce 1990 cca 25 000 Kč/os., v roce 1997 díky začátku charterové letecké dopravy klesla cena na cca 17–18 tis. Kč/os., v roce 2010 je cena již kolem 13 000 Kč/os.

4) týden u moře v Itálii autobusem

Jak v roce 1990, 1997 a 2010 vychází v apartmánu přibližně na 5000 Kč na osobu, na jihu Itálie přibližně 6 000 Kč/os.

5) letenka Praha – Paříž – Praha

V roce 1990 stála přibližně 11 000 Kč včetně poplatků, dnes se stejná letenka prodává i za cca 4 000 Kč včetně poplatků. Dá se tak všeobecně říci, že cena letenek klesla oproti začátku 90. let téměř o dvě třetiny. Důvodem je především velká konkurence na linkách z/do Prahy, protože již nejsou žádná omezení v cestování a také nástup nízkonákladových leteckých dopravců.

(zdroj: AČCKA)

Cestování Čechů zažilo od roku 1989 skutečnou revoluci. Zatímco do roku 1989 byla dovolená v NDR či Bulharsku našim maximem, vloni strávili Češi v zahraničí 4,5 mil. dovolených v zemích celého světa.

Dnes už si jen málokdo vzpomene, že do dnes nejpopulárnějšího Chorvatska nebylo možné do roku 1989 volně cestovat, jelikož bylo součástí tehdejší Jugoslávie. Hned zkraje 90. let minulého století došlo ke zrušení vízové povinnosti do sousedních západoevropských zemí, což odstartovalo obrovskou vlnu krátkodobých návštěv především rakouské Vídně či Německa. Čechoslováci se dlouho nemohli nabažit výletů na Západ, každý se tam chtěl alespoň na chvilku podívat. Například v Paříži spaly zájezdy Čechů v parcích ve stanech, jelikož naše tehdejší příjmy nedovolovaly, abychom si mohli zaplatit hotel či penzion.

Typickým rysem cestování Čechů bylo v této době vození vlastního jídla, konzerv, salámů apod., aby se ušetřilo. Češi si tak v mnohých zemích vysloužili označení „paštikáři". To je naštěstí už minulostí. Dnes je v nejoblíbenějším Chorvatsku standardem  tříhvězdičkový hotel a Češi se již také běžně stravují v místě pobytu.

Dalším důležitým okamžikem bylo zavedení volně směnitelné české koruny, čímž si naši turisté mohli konečně po mnoha desítkách let volně nakoupit západní měnu. To je naštěstí už minulostí. Dnes je v nejoblíbenějším Chorvatsku standardem stal tříhvězdičkový hotel tzn. ubytovací zařízení, která má na každém pokoji vlastní sociální zařízení, televizi, telefon a v objektu je restaurace a recepce a Češi se již také běžně stravují v místě pobytu.

Koncem 90. let minulého století měli již Češi bezvízový styk prakticky do všech vyspělých zemí světa, kromě USA, což nadále usnadnilo naše cestování. Cesta se otevřela až v roce 2008, kdy USA zrušilo víza pro české turisty a naše země se tím definitivně zařadila mezi tu vyspělé země.

Srovnávací test

Připravili jsme porovnání cen zájezdů do hlavních destinací těsně po revoluci a dnes. Jak se ukázalo, celkově zůstávají ceny neleteckých zájezdů celých posledních 20 let víceméně na stejné úrovni. Hlavním důvodem velkého zájmu o cestování mezi českými občany tak jsou především několikanásobně vyšší průměrné příjmy obyvatel ČR.

Zatímco v roce 1990 byl průměrný měsíční příjem kolem 3 000 Kč, dnes je to kolem 25 000 Kč, přestože ceny neleteckých zájezdů zůstávají posledních 20 let stále na stejné úrovni a v případě leteckých ještě zlevnily. Všeobecně řečeno, vzhledem k současné průměrné výši platů cestování za uplynulých 20 let od sametové revoluce neuvěřitelně pro všechny Čechy zlevnilo.

Velkou změnu přinesl také internet. Z našeho průzkumu vyplývá, že letos bylo prodáno přes internet přibližně 30% všech zájezdů, zatímco před deseti lety to nebyl ani jeden.

Do ciziny na kole

V České republice je dnes na čtyři desítky cestovních kanceláří, které připravují program pro cyklisty prakticky na všech kontinentech.

Nejpopulárnější destinace, pokud jde o cykloturistiku, jsou Rakousko, Německo, Itálie, Francie a Švýcarsko. Na kola do zahraničí vyrážejí i lidé, kteří by si to před několika lety nedovedli vůbec představit. Samozřejmostí jsou programy pro seniory, stejně jako pro rodiny s malými dětmi. Ozývá se nám také množství lidí, kteří podnikli často velmi dlouhé cesty na kolech s dětmi (do Maroka se vydala expedice El Gafla, čtyři maminky na Podunajské stezce s dětmi, cesta do Skandinávie nebo okruh na kolech pod Alpami). Další cesty přibývají v blogu NaKole.cz.

Ať už s cestovní kanceláří nebo samostatně, dnes si prostě kolaři mohou plnit své sny. A to je dobře.

Fotogalerie

Dnes je možné přejet na kolech celou Evropu. Cesta z Čech až do Itálie. Cestovat je možné v každém věku. Libor Hnyk na festivalu Cyklocestování vypráví o cykloputování na Balkán v době totality. Do poslední chvíle nevěděl, zda dostane povolení vycestovat. Seznam náhradních dílů, které si s sebou vezl před revolucí cyklopoutník na kole Favorit.
AČCKA, redakčně upraveno, 17.11.2010
Vyzkoušejte
 (CK Mamut tour)

Francouzská riviéra na kole

Francie
27.04.2024 - 10 dní
cyklistický
Autobusem
14 900 Kč
 (CK Frčíme)

Dunajská cyklostezka – Wachau na kole

Rakousko
28.04.2024 - 4 dny
cyklistický
Autobusem
9 900 Kč
 (CK Extrem Tour)

Toskánsko na kole – agrofarma s polopenzí

Itálie
03.05.2024 - 10 dní
cyklistický
Autobusem
13 990 Kč
 (CK Victoria)

Napoleonův ostrov Elba na kole

Itálie
05.05.2024 - 8 dní
cyklistický
Autobusem
9 990 Kč
Labská cyklostezka – Míšeň (CK Victoria)

Labská cyklostezka

Německo
14.05.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 990 Kč
Do vaší knihovny
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Ukrajina 43 dnes v 11:51
Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 11:47
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy dnes v 10:54
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 dnes v 09:47
NEcyklo Ukrajina 44 dnes v 00:14
Technické rady Springer vidlice na fatbika včera v 22:17
Nový gravel včera v 14:23
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

357 cyklistů (9 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024