reklama

Cyklistická přilba – povinnost nebo volba?

Následující článek se bude týkat vás všech, kdo jezdíte na kole, ale přesto vás rozdělí na několik skupin. Helma na hlavě (a přeneseně i v hlavě), to je oč tu běží. Jezdit s přilbou, všude nebo jen někde, všichni nebo jen někteří? Nad těmito a dalším otázkami se zamyslíme v tomto článku.

Foto: Jitka Vrtalová, NaKole.cz

Za vším je bezpečnost

Neomlátit si hlavu při pádu na cokoliv tvrdého, to byl úkol předchůdců cyklistických přileb, a samozřejmě je tomu tak i dodnes. Jako první, a to na dlouhou dobu, si ochranu hlavy nasazovali silniční závodníci. Následovali je cyklisté na horských kolech. A to se již blížíme k současnosti, k době, kdy se o svoji hlavu obává každý, kdo usedá na bicykl. Ale je tomu opravdu tak? Je každá jízda na kole natolik riskantní, že si musíme nasadit cyklistickou přilbou? Vždyť pohled na ženy v sukních se šátky na hlavě, muži pak s vykasanou nohavicí a s čepicí na hlavě, to byl dlouhá desetiletí obraz běžného cyklisty a jezdilo se hodně a v pohodě, bez jakýchkoliv přileb.

Ovšem je jiná doba, jezdí více aut, ubylo klidných cest, a pokud se jede na kole, jezdí se mnohdy rychleji, a terény všelijakými, tedy i riskantnějšími. Bezpečnost a ochrana hlavy – toho nejchoulostivějšího orgánu – vstupuje náhle na všechny scény. Ochrana hlavy cyklisty jedoucího mezi auty, sjíždějícího horské svahy, svištícího po silnici, dítěte kličkujícího na hřišti, babičky jedoucí do kostela atd. Všichni si musí chránit hlavu přilbou! A jsme opět u otazníků, jak je to s tím nebezpečím a ochranou, kterou poskytuje cyklistická přilba.

Proč nosit helmu

Úvaha proč mít na hlavě při jízdě na hlavě přilbu se odvíjí od zcela jednoduchého modelu pádu na kole, kdy obvykle padající stále ještě drží řidítka, v domněnce, že pádu dokáže zabránit, kolo před odřením uchránit, zatímco zcela odkrytá hlava míří na něco opravdu tvrdého a hranatého. Stačí malé zaváhání a okraj obrubníku, ve správném úhlu nasměrovaná na nekrytý spánek může být poslední vzpomínkou. Kruté, ale pravdivé. Pokud jste o sobě přesvědčeni, že jezdíte bezpečně, přejeme vám vaše sebevědomí a mnoho ujetých kilometrů. Ale jezdí stejně bezpečně i všichni okolo vás? Motoristovo přehlédnutí a zadní náraz do vás, a vy bez přilby… mizivá šance na další vzpomínky. Čísla hovoří jasně: 80% všech vážných poranění na kole představují úrazy hlavy, nasazená přilba pak snižuje riziko úrazu hlavy o 85% a mozku o 88%. A nemusíme jít až do fatálních důsledků, přilba elegantně uchrání od zranění hlavy při průjezdu pod převislými nebo nízkými větvemi větvemi.

Helma ano, zákonná povinnost ne


Foto: Jitka Vrtalová, NaKole.cz

Může vůbec být někdo proti nošení cyklistických přileb? Ano. Pokud něco někdo nařídí, třeba právě mít při jízdě na kole přilbu, celkem přirozenou reakcí (především českého cyklisty) je toto nařízení ignorovat. Jiným řešením je fraška, tak jako je tomu nyní u našich východních sousedů. Slovenské babči jezdí ze své vísky do sousedního kostela s čímsi, co jen helmu připomíná. A udatní policisté vše pečlivě kontrolují a samozřejmě i pokutují.

(Poznámka: Na Slovensku platí od února 2009 nový silniční zákon. Podle něj je přilba povinná pro děti do 15 let a u starších lidí se povinnost nosit přilbu vztahuje na úseky mimo obec. Jakmile tedy vyjedete bez helmy za dopravní značku, která vyznačuje začátek a konec obce, můžete dostat pokutu ve výši 60 Euro.)

Z jiného soudku je postřeh, že pokud míjí automobilista cyklistu s přilbou, chová se riskantněji, než pokud by předjížděl cyklistu bez helmy. Stejně tak někteří cyklisté více riskují, s tím, že mají na hlavě přeci helmu.

Úvaha další, pak celkem logicky usuzuje, že pokud se má při jízdě na kole nosit helma, asi se jedná o nějakou sakra nebezpečnou až adrenalinovou záležitost. Tak kde je řešení?

Správná volba

Na problém povinnosti či dobrovolnosti používání cyklopřilby se dá dívat ze dvou směrů. Prvním je zdravý rozum, který praví, že pokud mám rád svoji hlavu, v které mám mozek, kde možná sídlí mé já, tak si ji a vše uvnitř budu chránit. K tomu snad nikdo nepotřebuje žádné paragrafy.

A jsme u druhého aspektu, který je právní. Zákony upravují mnoho věcí, které chrání naše zdraví a život, například nošení zbraní či rychlost aut. V poslední době se začíná hovořit i o tom, že novela silničního zákona by měla obsahovat i povinné helmy pro všechny cyklisty. Jen připomínáme, že v současné době se toto nařízení vztahuje pouze na děti do 18 let.

Letos v zimě rozvířilo diskuze i rozhodnutí Nejvyššího soudu v Praze. Ten rozhodl, že cyklista, který neměl na hlavě helmu, nemá po srážce s automobilem nárok na odškodnění pojišťovnou v plné výši.

Co na to Evropa

Evropská cyklistická federace (ECF) přijala společné ustanovení k cyklistickým přilbám. V zásadě není proti nim, ale je proti jejich nařizování, což působí až jako strašení. Argumenty jsou následující:

  • z jízdy na kole se stává nebezpečná aktivita, riskantnější než běžná chůze
  • působí to, že cyklisté jsou častěji zraněni, než chodci nebo lidé v autech
  • v zemích, kde je cyklistům přilba nařizována, se přesto nedaří snížit počet zraněných cyklistů
  • hrozbami ze zranění na kole (negativní reklama) se snižují výhody cyklistiky jako zdravého pohybu.

Celé ustanovení najdete na www.ecf.com.

Kde je řešení?

V tomto okamžiku je řešení na každém z nás. Nikdo nikomu nic nenařizuje, zatím, a dospělým cyklistům tak nechává možnost svobodné volby, zda jezdit na kole s helmou nebo bez ní. Brát si přilbu jen když jedu daleko, do terénu, do města, pokaždé …? Jednoznačné řešení od nás nedostanete. Každý osobně si musí posoudit svá individuální rizika, způsob a intenzitu jízdy, druh pojištění, míru riskování atd.

Uzákoněním přileb by se ale Česká republika pustila proti evropskému trendu, kterým je naopak vytvářet všude podmínky přátelské cyklistům. Jako resumé celého článku můžeme uvést: přilbu určitě ano, ale z vlastního pozitivního rozhodnutí, nikoliv z donucení a nařízení.

Zajímá nás, co si myslíte…

A jaký je váš názor? Napište do diskuze pod tento článek, co si myslíte o následujících otázkách:

  • Patří helma k cyklistice ve městech? A co v přírodě?
  • Měla by být tato povinnost uzákoněna?

Fotogalerie

Světlana Jasná, 26.09.2010
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Ukrajina 43 před 14 minutami
Technické rady Nový gravel dnes v 14:23
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 dnes v 12:24
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky dnes v 10:51
Cestování na kole Velikonoce za polárním kruhem 3/2024 včera v 21:12
NEcyklo Ukrajina 42 včera v 19:23
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

348 cyklistů (12 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024