reklama

Cyklojízdy v českých městech

S vítáním nové cyklistické sezóny ve městech jsou spojené pravidelně pořádané cyklojízdy. Tento týden vyjedou pelotony cyklistů v Praze, Brně, Ostravě, Plzni a dalších českých městech.

Foto: Jitka Vrtalová

 

Co o sobě cyklojízdy říkají

Cyklojízdy jsou spanilé barvité jízdy cyklistů, koloběžkářů, bruslařů a dalších bezmotorových prostředků městem, které vyvolávají v ulicích vlnu pozornosti. Pražské cyklojízdy jsou především:

  • Oslavou svobodného pohybu po městě, festivalem, setkáním, příležitostí zažít pražské ulice na chvíli jinak.
  • Podnětem k širší diskusi o cyklistice jako o zdravém a ohleduplném způsobu dopravy po městě.
  • Jasnou podporou a silným argumentem pro ty, kdo za městskou cyklistiku lobbují na magistrátu a dalších úřadech.

Cyklojízdy se pohybují pomalým tempem po nenáročné trase, aby se mohly zúčastnit i děti a fyzicky méně zdatní lidé. Jsou bezpečné – cyklojízda vytváří bublinu, která chrání své účastníky před automobily.

Zdroj: www.cyklojizdy.cz

Praha

Pražská cyklojízda startuje ve čtvrtek 22. 4. 2010 v 18 hodin na náměstí Jiřího z Poděbrad. Tématem letošní velké jarní „cargo“ jízdy budou kola jako prostředek pro přepravu nákladu. Na startu uvidíme nejrůznější nákladní kola i obří brašny. Pražské jarní cyklojízdy se zúčastní také dánský velvyslanec Ole E. Moesby, který ji absolvuje na nákladním kole Christiania Bikes s nákladem dánského chleba. Kromě toho budou k vidění například holandské nákladní kolo Gazelle, kolo Kona s obřími cyklobrašnami nebo cyklopřívěsy Azub. „Kolo se skvěle hodí pro velké nákupy, převážení děti nebo i menší stěhování. Pokud nechcete tahat těžké věci na zádech ani se obtěžovat s autem, jsou městská a nákladní kola ideální alternativou," říká Michal Křivohlávek z iniciativy Auto*Mat.

Cyklojízda bude zakončena v hale C komplexu Balabenka Point u metra Českomoravská, kde bude program pokračovat koncertem, výstavou dánských nákladních a městských kol a divadelním představením. Kompletní program najdete na adrese www.cyklojizdy­.cz.

Další informace o pražské jarní cyklojízdě najdete na:

Galasova cyklojízda

Je to již rok, kdy začal s pořádáním výletních cyklojízd v Praze Vláďa Galas. Tuto neděli 25. 4. 2010 od 10 hodin se uskuteční již dvacátá jízda na trase Folimanka-Bubeneč-Divoká Šárka-Hradčanská-Malostranská-Folimanka. Podrobnosti najdete v kalendáři akcí nebo na webu galas.borec.cz.

Brno

Tuto sobotu 24. 4. vyjede také jarní cyklojízda v moravské metropoli. Na trasu v centru Brna dlouhou zhruba 5 kilometrů se vydají lidé na klasických i ležatých kolech, s dětmi i přívěsnými vozíky za kolo. Letos poprvé je cyklojízda organizovaná, o bezpečnost účastníků se kromě dobrovolníků bude starat také městská policie. „Nově cyklojízdu pořádáme o víkendu,“ řekl Darek Galle z pořádajícího občanského sdružení Brno na kole s tím, že pro děti je připravený zvláštní program. Podle pořadatelů se v uplynulých letech akce zúčastnilo pravidelně okolo 200 cyklistů.

Podrobnosti o brněnské cyklojízdě:

Plzeň

Plzeň je další z velkých českých měst, jejímiž ulicemi projede peloton cyklistů. Stejně jako v uplynulých letech, pořádající sdružení Děti Země načasovalo tuto oslavu začátku cyklistické sezóny na čtvrtek 22. 4. 2010. Účastníci se sejdou v 17:30 hod. na pěší zóně ve Smetanových sadech. Podle organizátorů j e plzeňská cyklojízda „společenskou akcí lehce manifestačního rázu“, které se mohou zúčastnit lidé všeho věku, včetně dětí. Na závěr cyklojízdy budou tradičně vyhlášeni vítězové soutěže onejmladšího, nejstaršího a nejnezvyklejšího účastníka, kteří obdrží symbolické ceny.

Podrobnosti najdete zde:

Ostrava

Ve stejný den jako v Praze a Plzni vyjede také cyklojízda v Ostravě. Sraz je ve čtvrtek 22. 4. 2010 v 17:30 na Kuřím rynku (Jiráskově náměstí). Organizátoři slibují netradiční jízdu ostravským centrem, která povede až do lesoparku Benátky pod Hulváckým kopcem. Tady bude jízda zakončena promítáním filmu Auto*mat, pro děti bude k dispozici dětské hřiště.

Podrobnosti najdete zde:

Ostatní města

V uplynulých letech se k cyklojízdám obvykle přidalo také město Liberec. Podle zpráv od organizátorů tu letos cykojízdu přesunuli na 15. května. Jarní cyklovýlet povede v tento den mimo město do Oldřichova v Hájích a zpět do Liberce.

Pokud je vám myšlenka cyklojízd blízká, sami pořádáte nebo byste chtěli pořádat obdobnou akci ve vašem městě, napište nám o tom. Sami si také můžete přidat pozvánku do Kalendáře akcí NaKole.cz.

Fotogalerie

Velké jarní cyklojízdy 2009 v Praze se zúčastnilo okolo tisícovky lidí. Tváře cyklojízdy Tváře cyklojízdy
redakce NaKole.cz, 20.04.2010
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Ukrajina 43 před 8 minutami
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky dnes v 10:51
Cestování na kole Velikonoce za polárním kruhem 3/2024 včera v 21:12
NEcyklo Ukrajina 42 včera v 19:23
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

320 cyklistů (17 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024