reklama

Dětské odrážedlo Mini Viper

Propracovaná kvalita, která splňuje požadavky bezpečnosti, to je odrážedlo Mini Viper od společnosti Monz.

Dětské odrážedlo Mini Viper
Dětské odrážedlo Mini Viper
Foto: Petr Vít, NaKole.cz

Na první pohled je maminky většinou charakterizovaly jako „masivní a bezpečné". Také děti neváhaly vyzkoušet si jízdu na modrém kolečku.

Oproti ostatním odrážedlům je sedlo umístěno trochu výše, takže jezdit na něm mohou děti od 3 let. To je věk, který uvádí i výrobce. Skutečně, pro 2,5leté děti bylo odrážedlo ještě moc velké. Větší děti ale jízdu zvládly bez jakýchkoli potíží. Rozsah sedlovky pro nastavení výšky je 5 cm, maximální výška 41 cm odpovídá dětem ve věku okolo 5 let. To také odpovídá specifikacím, které udává výrobce.

Mini Viper

Pro nastavení výšky je zapotřebí klíče. Stejně jako všichni ostatní výrobci, i Monz musel řešit kompromis mezi dvěma protichůdnými požadavky – pevnosti sedlovky a snadnosti nastavení. Použití šroubu nahrává vyšší bezpečnosti, protože dítě nemůže při hře samostatně sedlovku povolit. Na druhou stranu, technicky méně zdatné maminky vnímaly nutnost použití klíče jako nevýhodu. Použití šroubů zvolila většina výrobců a nastavit výšku sedátka zvládne každý technicky průměrně zdatný rodič. Úprava výšky se navíc nedělá tak často, podle našich zkušeností maximálně 2–3× za rok podle toho, jak malý cyklista roste.

Veškeré šrouby (na sedlovce i na představci) jsou chráněny plastovými krytkami a odrážedlo tak splňuje požadavky zákona. Ochranné prvky doplňuje také proužek na řídítkách, který při pádu může zachránit dětskou bradičku.

Jedním z nejdůležitějších údajů je hmotnost odrážedla. Spíše než dítě při jízdě pocítí váhu odrážedla rodič, který malé kolečko nese v ruce. Hmotnost 4,5 kg řadí odrážedla Mini Viper mezi průměr. Rámová trubka má u tohoto modelu zploštěný, dost vysoký profil, a tak měly některé maminky potíže dobře odrážedlo uchopit.

Mini Viper

Při jízdě bylo odrážedlo stabilní a klidné. Schopnost manévrovat omezovala ochrana proti náhlému protočení řídítek, která byla do odrážedla namontována pro větší bezpečnost. Díky ní nebylo odrážedlo tak živé, pro děti to byla motivace ke klidnější jízdě.

Nafukovací kola na modrých plastových ráfcích mají hrubý dezén a snadno tak překonají i prašné nebo šotolinové cesty. Při huštění pneumatik jsou velmi užitečné ohnuté ventilky, které usnadňují nasazení hustilky. U malých dvanáctipalcových kol to může být problém, takže tuhle malou „vychytávku" určitě majitelé Mini Viperu ocení.

Odrážedlo je vybavené zadní bubnovou brzdou, která dobře funguje a na maminky udělala velmi dobrý dojem. Brzdová páka jdou poněkud více ztuha, tříleté děti ji ale zvládaly vcelku dobře.

Z doplňků stojí za zmínku ještě stojánek, který je umístěný na zadním kole a vyčnívá mírně do strany. Během jízdy se několikrát stalo, že děti o něj zavadily a ohnuly jej do polohy pro opření. Raději tedy doporučujeme zájemcům o Mini Viper tento doplněk odmontovat.

Celkové hodnocení

Mini Viper je odrážedlo střední třídy, které splňuje všechny nároky na bezpečnost. Doporučujeme pouze odmontovat stojánek, který může být při jízdě rizikový. Při ceně 1 590 Kč patří Mini Viper mezi levnější výrobky.

Hodnocení NaKole.cz: Cena odpovídá provedení, průměrně slouží kratší dobu (podle výšky sedátka je možné použít pro děti ve věku 3–5 let).

Název: Odrážedlo Mini Viper
Cena: 1590 Kč
Doporučený věk: 3+
Rám: Hliníkový
Kola: 12" nafukovací, plastové ráfky
Hmotnost: 4,5 kg
Výška sedátka: 36–41 cm
Vybavení: Zadní brzda, stojánek
Prodejce: Ondálek

Přečtěte si také:
Jak jsme odrážedla testovali

Fotogalerie

Dětské odrážedlo Mini Viper Dětské odrážedlo Mini Viper Dětské odrážedlo Mini Viper Dětské odrážedlo Mini Viper Odrážedlo je vybaveno stojánkem a zadní bubnovou brzdou
redakce NaKole.cz, 11.11.2009
Blogy

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

O čem se mluví:

Cestování na kole Zase na cestě před 8 minutami
Technické rady Technické dotazy a poznatky II před 13 minutami
Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 09:18
NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 08:18
Vyjížďky, srazy, akce Nákolácká Štafeta 2024 dnes v 07:00
NEcyklo Co vás vytočilo 152 včera v 22:37
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

417 cyklistů (7 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024