reklama

Nové Hrady hostí Muzeum cyklistiky

Nové Hrady najdete jen několik kilometrů od města Vysoké Mýto. V těsné blízkosti přírodní rezervace Maštale a přírodního parku Údolí Krounky nabízíme tip na výlet s návštěvou „českých Versailles“. V tomto romantickém místě jsme narazili na jedinečnou výstavu jízdních kol – první a největší muzeum cyklistiky v ČR.

První české muzeum cyklistiky bylo otevřeno v roce 2007. Tento kousek je z roku 1934 - značka Trojan Kolín.
První české muzeum cyklistiky bylo otevřeno v roce 2007. Tento kousek je z roku 1934 - značka Trojan Kolín.
Foto: NaKole.cz

Obec Nové Hrady je známá především díky rokokovému zámečku, který tu v roce 1774 nechal vybudovat hrabě Jean-Antoin Harbuval de Chamaré. Pro svoji architektonickou čistotu se zámečku přezdívá „Malý Schönbrunn“ nebo „České Versailles“.

V roce 2007 tu v třípatrové budově původního špýcharu otevřeli současní majitelé Muzeum cyklistiky. Je to jediné místo v Čechách, kde můžete vidět pohromadě takové množství kol a zároveň kuriozit z oblasti cyklistiky.

Majitel sbírky pan Uhlíř se svému koníčku věnuje už od patnácti let. Nejstarším autentickým exponátem je vysoké kolo z roku 1885, ale historie cyklistiky tu začíná ještě dříve. Na úplné počátky tohoto sportu odkazuje replika dřevěného kola od Karl von Draise z roku 1817, tedy známé „draisiny“ – po česku „drezíny“.

Výstava mapuje nejenom historii vývoje kol, ale také zajímavé kuriozity. Uvidíte tu proutěný přepravní koš na kola z konce 19. století, lampu na kola určenou pro svíčky, ale také třeba značku vysokého kola, na které v roce 1884 objel svět cestovatel Thomas Stevens. Zajímavé jsou nejrůznější modely přepravních kol a tandemů, vozíků pro děti, závěsných kol a sidecar pro kola z 30. a 40. let minulého století. Část jednoho sálu je věnovaná použití jízdních kol v armádě. Najdete tu vojenská skládací kola nebo třeba vozík na přepravu raněných či rámovou brašnu na ruční granáty. A nechybí ani slavné bicykly, které si zahrály v českých filmech. Můžete objevit například kolo, které projížděl Ondřej Trojan ve filmu Václav nebo bicykl Zdeňka Svěráka z filmu Vratné lahve.

Pokud s sebou vezmete děti, ani ony se nebudou nudit. Kromě dětského koutku se můžou těšit na cyklo-kolotoč nebo se vyfotit na opravdovém vysokém kole. Potěší i jídelní koutek, kde majitelé vybízejí ke konzumaci vlastního přineseného jídla.

Jak se sem dostanete

Pojedete vlakem do Chocně nebo Vysokého Mýta. Z Chocně je to zhruba 25 km po značených cyklotrasách č. 18, 4227 a 4181. Počítejte se zvlněnou krajinou, trasy vedou většinou po silnicích III. třídy. Jen pár kilometrů za Novými Hrady je známá oblast Toulovcových Maštalí nebo můžete navštívit velmi příjemnou restauraci v chatě Polanka.
Odkaz na mapu

Otevírací doba

duben: o víkendech a svátcích, 10 – 17 hodin
květen – září: denně včetně pondělí, 10 – 17 hodin
říjen: o víkendech a svátcích, 10 – 17 hodin

Důležité odkazy:

Zámek Nové Hrady
Muzeum cyklistiky

Fotogalerie

První české muzeum cyklistiky bylo otevřeno v roce 2007. Tento kousek je z roku 1934 - značka Trojan Kolín. U zrodu cyklistiky stála drezína pojmenovaná po baronu von Draisovi z roku 1817. Další kapitola z cyklistické historie - francouzský Michaux z roku 1870 je prvním kolem, které má pedály na přední ose. Všimněte si také hlavy koně na předních řidítkách. Americké vysoké kolo značky Columbia Expert z roku 1885. V roce 1884 objel cestovatel Thomas Stevens na této značce svět. Je vidět, že k cestování nepotřebujete moderní vybavení. Proutěný přepravní koš na velociped z roku 1895. Toto je jeden z posledních tří dochovaných kusů v Evropě. Takto se svítilo na kole koncem 19. století. Do lampičky na předních řídítkách se dala svíčka. Cykloopravna 30. let minulého století - výheň, perlík, kovadlina. Přívěsný vozík pro děti ze 40. let pochází z Francie. Děti se do něj posazovaly zeshora odepínací střechou. Konstrukce vozíku je z dřevěné překližky Ohlédnutí za meziválečnou českou výrobou - obchodní kolo Premiér z Chebu. „Chceš-li poznat, co je dřina, kup si kolo Ukrajina!“ Pamatujete? Prototyp lehokola z roku 1935. Výrobcem byl František Tezner z Chrudimi. Švédská ITEA ze 70. let aneb okouzlení plastem. Celoplastové kolo se v létě kroutilo a v zimě praskalo. Historii vojenství a kol je věnovaná samostatná část expozice. První typ skládacího vojenského kola je z roku 1902. Značka Kapitán Gérard se vyráběla v Paříži. Rámová brašna může skrývat leccos. Německou značku Miele používal wermacht za 2.světové války. Nudit se tu nebudou ani děti. Třetí patro skrývá kolotoč, který se roztáčí šlapáním dvou velkých kol. Největší úspěch mělo šlapadlo ve tvaru koňského povozu.
redakce NaKole.cz, 07.07.2009
Do vaší knihovny
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy dnes v 22:29
Ostatní – cyklo Jaké to bylo 146. dnes v 22:16
Trénink a zdraví Co vás zaujalo 278 dnes v 21:31
Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 dnes v 20:08
Ostatní – cyklo Za kým je mi smutno, kdo mi bude chybět - 1. dnes v 19:54
Rada při výběru kola GENESIS nebo ROCK MACHINE dnes v 09:14
Fotohádanky Fotohádanky - 2023 dnes v 09:06
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

304 cyklistů (8 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024