reklama

Cyklojízdy v českých městech - cyklisté chtějí víc

Včera skončil Evropský týden mobility. V jeho průběhu vyjely do ulic mnoha českých měst zástupy cyklistů, aby připomněly politikům svá práva. Jak to vypadalo v největších českých městech?

Pražské cyklojízdy se zúčastnilo několik tisíc lidí.
Pražské cyklojízdy se zúčastnilo několik tisíc lidí.
Foto: NaKole.cz

Cyklojízdy jsou barvité jízdy cyklistů, koloběžkářů, bruslařů a dalších bezmotorových prostředků městem, které vyvolávají v ulicích vlnu pozornosti. Pro účastníky jsou příležitostí projet městem beze strachu, příležitostí zažít město jinak. Cyklojízdy jsou ale také silným argumentem pro ty, kteří na úřadech prosazují lepší podmínky pro cyklisty.

Plzeň – několik nových cyklostezek


Foto: Eva Haunerová

V Plzni se cyklojízda konala již v polovině minulého týdne. Ve středu krátce po půl šesté se peloton zhruba 70 účastníků vydal od Branky ulicí Bedřicha Smetany. Přes špatné počasí se na místě sešlo nejvíce cyklistů v historii plzeňských cyklojízd. Součástí programu bylo i měření tuku a cholesterolu pro účastníky cyklojízdy. Pořádání cyklojízdy finančně podpořil Magistrát města Plzně a Nadační fond Zelený poklad.
„V loňském roce bylo postaveno několik kilometrů přínosných cyklostezek,“ řekl Daniel Rajdl z pořádajícího sdružení Děti Země. Hned ale dodal: „Zásadní posun v politice města ve vztahu k cyklistům jsme ale nezaznamenali. Cyklistická infrastruktura postupně přibývá, ale nelze mluvit např. o omezení automobilové dopravy v centru, masovém zpřístupnění jednosměrek, upřednostnění cyklodopravy i tam, kde se dostává do konfliktu s autodopravou (cyklopruh místo parkovacího místa pro auta).“

Odkazy:

Trasa cyklojízdy s vyznačenými problémy, na které chtěla upozornit
Zpráva o jízdě a fotogalerie (Děti Země)
Nově postavené úseky cyklostezek v loňském roce (plzenskonakole.cz)

Do ulic Brna už potřinácté

Stejný den jako v Plzni vyjela také cyklojízda do ulic Brna. Zhruba 75 cyklistů se vydalo za asistence policie na propagační objížďku městem. Akci pořádaly organizace Hnutí Duha Brno, Brno na kole a Klub Bicybo – Bicyklové Brno. Cyklojízdy se zúčastnil také náměstek primátora Martin Ander.
„Je dobře, že touto akcí se více propaguje veřejná doprava, cyklistika a chůze, ale stále tu chybí rázná restrikce vůči automobilistům třeba trvalým uzavřením velkých částí měst před auty a jinde zavedením vysokých poplatků za vjezd a parkování,“ myslí si Miroslav Patrik z Dětí Země.

Odkazy:

Zpráva o jízdě a fotogalerie (Děti Země)
Fotogalerie (Bicybo)


Foto: Miroslav Patrik

V Praze si cyklojízdu užily tisíce cyklistů

Pražská cyklojízda se konala na Den bez aut, v neděli 21. září. Několik tisíc účastníků (odhady hovoří o dvou až pěti tisících) se sešlo na Palachově náměstí, které bylo uzavřeno pro automobily a kde právě probíhala jedna z akcí Evropského týdne mobility. Přestože cyklojízdu zorganizovalo nezávislé občanské sdružení Auto*Mat, navenek spíše působila dojmem oficiální prezentace pražského Magistrátu. Zábavní odpoledne, pódium s profesionálními moderátory, změny trasy na poslední chvíli – to byla pražská cyklojízda. Tisíce cyklistů, kteří přijeli na vltavské nábřeží, se ale příliš nestaralo o neshody mezi pořadatelem akce a pražskou radnicí. Přijeli si užít jízdu na silnicích, kam se jiné dny většina z nich neodváží.
„Trasa jízdy prochází místy, která jsou dnes nejhůře postižena automobilismem,“ říká Tereza Vohryzová z Auto*Matu. „Magistrála, část Vinohrad a Pankrác – to jsou čtvrti, kde dnes lidé žijí v prostředí silně zatíženém hlukem a prašností. Dochází zde k překračování hygienických limitů a je ohroženo samotné lidské zdraví.“
Za asistence policie cyklisté projeli zhruba šestnáctikilo­metrovou okružní trasu, aby se nakonec vrátili na vltavské nábřeží.
„Město je pro nezkušeného cyklistu prakticky neprůjezdné, i když v posledním roce dochází k dílčím změnám k lepšímu,“ vysvětluje Michal Křivohlávek smysl cyklojízdy. „Prioritou politiků je stále automobilismus, přestože způsobuje enormní znečištění ovzduší a znehodnocuje veřejný prostor,“ dodává.
Pražské cyklojízdy se zúčastnila řada známých osobností, jako např. ministr Martin Bursík, režisérka Olga Sommerová, zpěvák Michael Kocáb či bývalá předsedkyně Akademie věd profesorka Helena Illnerová

Odkazy:

Zpráva o jízde a fotogalerie (cyklojizdy.cz)
Rozhovor s profesorkou Helenou Illnerovou (NaKole.cz)


Foto: NaKole.cz

Pražská cyklojízda okem Lukáše Černého.

Ostrava – jsme parta nadšenců

O den později, v pondělí 22.9. vyjelo okolo 50 cyklistů do ulic Ostravy. Za doprovodu policie absolvovali zhruba pětikilometrový okruh centrem města, aby se vrátili před Novou radnici na Prokešově náměstí. Na cyklojízdu přijeli i náměstci primátora pro dopravu Vojtěch Mlynář a pro životní prostředí Dalibor Madej?
„Nejsme nějaké formální sdružení, spíš parta nadšenců,“ říká o pořádající skupině Ostravští kolaři Pavel Matějka. „Naším cílem je větší podpora cyklodopravy v Ostravě,“ dodává.
V rámci cyklojízdy mohli účastníci napsat vzkaz pro ostravskou radnici. Mezi nejčastější požadavky byla lepší dostupnost centra pro cyklisty či vybudování cyklostezky z Poruby do centra.
„V minulém roce bylo z městského rozpočtu uvolněno přes 10 mil. Kč na vybudování cyklostezky podél Výstavní ulice, to je pokrok v porovnání s předešlým rokem,“ komentuje Matějka poslední kroky radnice.

Odkazy:

Ostravští kolaři


Foto: Pavel Matějka

Liberec – žádné změny k lepšímu

To bohužel nemůže říci Jiří Rutkovský z občanského sdružení Cyklisté Liberecka. „Na trase se v porovnání s loňským rokem nic k lepšímu nezměnilo, naopak došlo ještě ke zhoršení podmínek,“ hovoří o cyklistice v Liberci předseda sdružení. „Liberec ale postupně mění svůj původně odmítavý přístup k řešení problémů cyklistické dopravy,“ dodává. „Jeden úsek cyklostezky je připraven k realizaci ještě letos, uvidíme.“
Na okružní jízdu Libercem kolem 30 účastníků. Cyklojízdy se zúčastnili také dva městští zastupitelé.

Odkazy:

Cyklisté Liberecka


Foto: Jiří Rutkovský

Cyklisté chtějí víc

Při rozhovorech s pořadateli cyklojízd čím dál častěji zazníval jeden požadavek – kola a pěší by měli dostat přednost před automobily. Trend ekologické přepravy v centrech měst a vytěsnění automobilů je stále aktuálnější. Cyklisté již odmítají přijímat úpravy jen tam „kde je pro cyklisty dostatek místa“ a častěji žádají definovat kolo jako rovnocenný dopravní prostředek. V důsledku to znamená, že v ulicích měst by cyklistické prvky vznikaly souběžně s omezením automobilové dopravy. Města v západní Evropě nastoupila tuto cestu již v 80. letech.

Fotogalerie

Pražské cyklojízdy se zúčastnilo několik tisíc lidí. Nejoriginálnější účastník plzeňské cyklojízdy Plzeňská cyklojízda Před cyklojízdou v Brně Před cyklojízdou v Brně Pražská cyklojízda Pražská cyklojízda Pražská cyklojízda Na cyklojízdu v Praze přišel i Michael Kocáb V Ostravě se sjelo na padesát cyklistů V Ostravě se sjelo na padesát cyklistů V Liberci se každý rok jede stejná trasa. Nebezpečných úseků je v Liberci stále dost.
redakce NaKole.cz, 23.09.2008
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Ukrajina 44 dnes v 00:14
Technické rady Springer vidlice na fatbika včera v 22:17
NEcyklo Ukrajina 43 včera v 21:30
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy včera v 19:03
Technické rady Nový gravel včera v 14:23
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 včera v 12:24
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky včera v 10:51
Cestování na kole Velikonoce za polárním kruhem 3/2024 18.04.2024
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

334 cyklistů (7 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024