reklama

Jižní Tyrolsko: Nový bajkerský ráj?

Když se řekne Dolomity, většině lidí se vybaví především trasy pro horská kola. Jezero Lago di Garda se stalo bikerskou ikonou. V hlavní letní sezóně tu začíná ale být přeplněno.

Foto: Südtirol Marketing

Skalní masivy Dolomitů leží na pomezí Rakouska a Itálie. Bikerům nabízejí stovky kilometrů značených i zcela neobjevených tras. Značkou kvality a tahounem této oblasti je Lago di Garda, jezero obklopené dvoutisícovými velikány (nejvyšší Monte Baldo má 2 218 metrů) se stovkami kilometrů vyznačených tras. Velká popularita má ale i svou stinnou stránku – v sezóně tu bývá beznadějně plno.

Vzrůstající obliba horských kol nenechává chladnými okolní regiony, které se také vrhají do soupeření o přízeň cyklistů. Jižní Tyrolsko, známé především pro lyžaře, v současné době pracuje intenzivně na vytvoření ucelené nabídky pro cyklisty všech kategorií. „Většina tras pro horská kola tady vede po soukromých pozemcích a trasy nejsou nijak značené,“ říká Tobias Fischnaller, organizátor závodu 24h Transalp a dodává: „Vlastníci lesů a vinic bikery tiše trpí, protože jich zatím není mnoho. Nebude to ale navždy.“ Bikerské stezky jsou hlavně v lesích, vedou ale také na svazích prostředkem ovocných sadů a mezi vinicemi. Kromě GPS a dobré mapy proto není na škodu vzít s sebou na výlet také jednoho z místních průvodců.

Před rokem a půl v této oblasti byla založena organizace s názvem Bike Competence Center. Jejím cílem je vytvořit v regionu síť bikerských tras s dobrou infrastrukturou.
„V následujících třech letech bychom chtěli návštěvníkům nabídnout 10 regionů s kvalitní nabídkou pro horskou cyklistiku,“ tvrdí sebevědomě Tobias, který se stal koordinátorem celého projektu. Součástí standardní nabídky budou přitom značené trasy rozlišené podle obtížnosti a povrchu, síť ubytovacích zařízení pro cyklisty, cykloprůvodci, specializované mapy pro bikery, informační materiály v několika jazycích.

Dnes je Jižní Tyrolsko především symbolem kvalitní zimní dovolené. Pomalu a nesměle jej objevují i jezdci na horských kolech. Zatím neobjevená část Dolomitů se možná v blízké době stane bajkerským rájem.

Tip NaKole.cz

Mimo sezónu jsou ceny služeb výrazně nižší. Podle místních je ideální přijet sem v polovině dubna – sluníčko rychle vysuší cesty, takže po dopoledním lyžování je možné vyrazit na kolo. Navíc v tuto dobu pořídíte dovolenou nejlevněji.
Dobrá doba na prozkoumání Jižního Tyrolska je ale i teď. Mimosezónní slevy trvají obvykle od konce srpna až do začátku prosince, kdy nastává hlavní nápor lyžařů.

Co nabízí Jižní Tyrolsko turistům

Oblast na jižním úbočí Alp je známá produkcí kvalitního ovoce, především jablek a vína. Nejsevernější italské vinice produkují především bílé bíno. Nejvíce lidí sem přijíždí během zimní sezóny, aby si užili bohaté nabídky sjezdového lyžování, běhu na lyžích, sáňkování nebo výletů na sněžnicích. Jižní Tyrolsko hostí světový lyžařský pohár ve sjezdu v Gröden nebo světový pohár v obřím slalomu ve známém středisku Alta Badia.

Pro cyklisty

Kde se ubytovat

Fotogalerie

Po kozích stezkách nás prováděl Alexander Resch, majitel hotelu Goldene Krone a cykloprůvodce v jedné osobě Kam nevyjedete na kole, tam vás vyveze lanovka Oběd po jihotyrolsku - domácí špek a k němu Schüttelbrot V oblibě kávy se tu nezapře italský vliv - nejčastěji jako maličké piccolo nebo s kapkou teplého zpěněného mléka jako macchiato. V městečku Brixen trávil svůl exil Karel Havlíček Borovský Domek v Brixenu, kde K.H.Borovský strávil tři roky svého vyhnanství. Jeho pobyt dodnes připomíná pamětní deska v češtině a italštině.
redakce NaKole.cz, 18.09.2008
Vyzkoušejte
 (CK Victoria)

Kolem jezer Solné komory

Rakousko
27.05.2024 - 4 dny
cyklistický
Autobusem
6 990 Kč
 (CK Victoria)
cyklistický
Autobusem
5 990 Kč
 (CK Mamut tour)

Alpe Adria na kole

Itálie, Rakousko
03.06.2024 - 7 dní
cyklistický
Autobusem
15 750 Kč
 (CK Cyklotur)

Rakousko-slovinské pomezí na kole

Rakousko, Slovinsko
05.06.2024 - 5 dní
cyklistický
Autobusem
10 660 Kč
 (CK Mamut tour)

Slovinsko a Rakousko na kole

Rakousko, Slovinsko
13.06.2024 - 6 dní
cyklistický
Autobusem
13 500 Kč
Do vaší knihovny
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 dnes v 01:14
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy včera v 21:38
Cestování na kole Velikonoce za polárním kruhem 3/2024 včera v 21:12
NEcyklo Ukrajina 43 včera v 20:42
Ukrajina 42 včera v 19:23
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky včera v 07:48
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

258 cyklistů (3 přihlášení)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024