reklama

Mapový program SmartMaps Guide má řadu novinek

SmartMaps Guide od společnosti PLANstudio je mapový program pro osobní počítače a notebooky. Umožňuje vyhledávat místa na mapě, plánovat výlety i zaznamenávat v mapách skutečně projeté trasy pomocí GPS souřadnic a fotografií. Nová verze 1.6 přináší řadu vylepšení.

SmartMaps Guide v nové verzi 1.6 přináší některá další vylepšení.
SmartMaps Guide v nové verzi 1.6 přináší některá další vylepšení.
Foto: NaKole.cz

Před rokem jsme přinesli recenzi produktu Cykloturistický průvodce od společnosti PLANstudio. Nová verze 1.6 přináší od června 2008 řadu vylepšení.

Mapový podklad

Základem programu zůstává mapový podklad v měřítku 1:3 mil.-1:75.000. Nově v průběhu vývoje přibyly podrobné plány Prahy a dalších krajských měst v měřítku 1:10–40.000. Také v těchto mapách je možné použít plánovač tras a připravit si tak cestu městem včetně výškového profilu.
Velmi příjemné je, že mapa nekončí na hranicích ČR, ale součástí mapového podkladu je i příhraničí v okruhu 30–50 km. Se začlenění ČR do Schengenského prostoru budou zřejmě časem přibývat přeshraniční stezky. Aplikace plánovače tras ale funguje jenom uvnitř českých hranic.

Objekty a trasy na mapě

Stejně jako u předchozích verzí, v mapě jsou zakresleny značené cyklistické trasy a stejně tak i turistické značení KČT. Na mapě je také umístěno přes 2000 objektů – hrady, zámky, rozhledny, zoologické zahrady a další přírodní zajímavostí a turistické cíle. Samozřejmostí jsou podrobné popisy, k většině objektů jsou připojeny také fotografie.
Cyklisty budou také zajímat v mapě vyznačené cykloprodejny a servisy kol.

Zobrazení informací k zajímavému místu na mapě
Zobrazení informací k zajímavému místu na mapě

Vlastní objekty a fotografie

Umístit do mapy vlastní objekt s komentářem a fotografií bylo možné ve SmartMaps Guide již dříve. Novinkou verze 1.6 je import a export fotografií včetně geotaggingu, pomocí GPS souřadnic v EXIF fotografiích. Díky informaci o pozici GPS z místa pořízení je možné umístit fotografii přímo na mapu.

Plánovač tras

Plánovač tras, jak ho známe z předchozí verze se rozšířil i na Prahu a krajská města. Každý uživatel si tak může v mapě vykreslit a vytisknout trasu, vymezenou buď objekty z databáze nebo vlastními body, vybranými na mapě.
Do plánování je možné zahrnout všechny typy silnic, značené cyklotrasy a také některé polní a lesní cesty.


Cestu je možné nově vyhledat i v plánech Prahy a dalších krajských měst.


Itinerář vyhledané trasy je připravený k tisku nebo k exportu.

Komunikace s GPS

Největší posun však produkt zaznamenal v komunikaci s GPS zařízeními.
Všechny vytvořené trasy se dají exportovat do ve formátu TRK nebo GPX.
Stejně tak je možné trasy z GPS zařízení importovat a zobrazit v mapě, včetně jejich výškových profilů. Program podporuje interní nebo externí zařízení GPS, které může být přímo připojeno k PC. SmartMaps Guide zpracovává i záznamy cest a výletů pořízené kapesními GPS, počítači a komunikátory s programy SmartMaps Navigator a Locator.


Výškový profil trasy importované z GPS

Další informace:

Podrobná specifikace SmartMaps Guide (verze 1.6)

redakce NaKole.cz, 14.07.2008
Blogy

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

O čem se mluví:

NEcyklo Radování na sněhu 23 - 24 dnes v 09:57
Elektrokola Výměna BMS dnes v 09:56
Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 09:41
Technické rady Výměna destiček dnes v 09:15
Cestování na kole Zase na cestě dnes v 08:29
NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 07:25
Technické rady Technické dotazy a poznatky II včera v 23:16
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

392 cyklistů (9 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024