reklama

Cyklistické stojany v Praze

Cyklistická infrastruktura neznamená jenom budování stezek. Každá cesta začíná a končí uložením kola na bezpečném místě. Cyklisté v Praze dnes narážejí na nedostatek vhodných stojanů pro kola, a to hlavně v centru města. Díky iniciativě pražského magistrátu by se situace měla v následujícím roce změnit.

Kvůli absenci stojanů si Pražané obvykle zamykají kola k zábradlí…
Kvůli absenci stojanů si Pražané obvykle zamykají kola k zábradlí…
Foto: NaKole.cz

V průběhu roku 2007 dostaly všechny městské části nabídku zapojit se do akce cyklistické stojany pro Prahu. Každá MČ by v rámci této akce od pražského magistrátu zdarma obdržela cyklistické stojany na 1–7 stanovišť. Stojany, jejichž instalaci by také zajistil magistrát, by následně přešly do správy městských částí. Celkem by tak v Praze mohlo vzniknout až 250 nových stanovišť se stojany na kola. Projekt by se měl realizovat do konce roku 2008.

V roce 2006 Pracovní skupina pro cyklistickou dopravu hl. m. Prahy vybrala jako nejvhodnější typ stojan tvaru převráceného U. Výběr tohoto typu podporuje na základě zkušeností ze zahraničí také o.s. Auto*mat a mnoho dalších zástupců z řad cyklistů. Takzvaná „účka“ jsou jednoduchá, robustní, hodí se pro všechny typy kol, jednoduše se udržují, umožňují pohodlně zamykat kola o rám a nepůsobí rušivě vzhledem k okolí.

Jednotlivé městské části dostaly nabídku písemně už na jaře 2007 a opakovaně potom v průběhu srpna. Na opakovanou výzvu se přihlásily městské části:
Praha 2 (s odkazem na stanovisko památkářů), Praha 4, Praha 5, Praha 7, Praha 9, Praha 10, Praha 12, Praha 15, Praha 18, Praha 19, Praha 20, Praha – Březiněves, Praha – Ďáblice, Praha – Libuš, Praha – Lochkov, Praha – Řeporyje, Praha – Suchdol, Praha – Újezd, Praha – Velká Chuchle, Praha – Zličín, Praha – Zbraslav.

Více než polovina z oslovených městských částí na dopis vůbec nereagovala. Pokud se tyto části ještě do konce roku neozvou, o možnost získat zdarma cyklistické stojany přijdou. Nejcitelnější by to bylo v širším centru Prahy, především vadí nezájem MČ Praha 1, Praha 3 a Praha 8, kde jsou stojany nejvíce potřeba. Komunikace nepokračovala ani s Prahou 2, která se odvolala na stanovisko památkářů.

Naopak potěšitelné je zapojení Prahy 4, Prahy 5 a Prahy 7. Některé okrajové městské části (např. Praha 13 nebo Praha – Slivenec) již v minulosti na svém území stojany na kola rozmístily, v řadě dalších je hustota stojanů poměrně vysoká (zejména městské části na východním okraji Prahy).

Celkově je zájem o cyklistické stojany ze strany městských částí překvapivě nízký. Z hlediska systematické podpory cyklistické dopravy v Praze hrozí, že celá několik let připravovaná akce skončí neúspěšně, především kvůli nezájmu centrálních městských částí.

Další odkazy:
www.praha-mesto.cz/cyklo

Fotogalerie

Kvůli absenci stojanů si Pražané obvykle zamykají kola k zábradlí… …také značka je dobrým opěradlem, ke kterému se dá postavit kolo. Stojany „účka“ na Rohanském ostrově v Praze Městská část Slivenec zařídila instalaci stojanů před městským úřadem a na dalších frekventovaných místech. Parkoviště pro kola jsou na některých místech součástí systému hlídaných parkovišť P+R.
Hynek Hanke a redakce NaKole.cz, 27.11.2007
Blogy

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

O čem se mluví:

Trénink a zdraví Jak sportujeme před 6 minutami
Cestování na kole Zase na cestě dnes v 09:04
NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 08:18
Vyjížďky, srazy, akce Nákolácká Štafeta 2024 dnes v 07:00
Technické rady Technické dotazy a poznatky II dnes v 06:27
NEcyklo Co vás vytočilo 152 včera v 22:37
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

363 cyklistů (8 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024