reklama

Jak přežít veletrh Sport Life

Kdyby se měl pojmenovat brněnský veletrh Sport Life jedním slovem, nejspíš bychom řekli „velký“. Jak se na veletrhu líbilo Nakolákům, kteří tu strávili jeden víkendový den?

Veletrh Sport Life
Veletrh Sport Life
Foto: Jan Němec

Jeli jsme na čumendu

Veletrh je tu obvykle od toho, že na malé ploše člověk najde, osahá si, rozmontuje a zase smontuje, projede a vyzkouší zboží z obchodů rozesetých stovky kilometrů od sebe. U veletrhů rozměru Sport Life to ale chce trochu přípravy. Jinak vám hrozí, že odejdete s hlavou zamotanou a plnou dojmů. Hrozí vám, že si odvezete plné tašky prospektů, kterými se neprokoušete ani do jara. Hrozí vám, že v náhlém pominutí smyslů utratíte celou výplatu a do příští budete o suchých rohlících.
Než jedete na Sport Life, vyplatí se podívat na program a vystavující firmy. Vyplatí se trochu porozmýšlet, co od veletrhu očekáváte. Vyplatí se dopředu si říct, jakou částku jste ochotni věnovat veletržnímu vábení slev a nejrůznějších akcí „dva za cenu jednoho“. Pokud jste „rizikovým“ tipem, možná je lepší nechat platební kartu doma.
„Jel jsem se podívat na dvě konkrétní kola,“ říká jeden z Nakoláků. Kromě projetí se po výstavišti pak absolvoval nezávazné odpoledne couráním po pavilonech s cyklozbožím a pokukováním po novinkách. Domů se vracel nadmíru spokojený.
„To já jsem chtěla srovnat SL s jarním Sport Prague,“ doplňuje ho vedle sedící Nakolačka. „Na Sport Life prostě nesmíš chybět, já jsem jela jen tak na čumendu.“

Plán cesty? Jen tak bloumáme

Nakoláci, se kterými jsem mluvila, se shodli, že cílené bloumání bylo pro ně nejlepší cestou po veletrhu. Projít výstaviště s třinácti pavilony o celkové rozloze téměř 33 000 m2 během jednoho dne je nemožné.
Většina z návštěvníků si tak vybrala tři až šest pavilonů, které je zajímaly nejvíce. Cyklistice tu byly věnované tři haly (A2, G2 a V), naplněné až po střechu koly, komponenty, nářadím, oblečením a vybavením na kola. Čas trávili Nakoláci hlavně v pavilonu V, kde toho bylo k vidění asi nejvíce.
Co trošku ztěžovalo orientaci, byl horší informační systém. Vyvěšené plány jednotlivých pavilonů místy chyběly, najít v prostoru pavilonu jeden konkrétní stánek byl potom leckdy problém.

Nemělo to chybu

„Já nemám, co bych tomu vytknul,“ říká mladý biker a dodává: „bylo tam všechno, co by tam mělo být“. Na veletrhu bylo prostě všechno – od dětských odrážedel po špičková kola s nejnovějšími technologiemi. Každý typ kola – freestyle, dirt, XC, městská, MTB – byl navíc zastoupen v mnoha podobách několika značkami.
„Tolik krásných hraček k prohlednutí, nádhera. Hodně věcí po kterých jsem dlouho slintal na netu, jsem si mohl prohlédnout naživo,“ souhlasí další Nakolák. Svoje hodnocení pak končí povzdechem: „Jedině mi bylo líto, že nemám navíc 100 000 Kč, abych tu nemusel jenom slintat.“

Testcentra fungují na jedničku

Hodně oceňovaná byla i testcentra jednotlivých značek. „U všech značek byli ochotní – zkusila jsem Giant, GT, Specialized, projela jsem i tu skládačku Vitesse od Azubu,“ pochvaluje si Nakolačka s uznáním. Vystavovatelé kola nejenom předváděli, na mnoha místech měli návštěvníci možnost vyzkoušet jízdní vlastnosti a na kole se projet.
„Třikrát jsem se projel na Green Speedu, to bylo příjemný,“ dodává další Nakolák.

Různost je kořením života

Každý má možnost najít si na veletrhu to svoje. K vidění jsou nejnovější technologie i nostalgické vzpomínky na počátky vývoje kol. Dobu, kdy kola byla v plenkách, zastupuje třeba Ivan Křivánek. Ten byl k vidění i se svojí dřevěnou draisinou na stánku Cykloklubu Kučera Znojmo.
Pozornost poutala i baletka v bílé naškrobené sukénce, pochodující v uličkách mezi stánky, připoutaná tenkým řetízkem k jízdnímu kolu. „Myslíš, že kdybychom si půjčili to kolo, že bychom ji mohli táhnout za sebou?“ obrací se na mě jeden z Nakoláků. Zářivě bílá barva sukénky láká protáhnout baletku bahnem a rozbředlým sněhem, který se mezitím usazuje mezi pavilony.
Šumění vyvolal i ministánek Nakoláka s přezdívkou Fanatik, který je známý také jako „muž s klikou“.

Oblečení je všude dost

Pokud jde o oblečení, jasný je přetlak nabídky. „Byly to takové výprodeje, někdo tomu říkal výprodej, někdo speciální veletržní sleva,“ komentuje to další Nakolák. Že nabídka je obrovská, na tom se shodují všichni. „Určitě je zajímavý jet si tam nakoupit nebo minimálně se podívat, vyzkoušet a koupit přes e-shop.“ V úvahu už dokonce přichází oblečení barevně sladěné s kolem.

Co se může také hodit

Pokud přijmete za svou metodu cíleného bloumání, dobře chraňte svoji peněženku. Okamžitě u vstupu totiž na ní zaútočí milé doplňky jako třeba výhřevné vložky do bot nebo rukavic, potravinové doplňky, iontové nápoje, karnitin, čelenky, šátky, brýle, masážní emulze a další. Mohou být užitečné, možná byste se obešli i bez nich.
Anebo si na závěr kupte nějakou drobnou věc jako dárek. Odměníte se tak za to, že jste letos přežili Sport Life a ještě navíc si ho dokázali užít.

Fotogalerie

Veletrh Sport Life Veletrh Sport Life Fanatikovo kolo s pomocnou pákou
Blogy

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

O čem se mluví:

Cestování na kole Zase na cestě před 14 minutami
NEcyklo Ukrajina 42 před 16 minutami
Technické rady Technické dotazy a poznatky II dnes v 21:32
NEcyklo Co vás vytočilo 152 dnes v 20:00
Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 18:06
Elektrokola Výměna BMS dnes v 17:58
Komentáře k blogu Srpen 2023 – okolo Otavy dnes v 17:31
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

338 cyklistů (14 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024