reklama

České obce a města dostaly ocenění na konferenci VeloCity 2007

Již tři roky má Česká republika přijatu Národní strategii rozvoje cyklistické dopravy. Postupně roste počet měst, obcí a regionů, které vsadily na budování bezpečných cest pro cyklisty. Některé z nich byly oceněny na letošní konferenci VeloCity v Mnichově.

Zleva. Dana Bártová (KÚ Jihočeského kraje), Radka Plíšková (auditorka CDV), Manfred Neun (prezident ECF)
Zleva. Dana Bártová (KÚ Jihočeského kraje), Radka Plíšková (auditorka CDV), Manfred Neun (prezident ECF)
Foto: CDV

Česká republika představuje svoji cyklistickou kulturu

V červnu 2007 proběhla v Mnichově mezinárodní konference VeloCity, nejprestižnější mezinárodní fórum o cyklistice. Česká republika byla vybrána, aby tu jako jedna ze čtyřech zemí (společně s Německem, Švýcarskem a Norskem) prezentovala výsledky při naplňování Národní strategie rozvoje cyklistické dopravy. Tu přijala česká vláda již v roce 2004. Srovnání s cyklistickými evropskými velmocemi je pro ČR výzvou a naše nominace se stala zároveň i velkým oceněním.

Ocenění tří krajů na mezinárodní konferenci VeloCity 2007

Úspěch Česka na mezinárodní konferenci VeloCity 2007 pak byl podtržen oceněním tří krajů (Olomouckého, Zlínského a Jihočeského) za přínos v rozvoji cyklistické dopravy na území svého kraje. Všechny uvedené kraje prošly auditem BYPAD-Platform. Tento projekt je současně realizován v 15 zemích EU, výsledky tedy umožňují i mezinárodní srovnání a prezentaci jednotlivých krajů. Na realizaci projektu se spolupodílí mnoho renomovaných zahraničních firem, což přispívá k dalšímu rozvoji cyklistiky v ČR. Audit BYPAD provedlo Centrum dopravního výzkumu za podpory MD.
Cenu za Zlínský kraj přebíral Ing. Petr Hradecký, radní pro dopravu Zlínského kraje. Rozvoj cyklistické dopravy ve Zlínském kraji je založen na schváleném Generelu dopravy Zlínského kraje a z něj vycházející zpracované Koncepce rozvoje cyklodopravy na území Zlínského kraje.

Uherské Hradiště na kole

V Česku jsme zvyklí na formální oceňování, které pak v každodenním životě není příliš vidět. Mezi jednotlivými regiony jsou velké rozdíly, pokud jde o zavádění národní strategie.
Je ale dobré, že v Česku se již postupně objevují regiony, města a obce, které vsadily na budování cyklostezek, na podporu cyklistické dopravy. Ocenění České republiky tak ve svém důsledku patří především těmto regionům, městům a obcím. I z tohoto důvodu se rozhodli zástupci Ministerstva dopravy ČR a Státního fondu dopravní infrastruktury navštívit jeden z takových regionů a symbolicky předat ocenění regionu Uherskohradišťska, konkrétně pak čtyřem městům (Kunovice, Staré Město, Uherské Hradiště a Uherský Ostroh) a čtyřem obcím (Babice, Huštěnovice, Ostrožská Nová Ves a Velehrad) za přínos pro rozvoj cyklistické dopravy ČR. Ocenění bylo předáno z rukou ředitele SFDI a náměstka ministra dopravy při příležitosti cyklistické exkurze po cyklistických stezkách Uherskohradišťska, která proběhla dne 20.7.2007.

Region Uherského Hradiště nebyl vybrán náhodou, právě on je jedním z nejúspěšnějším regionů v čerpání finančních prostředků z SFDI. Obcím a městům se podařilo vybudovat v období pěti let síť bezpečných cyklistických stezek, přesahující délku 25 km. Zástupci MD ČR a SFDI se tak mohli na vlastní oči přesvědčit, jak poskytnuté finanční prostředky mění krajinu, jak přispívají ke zvyšování bezpečnosti silničního provozu a jak jsou hojně využívány obyvateli daného regionu a návštěvníky. Podrobnosti k budování cyklostezek v regionu Uherské Hradiště najdete zde.

Podpora cyklistické dopravy ze strany státu

SFDI poprvé přispěl obcím na výstavbu cyklostezek v roce 2001 ve výši pouhých 12,0 mil. Kč, kdy podpořil 5 projektů. Od té doby se situace značně změnila. Každým rokem se podpora zvyšuje, v roce 2006 bylo podpořeno 45 projektů v celkové hodnotě 100 mil. Kč, dalších 50 mil. Kč bylo vyčleněno přímo ze státního rozpočtu.
Další formou podpory je koordinační a metodické zázemí ze strany Ministerstva dopravy ČR. V květnu 2007 vznikla metodická příručka „21 pilířů cyklistické infrastruktury“, aby přinesla souhrnné informace o cyklistice a zároveň inspirovala k její podpoře. Poznatky o cyklistické dopravě jsou setříděny do 21 tématických bloků, kdy ke každé části je zpracována krátká zpráva představující danou oblast. Příručku lze nalézt na adrese www.cyklostra­tegie.cz.

Fotogalerie

Zleva. Dana Bártová (KÚ Jihočeského kraje), Radka Plíšková (auditorka CDV), Manfred Neun (prezident ECF) Petr Hradecký (radní pro dopravu Zlínského kraje) přijímá gratulaci od Manfreda Neuna, prezidenta Evropského cyklistické federace (ECF) Přidělené dotace SFDI na realizaci cyklistických komunikací
Jaroslav Martínek, CDV, 31.07.2007
Blogy

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

O čem se mluví:

Elektrokola CYC PHOTON X1, zkušenosti dnes v 08:22
Trénink a zdraví Co vás zaujalo 278 dnes v 08:16
NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 08:14
Technické rady Springer vidlice na fatbika dnes v 08:00
Elektrokola přečipování elektrokola dnes v 07:41
Ostatní – cyklo Stav našich vodníků - 3. včera v 20:33
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 včera v 19:22
Trénink a zdraví Jak sportujeme včera v 17:04
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

227 cyklistů (9 přihlášených)

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024