reklama

Cesta na sever 2007 – Rujána (1.)

Přítomnost moře je cítit čím dál tím víc. Blížíme se k německému ostrovu Rügen, na kterém se schyluje k další turistické sezóně. Podle reklamních prospektů má ostrov co nabídnout i výletníkům na kolech.

Plavíme se na Rujánu
Plavíme se na Rujánu
Foto: NaKole.cz

Greifswald – svátek dětí

Neděle jsou v Německu pečlivě chráněné a dodržované. Někdy máte pocit, jako by všichni obyvatelé vymřeli. Za dva týdny jízdy jsme si už zvykli na to, že v pátek odpoledne, nejpozději v sobotu ráno, je potřeba nakoupit zásoby na dva dny dopředu. Tato neděle ale bude jiná – vjíždíme do studentského a zároveň starobylého hanzovního města Greifswaldu. Obě podoby se výtečně doplňují. Přímo na historickém náměstí jsou veselé malůvky a sochy, nedaleko odsud lze najít studentské literární kavárny a hospůdky. A všudypřítomná kola s dětskými sedačkami a přívěsnými vozíky.

Pouťový halas, otevřené kavárny a obchody, davy lidí – to není obvyklý obrázek nedělního poklidného klímání. Je první neděle po svátku dětí, zřejmě místní varianta dětského dne. Malování na obličeje, skákací hrady, prohlídka hasičských aut, projížďky na bláznivých velocipedech i motokárách. Největší úspěch má ale reklamní maskot ve tvaru tukana. Holky bez velkého rozmýšlení následují příkladu německých dětí, které kolem něho běhají, tahají ho za křídla a za ocas a s rozpustilým smíchem se běží schovat, když se za nimi otočí.

„Nemáte mapu Rujány? Chtěli bychom ji projet na kolech,“ ptáme se v informačním centru na náměstí.
„Bohužel ne. Ačkoli počkejte,“ sahá paní někam dozadu do šuplíku a vytahuje přesně to, co potřebujeme – ADFC Regionalkarte v měřítku 1:75 000. Jsou na ní vyznačené cesty včetně sjízdnosti a intenzity provozu.
„Kolik stojí?“
„Nevím, není tu napsaná cena,“ krčí paní rameny. Vlastně je to poslední kus, který máme. Takže pro vás je to frei.“
První z řady zázraků, které na nás čekají v dalších dnech.

Moře nás vítá

Při výjezdu z Greifswaldu se před námi otevře moře. Holkám i sobě vysvětlujeme, že to je vlastně jen ústí řeky Ryck do Baltu, opravdové moře začíná až o pár kilometrů dál. Křik racků, přístav s plachetnicemi, čerstvý vítr s vůní soli – blízkost moře nás zvláštním způsobem rozechvívá.

Následující noc strávíme na pobřeží v malém přístavu Stahlbrode. Jezdí odsud přívoz na Rujánu. V noci nám moře ukazuje i svoji hrozivou tvář. Silný vítr v náporech bičuje pobřeží. Snažíme se uvařit večeři pod plechovým přístřeškem, poryvy větru jsou někdy až strašidelné. Třeseme se zimou. Poprvé na naší cestě kotvíme stan i provazy.

Přístav

Ráno po pár stech metrech vjíždíme do přístavu. Vítr se utišil, slunce příjemně hřeje, rychle zapomínáme na včerejšek.
Už při našem průjezdu Německem nám bylo jasné, že závěsná tyč na dětské kolo je tu zvláštností. Zatímco přívěsné vozíky pro děti, psy nebo náklad jsou běžnou součástí německého životního stylu, Vendulka na tyči budí pozornost. Lidé se za námi otáčejí, mávají, vtipkují, zdraví nás. Ani rybáři a dělníci v přístavu nejsou výjimkou. Ukazují si na nás, turisté si nás fotí do rodinných alb.

A je tu i další potěšení – čerstvé uzené ryby. Jednu okoušíme přímo na přístavním molu, holky dlabou jako o závod přímo z ruky táty Václava, který vybírá kosti. Málem to nestíhá, ryba má úspěch.
Taky první přívoz si vychutnáváme. Na přání Vendulky otevíráme velikou bednu se záchrannými vestami. Už od pár dní se vyptává, co budeme dělat, když se loď potopí. Nezdá se, že by naše odpovědi „my to doplaveme, kola nám pak vyloví“ nějak utišily její obavy. Záchranné vesty, zdá se, posilují její důvěru v loď. Pár set metrů vodní plochy je za chvíli za námi, otevírá se nám cesta na Rujánu.

Pokračovat

Fotogalerie

Plavíme se na Rujánu Kdo chce k moři? Centrum Greifswaldu Sochy ryb Reklamní maskot na pěší zóně Ústí řeky Ryck do Baltu Přívěsné vozíky za kolo jsou běžnou součástí německého životního stylu Přívěsné vozíky za kolo jsou běžnou součástí německého životního stylu Vendulka na závěsné tyči TrailGator budí v Německu pozornost Německé přechody Německé přechody Holky pozorují rybáře Na přívozu Přívoz na Rujánu Vylodění na Rujáně
Jitka Vrtalová, NaKole.cz, 17.06.2007
Vyzkoušejte
Labská cyklostezka – Míšeň (CK Victoria)

Labská cyklostezka

Německo
14.05.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 990 Kč
 (CK Frčíme)

Teplické cyklostezky na pohodu

Česko
20.08.2024 - 5 dní
cyklistický
Autobusem
10 500 Kč
Do vaší knihovny
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 dnes v 01:14
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy včera v 21:38
Cestování na kole Velikonoce za polárním kruhem 3/2024 včera v 21:12
NEcyklo Ukrajina 43 včera v 20:42
Ukrajina 42 včera v 19:23
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky včera v 07:48
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

299 cyklistů (6 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024