reklama

Cyklisto, pozor značka!

Už skoro dva měsíce plní stránky novin komentáře nového silničního zákona. Přestože některé jeho paragrafy vedou v praxi k absurdním situacím, naše silnice jsou teď o něco klidnější. Navíc, většina z nás byla přinucena zalistovat stránkami vyhlášky a osvěžit si pravidla silničního provozu. Které značky jsou určeny převážně cyklistům?

Foto: NaKole.cz

Na našich silnicích často narazíme na značení, které nemá logiku. Cyklisté jsou někde živou součástí dopravy, jinde neočekávanou komplikací, se kterou se příliš nepočítá.

Zákaz vjezdu všech vozidel

Zákaz vjezdu všech vozidel

Tato značka znamená „zákaz vjezdu všech vozidel (v obou směrech)“. To znamená, že teoreticky se vztahuje i na cyklisty. Správně bychom měli před takovou značkou obrátit kolo a zvolit jinou cestu nebo sesednout a kolo vést. Existuje ale řada míst, kde tato značka stojí bez ohledu na cyklisty. Jednou jsme se ptali na místním úřadě a dověděli se, že: „sem cyklisti normálně můžou, ta značka pro ně neplatí.“ Dopravní značka tak ztrácí svůj význam a její vnímání se posouvá.

Některé obce proto zdvojují značení ve smyslu
„sem nesmí nikdo a cyklisti už vůbec ne“.

Značka „zákaz vjezdu všech vozidel“ bývá často opatřena doplňkovými tabulkami. Někdy je potřeba delší čas na to, abyste rozmotali všechna doplňující opatření a pochopili, na co se vlastně zákaz vztahuje.

Cyklisto, sesedni z kola

Cyklisto, sesedni z kola

Další častou značkou je „Cyklisto, sesedni z kola“. Její použití je velmi široké, můžeme se s ní setkat zejména tam, kde na frekventovaných cyklistických trasách může dojít ke kolizi s pěšími. Jeden otřepaný vtip říká, že je to nejlevnější dopravní úprava pro cyklisty. Bohužel, až příliš často bývá jen alibistickým „řešením“ tam, kde chybí vůle udělat skutečné cyklistické řešení.

Příkladem takového přístupu je přechod pro chodce přes Roztylskou ulici v Praze. Přechod je již ze zákona určen výhradně chodcům a cyklisté na něj smí pouze po sesednutí z kola. Proto je snad zbytečné osazovat značky a zdvojovat tak jasné nařízení, ale bylo by vhodnější zde vytvořit přechod (přejezd) pro cyklisty.

Podobně absurdní je umístění značky u lávky přes pražskou silnici K Barrandovu. Na lávku je totiž přístup pouze z chodníku nebo z přechodu pro pěší.
Mimochodem, umístění značek předcházela naše snaha, aby zde MČ Praha 5 zajistila bezpečný a legální průjezd cyklistů.

Stezka pro cyklisty

Stezka pro cyklisty

Cyklostezka neboli stezka pro cyklisty se jeví jako nejúčelnější a nejlepší cyklistické řešení. I tato značka má však svoje „ale“. Kolaři jsou podle zákona povinni využít stezku takto označenou. To ale není vždy možné. Existují případy, kdy se stezka odklání od silnice a není jasné, kam přesně směřuje. Jiným příkladem jsou cyklostezky pochybné kvality, na které se dá vjet pouze s celoodpruženým kolem, a to ještě na vlastní nebezpečí.
Fenoménu cyklostezek v Česku byl NaKole.cz už dříve věnovaný samostatný článek.

A závěr?

Stále chybí zákon, podle kterého by se ke každému dopravnímu řešení museli vyjadřovat také cyklisté. Při přípravě a rozpočtu dopravních staveb se tak až příliš často na cyklistická řešení zapomíná. Pokud by bylo podmínkou, že každá nová dopravní stavba nebo její rekonstrukce musí obsahovat i fungující dopravní řešení pro cyklisty, bylo by zřejmě po problému. Když už most, lávka či silnice stojí, zbývají peníze právě tak akorát na osazení několika značek. Jízda na kole se pak podle takového dopravního značení změní v překážkovou dráhu, kde je nutné každou chvíli sesedat, objíždět, používat bariérové podchody a vyhrazené cesty, na kterých se dá kolo i snadno zničit.
Proto se domníváme, že na českých cestách není možné bezhlavě respektovat dopravní značky, ale jezdit podle zkušeností a vlastního rozumu. A v neposlední řadě je to i na každém z nás. Stačí sledovat připravované stavby ve svém okolí a včas připomínkovat také řešení pro cyklisty. Někdy to i vyjde ;-)

Redakce NaKole.cz, 28.08.2006
Blogy

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

O čem se mluví:

NEcyklo Co vás vytočilo 152 před 5 minutami
Technické rady Technické dotazy a poznatky II před 7 minutami
Cestování na kole Zase na cestě dnes v 22:12
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 dnes v 22:03
Ukrajina 42 dnes v 21:45
Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 18:06
Elektrokola Výměna BMS dnes v 17:58
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

301 cyklistů (14 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024