reklama

Tip na výlet do česko-bavorského pomezí

Nově otevřená Valdštejnská cyklotrasa spojuje okolí Chebu s německými městy Waldsassen a Marktredwitz. Vychutnejte si jízdu na kole v místech, která byla po desítky let přístupná jen pohraničníkům.

Turistický přechod Starý Hrozňatov / Hatzenreuth otevřený v roce 2001
Turistický přechod Starý Hrozňatov / Hatzenreuth otevřený v roce 2001
Foto: Václav Vrtal

Město Cheb je nádherným historickým skvostem. Do dějin vstoupil především jako místo, kde byl roku 1634 zavražděn velkovévoda Albrecht z Valdštejna. Po čtyřiceti letech na hranici železné opony dnes město navazuje na svoji tradici města otevřeného lidem z celé Evropy.

Trasa

Valdštějnská cyklotrasa spojuje nejkrásnější místa oblasti. Trasa má 3 části – severní trasu (30 km), jižní trasu (45 km) a Spojku – Mühlenradweg. Severní a jižní trasa dohromady tvoří okruh, který s využitím dvou hraničních přechodů zasahuje do Německa. Cesty jsou téměř výhradně cyklostezky oddělené od cyklistické dopravy. Ne vždy jsou to cesty asfaltové, optimální je trekkingové jízdní kolo s kvalitním pláštěm.

Přechody

V současné době jsou v okolí Chebu tři turistické přechody. V roce 2001 otevřený přechod ve Starém Hrozňatově si vyžádaly poutě do nově zrekonstruovaného kostela Maria Loretto. Od května 2006 fungují i další dva, Pomezí/Schirnding a Slapany/Egerteich.
Přechody jsou pro pěší a cyklisty otevřeny denně od 6 do 22 hodin. Pro přechod potřebujete občanský průkaz nebo cestovní pas (platný min. na dobu 3 měsíce).

Vlak

Mezi Marktredwitz a Chebem je vlakové spojení v intervalech 40/80 minut. Převoz kol je možný jen omezeně za příplatek 3 Euro.

Krajinná výstava

Od 24. května do 24. září 2006 bude ve městech Cheb a Marktredwitz probíhat Krajinná výstava bez hranic. Projekt krajinných výstav je běžný v Německu nebo Rakousku, kde běží pravidelně už řadu let. Nejedná se o klasickou výstavu, ale příležitost, jak zlepšit městské životní prostředí. Území, které bylo zdevastované, se rekultivuje a trvalé hodnoty (parky, zahradní úpravy, dopravní řešení) pak zůstávají městu.
Podrobné informace najdete na www.krajinnavys­tava06.cz.

Mapy a další podrobné informace

Navštivte městské infocentrum v Chebu na náměstí krále Jiřího z Poděbrad. Otevřeno mají ve všední dny 9–17 hod., v sobotu 10–14 hod.
Tel: 354 440 302.

Tipy pro vás

Chcete si vychutnat kopce a krajinu bez civilizace?

Projeďte si místní signálku. Cesty vytvořené pohraničníky vedou doslova jako podle pravítka, kopce nekopce. Kvůli vysídlení na české straně hranic máte příležitost jedinečného zážitku – můžete jet desítky kilometrů po asfaltové cestě vedoucí krajinou bez kontaktu s civilizací.

Krátký výlet k sousedům

Německé cesty jsou známé svojí kvalitou a ohleduplným chováním řidičů. S využitím velkého množství nabízených cyklotras si můžete naplánovat cestu přesně podle svého. Kousek za hranicemi leží Waldsassen, který se svým klášterem, bazilikou a nádherným centrem určitě stojí za to.

Pro milovníky historie a kostelů

Česko-německé pohraničí v okolí Chebu je proslulé svojí religiozitou. Především na německé straně je velké množství poutních míst, například kostel a bazilika ve Waldsassenu. K návštěvě lákají i poutní místa Kappl nebo v lese ukrytá jeskyně Lourdes, kde se podle legendy zjevila Panna Marie. Na české straně je to zase poutní kostel Maria Loreto, ve Starém Hrozňatově.

Pro rodiny s dětmi

Minimální převýšení nabízí jižní trasa Valdštejnské cyklotrasy v úseku Cheb – Mitterteich (25 km). Okolí hraničního přechodu Slapany/Egerteich připomíná železničářskou minulost návěstími, kouskem ponechaných kolejí i originální lavičkou přímo na trase. Hezký je i výlet k hraničnímu přechodu Schirnding/Pomezí (10 km). Na chebském náměstí se můžete odměnit velkou porcí báječné zmrzliny s výhledem na Špalíček, symbol města Chebu.

Fotogalerie

Turistický přechod Starý Hrozňatov / Hatzenreuth otevřený v roce 2001 Turistické značení u Starého Hrozňatova Stezka Antona Harta na bývalé signálce u Starého Hrozňatova Cyklostezka po bývalé slapanské trati do bavorského Egerteich Turistický přechod Slapany / Egerteich otevřený v květnu 2006 Na cestě z Hundsbachu do Waldsassenu Jeskyně Lourdes, kde se podle legendy zjevila Panna Marie Klášterní bazilika Waldsassen Klášterní bazilika Waldsassen Praktické stojany na kola v centru Waldsassenu Poutní místo Kappl Na rozcestí Turistický přechod Pomezí nad Ohří / Schirnding otevřený v květnu 2006
Redakce NaKole.cz, 30.05.2006
Do vaší knihovny
Blogy

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

O čem se mluví:

Technické rady Technické dotazy a poznatky II dnes v 10:07
Cestování na kole Zase na cestě dnes v 09:55
Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 09:18
NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 08:18
Vyjížďky, srazy, akce Nákolácká Štafeta 2024 dnes v 07:00
NEcyklo Co vás vytočilo 152 včera v 22:37
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

483 cyklistů (7 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024