reklama

Do zahraničí na kole? Nezapomeňte se pojistit!

Také si nedokážete představit dovolenou bez svého milovaného kola? Nejste sami - Češi nedají na cykloturistiku dopustit a stále více turistů podniká na bicyklu výlety i mimo Českou republiku.

Foto: Ergo.cz

Najdou se i tací, kteří chtějí na kole objet celou zeměkouli. V roce 2009 se to povedlo nadšenci jménem James Bowthorpe, který překonal vzdálenost téměř 29 tisíc kilometrů a navštívil dvě desítky zemí. Na cestách byl 175 dní a v současnosti je držitelem světového rekordu. Přestože zřejmě podobnou výpravu nechystáte, možná vás napadlo, že si kolo vezmete s sebou do zahraničí. Pak vám jistě přijdou vhod informace související s cestovním pojištěním.

V pomyslném žebříčku popularity u českých cykloturistů vévodí trasy v Rakousku, Itálii a Francii. V těsném závěsu je Maďarsko a Bulharsko. Ovšem pozor – zatímco klasickou cykloturistiku většinu zahrnuje základní cestovní pojištění, extrémnější formy jako je sjezd na horských kolech, bikecross nebo cyklocross pojišťovny považují za rizikové sporty.

Pojišťovny reagují na změny cyklistických trendů pozvolna, a to i navzdory tomu, jak moc zájem o cestování na kole během poslední dekády vzrostl. Smutným faktem je, že v případě řešení pojistné událostí můžete narazit na problémy se slovíčky. Pojišťovny vesměs neznají rozdíly mezi cyklotrasou a cyklostezkou. A jak jistě víte, slovíčkaření bývá častým nešvarem.

Cyklistický hardcore

Do jaké míry je cestování na kole rizikové?

Cyklistika je riziková, ale to samé platí také o ostatních sportovních aktivitách. Do potíží se může dostat začátečník i naprostý profesionál. Někdy stačí málo a ve zlomku sekundy se přihodí nehoda, která může ovlivnit zbytek života. Proto význam cestovního pojištění nepodceňujte a nespoléhejte se na evropskou kartičku pojištěnce. Například v Rakousku nekryje přepravu vrtulníkem nebo svoz z hor ani místní pojištění a v Tatrách zaplatíte za zásah horské služby. Proto byste si měli předem zjistit, zda dopravu do zdravotnického zařízení zahrnuje základní balíček pojištění.

V případě vážné nehody by vás mohla přeprava a následná hospitalizace bolet i z finančního hlediska. Jistě netoužíte po tom, abyste se kvůli zanedbatelné úspoře dostali do dluhů. Zaměřte se proto na tzv. pojištění léčebných výloh a nechte se pojistit také pro zásah horské služby. Dobře nastavené cestovní pojištění vás může zachránit před nutností úhrady nezanedbatelné částky.

Vrtulník

Jak správně vybrat cestovní pojištění „na kolo“?

Při výběru cestovního pojištění přemýšlejte a vždy si podrobně prostudujte všeobecné podmínky. Nezapomeňte ani na výklad pojmů, protože pojišťovny přistupují k některým termínům odlišně. Viz rozdíl mezi cyklostezkou a značenou cyklotrasou… V praxi narazíte i na to, že vás pojišťovna pojistí jen za podmínky individuální smlouvy pro konkrétní cyklotrasu, protože tento typ cestování nepovažují za běžný. 

Dobrá zpráva je, že si online pojištění do zahraničí můžete sjednat z pohodlí domova jen pár minut před tím, než vyrazíte na dovolenou. Uhradíte-li pojistné kartou, pojištění začne platit okamžitě.

Suma sumárum, vybrat cestovní pojištění, které vás spolehlivě ochrání i při cestování na kole, není snadné. Nechcete-li udělat zbytečnou chybu, zaměřte se na:

  • výluky (některé pojišťovny nepojišťují horská kola)
  • skutečnou kvalitu před nízkou cenou
  • výši spoluúčasti
  • renomé pojišťovny (pozor na ty méně známé)

V neposlední řadě hraje roli také kvalita asistenčních služeb. Vyberte si pojišťovnu, která vám zajistí špičkovou non stop asistenční službu v češtině.

Spoustu dalších informací ohledně cestovního pojištění najdete například v sekci „dotazy k cestovnímu pojištění“ na webových stránkách pojišťovny Ergo.

Fotogalerie

- inzerce -, 31.10.2016
Blogy

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

O čem se mluví:

Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 14:08
NEcyklo Radování na sněhu 23 - 24 dnes v 13:13
Ukrajina 42 dnes v 11:12
Elektrokola Výměna BMS dnes v 09:56
Technické rady Výměna destiček dnes v 09:15
Cestování na kole Zase na cestě dnes v 08:29
Technické rady Technické dotazy a poznatky II včera v 23:16
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

364 cyklistů (8 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024