reklama

Designblok a jízdní kola

Pro nás cyklisty se může zdát jízdní kolo zcela běžným předmětem, ale tento stroj lze uchopit, pochopit i jinak. O tomto jste se mohli přesvědčit na Designbloku 2016, tedy největší přehlídce designu a módy ve střední Evropě.

Instalace skládající se jen a pouze z bicyklů.
Instalace skládající se jen a pouze z bicyklů.
Foto: Jiří Juřík

Co má společného jízdní kolo s designem a módou? Odpovědí může být slovo: mnoho. Jednak samo o sobě, jízdní kolo je ikonou designu, kterou lze zpracovávat, propracovávat mnoha způsoby, tvary a formami. Dále, kultura okolo cyklistiky, zvláště té městské, vytváří zcela samostatnou podoblast (niku). Právě tyto aspekty byly na letošním Designbloku zcela jasné.

Kolo jako příběh

Zřejmě největší instalací na tomto Designbloku byla sestava 36 různorodých kol, která autoři získali od jejich uživatelů. Lze říci, a to také autoři chtěli, že co kolo to individualita, osobnost, příběh. V secesním prostoru střední části pražského Průmyslového paláce tak levitovalo necelých čtyřicet kol, naprosto odlišných druhů, typů, opotřebení, použití, využití, fungování atd. Kola měla společné jen to, že jejich majitelé byli v jakémsi spojení s autory expozice. Byla to opravdu jejich osobní kola, osobní příběhy. Kola ježděná, hýčkaná, zapomenutá či naopak každodenně využívaná.

Designblok a kola

V dalších prostorách Designbloku byla rovněž kola. Nikoliv již tak „masová“, ale o to „vymazlenější“.

Bylo k vidění kolo nabité elektronikou, které mělo blinkry, tedy ukazatele směru zatáčení, pak senzor zezadu se přibližujícího se automobilu a další elektronické vychytávky, které pomohou při jízdě na kole v městské džungli.

Jiný designer pak představoval nástěnný držák na kolo, který i bez samotného bicyklu působí esteticky, tedy jako autonomní umělecký předmět.

Držák na kolo

Zastoupeny byly i české firmy prezentující na jedné straně um jejich rukou, to ve spojitosti s karbonovými technologiemi. Rámy váhy motýlí, funkčností olbřímí.

A proč nevyužít přední, byť pozlacenou, vidlici obvykle držící přední kolo, jako součást luxusního svítidla? Jó kolo, toť vedle ženy věčná inspirace.

Pokud jste na letošní Designblok nezavítali, přišli jste nejen o výše uvedené cyklistické povedenosti a radosti, ale i o další libůstky z oblastí a krajů oděvů, šperků, obuvi, nábytku, bytových doplňků, dětských hraček, koupelen, peněženek, knižních vazeb, ale i těch naších oblíbených jízdních kol.

Fotogalerie

Instalace skládající se jen a pouze z bicyklů. Na Designbloku 2016 byly i ryze cyklistické stánky. I držák na kolo může být pěkný. Sedlovka jako zadní osvětlení Přední vidlice může být součástí exkluzivního svítidla. I kola umí létat. Na Designblok přijížděli na kolech i jeho návštěvníci.
redakce NaKole.cz, 31.10.2016
Blogy

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

O čem se mluví:

NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 07:30
Vyjížďky, srazy, akce Nákolácká Štafeta 2024 dnes v 07:00
Technické rady Technické dotazy a poznatky II dnes v 06:27
Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 03:56
Cestování na kole Zase na cestě včera v 23:15
NEcyklo Co vás vytočilo 152 včera v 22:37
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

444 cyklistů (8 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024