reklama

Tipy na MTB trasy – Třeboňsko podrobněji

V naší republice je několik míst, která se zdají všeobecně až notoricky známá, například Třeboňsko. Jenže, pokud se ocitnete na opačném konci republiky, kde mají jiné oblíbené končiny, je ono zdánlivě „profláknuté“ Třeboňsko pro mnohé Moravany a Slezany územím neznámým. Proto vznikl následující tip na výlet.

Seznamte se, Hříšná Pergolína
Seznamte se, Hříšná Pergolína
Foto: Jiří Juřík

Představovat Třeboňsko je na jedné straně jednoduché, na druhé složité, a to především proto, že je zde tolik zajímavostí a příběhů, takže lehce vznikne celá knížka. Vše je navíc umocněno tím, že územím okolo Třeboně vede opravdu hodně kvalitních cest, to vše po rovině. Navíc od severu k jihu Třeboňskou pánví projíždí vlak. Možností k výletům je tak zde opravdu nepřeberně.

Tip na výlet po Třeboňsku jsme proto pojali poněkud jinak. Nečekejte konkrétní trasy. Uvedeme pouze „povinné“ cíle a cesty. Slovo povinné berte samozřejmě s rezervou, protože pokud je něco opravdu povinné, přestává to pro mnohé být zajímavé, proto raději doporučené a osvědčené. Z následujících informací si vyberte sami a složte si výlety podle svého gusta.

Cyklisté u rozvodí Lužnice a Nové řeky
Cyklisté u rozvodí Lužnice a Nové řeky

CHKO Třeboňsko

Zajímavostí chráněné krajinné oblasti Třeboňsko o rozloze 700 km2 je skutečnost, že je zde chráněna krajina, kterou po mnoho staletí kultivoval člověk, tedy nikoliv původní příroda. Vznikla takřka umělá krajina, která v rovnováze spojuje lidské působení a přírodu. Původně zde byla močálovitá krajina, kterou od 12. století začal člověk měnit ve svůj prospěch. Postupně vznikla důmyslná síť stok a celkem 460 rybníků. V nově vytvořené krajně se nyní dobře daří řadě živočichů a rostlin vázaných na vodu. Jsou zde dva mokřady mezinárodního významu. Celá CHKO je vyhlášena od roku 1977 biosférickou rezervací programu Člověk a biosféra UNESCO.

Město Třeboň

Na prohlídku pamětihodností a zajímavostí samotné Třeboně si vyhraďte alespoň jeden den. Středem Třeboně je Masarykovo náměstí, tvořící původně protáhlé tržiště s dvěmi bránami. Dodnes se zde zachovala řada renesančních domů z poloviny 16. století. V těsném sousedství náměstí je zámek, který vznikl po požáru města v roce 1562. Nedaleko náměstí je pak klášter augustiniánů a kostel sv. Jiljí. Za pozornost stojí i dochované zbytky hradeb, které obklopují vnitřní město, to můžete opustit třemi bránami. Jistě navštivte pivovar Regent nebo některou z restaurací. Můžete si vybrat od lidového bufetu po luxusní podnik. Podstatné je, že všude dostanete kvalitně připravené čerstvé ryby.

Třeboň
Cykloturisté v Třeboni

K dalším doporučeným cílům v nejbližším okolí Třeboně patří Schwarzenberská hrobka, ke které dojedete po hrázi rybníku Svět. Pokud se vydáte na opačný konec města, uvidíte Kotěrovu vodárnu, ke které vede z centra cyklostezka. Pozor, rozhledna stojí na místě zvaném Na Kopečku, takže dojde na stoupání, ovšem jen nepatrné. Pokud odbočíte před vodárnou vlevo po modré značce, dojedete jednak ke kapli sv. Víta, ale také k oblíbené pergole s občerstvením, kterou střeží půvabná socha Hříšné Pergolíny. Mezi pergolou a Třeboní se nachází podmáčené louky, na kterých stojí další zajímavost, dřevěné Třeboňské seníky. Celkem se jich dochovalo 25, některé jsou obnovené, jiné to mají na kahánku.

Lázně

K Třeboni nerozlučně patří mnoho pojmů, jedním z nich jsou lázně. Třeboňské lázně jsou zaměřené na léčbu pohybových ústrojí a využívají pro procedury zdejší slatinu, ale také zdravé životní prostředí. Přímo ve městě se nachází starší komplex Bertiných lázní. Stranou, směrem na západ můžete navštívit moderní komplex lázní Aurora. Zde doporučujeme využít panoramatický výtah, který vás vyveze do výšky asi 21 metrů na vyhlídkovou plošinu. V případě špatného počasí lze využít i zdejší aquacentrum s 25 m bazenem a vodními atrakcemi. K lázním Aurora patří i rozsáhlý park, který hraničí s rybníkem Svět.

Rybníky a ryby

„Třeboňští kapři do kuchyně patří,“ to je slogan Rybářství Třeboň a. s., které je největším producentem sladkovodních ryb nejen v ČR, ale i v celé Evropě. Základem rybníkářství jsou pochopitelně rybníky, za jejich vznikem stojí tři rybníkáři:

Štěpánek Netolický, který vybudoval geniální Zlatou stoku dlouhou 45,2 m se spádem jen 32,5 m. K jeho rybníkům patří například Opatovický, Horusický a Kaňov.

Mikuláš Rutard budoval rybníky v okolí Lutové a Chlumu u Třeboně, například rybníky Nový a Starý Vdovec, Ženich, Vyšehrad a další.

Jakub Krčín je z rybníkářů nejznámější. Výsledkem jeho práce, ale především těžké dřiny poddaných, jsou například rybníky Svět, Spolský, Naděje, ale především Rožmberk, rozlohou 489 ha největší rybník ČR

Rožmberk
Rybník Rožmberk je opravdu velký, ale dá se přeplout.

Jízda na kole mezi rybníky je opravdu unikátním zážitkem. Může se vám stát, že dojedete na rozcestí ve tvaru T, kde po třech stranách bude vodní plocha rybníků, například hráz v rybníce Výtopa, která vede kolmo k hrázi rybníku Staré Jezero.

Další doporučené cíle

Čili DDC, ke kterým se dobře a s oblibou jezdí na kole, vezmeme jen zkratkovitě.

Dunajovická hora

s velehorskou výškou celých 500 m n. m. Naleznete zde křížovou cestu, kapli a studánku, ale také zatopený lom.

Stříbřecký most

Nedaleko je pomník Emy Destinové, ale také stejnojmenná restaurace.

Chlum u Třeboně

Kostel Nanebevzetí P. Marie, nepřístupný zámek, možnost ke koupání.

Rašeliniště Červené blato

Je zde naučná stezka, která vede po povalových chodnících, po kterých nelze jet na kole, ale i tak to stojí za to.

Rozvodí

Umělá vodní křižovatka, kde s z Lužnice odděluje kanál Nová řeka.

Kamenné inundační mosty

Technická památka. Stojí mezi Starou a Novou Hlínou.

Velký Lomnický

Rybník u Lomnice nad Lužnicí: Vede okolo něj naučná stezka a na jeho břehu stojí rozhledna – ornitologická pozorovatelna.

Písečný přesyp u Vlkova

Přírodní rezervace chránící písečnou dunu, tedy pravý opak okolního vodního světa.

Něco o cestách

Jak bylo úvodem naznačeno, celé Třeboňsko je opravdu protkáno řadou kvalitních cest. Za jejich existencí stojí jak lesníci, ale i rybníkáři, kteří se ke svým rybníkům potřebují celoročně dostat s technikou. Většinou se jezdí po zpevněných cestách s rozličným povrchem. Někde je to kvalitní asfalt, jinde rozbitý, pak panely nebo dobré hlinité cesty. Naleznete i trasy určené pro vozíčkáře. Jen minimálně se setkáte s lesními pěšin­kami, zde většinou vedou turistické značky.

Cesty

Po Třeboňsku se dá na kole jen tak projíždět, kombinovat, úmyslně bloudit. Můžete jezdit po frekventovaných trasách, nebo zcela sami. Zastaví vás nejčastěji rybník, ale také zákaz vjezdu kvůli těžbě dřeva.

Nicméně je zde několik výletů, které je opravdu potřeba absolvovat. Jde o trasy naučných stezek (NS), kde vás doprovodí informační tabule.

NS zdraví Třeboň – Hrádeček

Krátký okruh 3,6 km vás dovede i k legendárnímu Krčínovu dubu

NS Cesta okolo Světa

Pokuste se objet celý Svět za několik hodin. Bude to měřit 12 km a uvidíte 16 informačních tabulí.

NS Rožmberk

Začíná ve Staré hlíně, vede po hrázi Rožmberka a končí v Třeboni na hrázi Světa, je zde 8 zastávek. Navazuje na ní NS Okolo Třeboně, společný okruh je dlouhý 22 km

NS Okolo Třeboně

Nejdelší cyklistická NS, trasa je dlouhá 39 km, na kterých naleznete celkem 22 zastávek.

Poznatky z praxe

Na závěr uvedeme několik poznatků, které jsme získali při opakovaných návštěvách Třeboňska.

– Přes letní sezonu je zde opravdu hodně turistů, především na kolech, proto si ubytování zajistěte dostatečně dopředu.

– Ze stejného důvodu počítejte se značnou obsazeností restaurací, zvláště v době obědů.

– V létě nezapomeňte repelent, komárům se zde daří ještě víc než cykloturistům.

– Červeně značená cesta, zkratka mezi hrází Rožmberka a Třeboní, vede po malé pěšince, která je za mokra místy rozbahněná. Zřejmě proto je u ní umístěna lehce přehlédnutelná cedulka KČT zakazující vjezd na kole.

– Jako ideální kolo lze doporučit trekové s předním odpruženou vidlicí.

 

AUTHOR Bicycles

Partnerem seriálu „Tipy na MTB trasy“ je AUTHOR – česká značka pro horská, silniční a krosová kola s tradicí od roku 1993.

 

Seriál „Tipy na MTB trasy“

Fotogalerie

Seznamte se, Hříšná Pergolína Cykloturisté v Třeboni Kaplička sv. Víta u Třeboně Panoramatický výtah v lázních Aurora Cyklisté, pozor na dřevorubce Po rovině a pravidelně po panelové cestě Cyklíisté u rozvodí Lužnice a Nové řeky Studánka a kaplička pod Doubskou horou Tudy cesta nevede, snad dočasně. Třeboňský seník, tento je druhu rozpadajícího se. Poušť, nepoušť – písečná duna u Vlkova Chlumu u Třeboně dominuje barokní kostel. Vlevo rybník, vpravo rybník, za nimi zase rybník Stříbřecký most Rybník Rožmberk je opravdu velký, ale dá se přeplout. Kamenný most mezi Starou a Novou Hlínou Jakou má právní hodnotu tato zákazová cedulka u hráze Rožmberka. Cesta po červené od Rožmberka do Třeboně
redakce NaKole.cz, 14.07.2016
Do vaší knihovny
Blogy

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

O čem se mluví:

Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 18:06
Elektrokola Výměna BMS dnes v 17:58
Komentáře k blogu Srpen 2023 – okolo Otavy dnes v 17:31
NEcyklo Radování na sněhu 23 - 24 dnes v 16:55
Technické rady Technické dotazy a poznatky II dnes v 16:07
NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 15:51
Technické rady Výměna destiček dnes v 09:15
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

331 cyklistů (9 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024