reklama

Tipy na MTB trasy – Jeden výlet, jeden potok, dvě výzvy

Poněkud nejasný název tohoto výletu bude vysvětlen v následujícím textu, nicméně vše se děje v duchu známého rčení, že i cesta může být cíl. Výlet, na který vás za chvilku pozveme, uspokojí jak vrchaře, tak i sjezdaře. Záleží jen na tom, jak trasu projedete, to jsou ty dvě výzvy. A kde se to odehrává? Kraj Plzeňský, okres Rokycany, okolí městečka Radnice směrem k Berounce.

Můstek nebo brod, toto budete řešit mnohkrát.
Můstek nebo brod, toto budete řešit mnohkrát.
Foto: Jiří Juřík

Popis trasy

Nejprve malé jazykové okénko – jméno města Radnice je množného čísla, tedy například: bez Radnic, v Radnicích atd. V každém, případě se budete pohybovat na rozmezí Plaské pahorkatiny a Křivoklátské vrchoviny, tedy severně od Rokycan, hned vedle Berounky.

Varianta první – pro vrchaře

Z městečka Radnice vytéká Radnický potok, podél kterého vedou značené turistické značky. Nejprve zelená, na kterou se napojíte přímo pod kostelem sv. Václava, stojícím na náměstí Kašpara Šternberka. Vyjedete ze zástavby a odbočíte vpravo do přírody, to jedete společně nejen se zelenou, ale i s naučnou stezkou Za přírodou a historií Radnicka. Takto pohodlně dojedete do obce Kamenec, kde odbočíte vlevo na červenou značku.

Cesta do Kamence
Cesta po zelené do Kamence

Před vámi je velice zajímavých asi 12 km jízdy po toku Radnického potoku. Cesta střídavě vede po kvalitních polních a lučních cestách, ale také pěšinkách, lemovaných kopřivovými alejemi, až volným terénem. Abyste se nenudili, do cesty se vám postaví více než deset brodů, které můžete obejít po můstcích z klád. Červená se klikatí paralelně společně s cestou, po které jezdí zemědělská technika, obhospodařující zdejší nivní louky. Je otázka, zda je lepší úzká pěšinka přes kořeny nebo širší cesta, místy totálně rozježděná koly traktorů nebo čeho. Chvíli jedete rajskou zahradou, chvíli peklem pralesa. Právě tento úsek je onou cestou, která sama o sobě je cílem, který stojí za to. Takto hravě a skoro po rovině, byť místy technicky po náročnější cestě, minete několik bývalých mlýnů a trampských chat, až dojedete k ústí potoku do Berounky.

Nový mlýn
Pěkný Nový mlýn

Jste u rozcestí U Rakolusk. Po pravé straně uvidíte Třímanské skály, a to je další cíl vaší cesty, samozřejmě až hurá až na jejich vrchol. Nejprve pojedete po takřka neznatelné pěšince podél lesa (budete jej mít po pravici), až v místě takřka neviditelném odbočíte vpravo (je tam ocelový sloupek se značkou). A zde začínají radosti pro vrchaře. Malá stezka, zaříznutá do svahu nekompromisně stoupá, stoupá a stoupá. Na délce asi 900 metrů naberete zhruba 170 výškových metrů, něco asi vyjedete, něco asi vytlačíte, je to opět jen na vás.

Stoupání
Stoupání nebo klesání, pokaždé po takovéto pěšince

Na vrcholku se červená a vaše cesta napojí na silnici a dopřejete si malý sjezd do obce Hřešihlavy. Kde je dřevěná zvonice a zámeček, ale také hospoda, ta má však otevřeno až později odpoledne. Další cesta může vést kamkoliv, samozřejmě. My jedeme zpět do Radnic, kam se dojede po silničkách. Ovšem opět ve vrchařském duchu do táhlého kopce, až do obce Svinná (celkem příznačné jméno). Zde odbočíte vpravo na cyklotrasu číslo 352, po které se konečně svezete z pořádného kopce do již vám známé obce Kamenec. Zde si můžete vybrat, jak se vrátit do Radnic. Můžete jet po stejné cestě, tedy po zelené, po které se sem dojeli, nebo po silnici, to je společně s cyklotrasou 352.

Výhled od Svinné
A jste nahoře, výhled od Svinné.

Varianta druhá – pro sjezdaře

Pokud nemáte v oblibě výšlapy do kopců terénem, ale naopak jejich sjezdy, stačí si popisovanou trasu objet v opačném směru. Po výstupu z Kamence do Svinné se vlastně převážně svezete z kopce, tedy po silnici do Hřešihlav. Pak kousek do kopce po silnici a šup vlevo do přírody. To co jsme před chvilkou vytlačili, se nyní může sjíždět. Ovšem pozor, je to opravdu náročnější sjezd. Pokud jste již dole u Berounky, je před vámi opět cesta podél Radnického potoku, ale tentokrát samozřejmě proti jeho proudu, což naštěstí nepředstavuje žádné prudké stoupání. V obci Kamenec se vše propojí.

mapa trasy

Po kliknutí na obrázek si můžete trasu detailně prohlédnout, případně stáhnout do svojí navigace.

výškový profil trasy

Délka a náročnost

Přestože celý výlet je krátký, asi tak 27 km, lze jej pokládat za náročný, a to z několika důvodů. Hlavním je technicky náročnější, ale velice pěkný a zábavný (hlavně když je teplo a je radost projíždět brody) úsek podél Radnického potoku. Ještě hlavnější je pak výjezd nebo sjezd od Berounky do Hřešihlav, či naopak. Další komplikací je absence možností k občerstvení. Orientačně je výlet v pohodě.

Na trasu se vydejte jen na kole MTB, sjezdaři samozřejmě nejlépe na celopéru.

Praktické na cestu

Jak již bylo naznačeno, berte s sebou dostatek vody a jídla. Jediná možnost k občerstvení bude nejspíš jen v Radnicích, tedy na startu a v cíli. Pokud již sjedete k Berounce, tedy k rozcestí U Rakolusk, jsou jen dvě možnosti, jak dále: do prudkého kopce nebo stejnou cestou zpět (proč ne).

Zajímavosti na trase

Radnice

První zmínka je z roku 1336, kdy Radnice již byly nazývány městečkem. Bohužel Radnice si pamatují lepší minulost, než je současnost. K památkám patří zámek, nyní uzavřen, několik domů na náměstí, křížová cesta a další.

Hřešihlavy

Na místě tvrze stojí zámek z roku 1734, který je nyní nepřístupný, stejně jako okolní neudržovaný park.

Svinná

Na jižním okraji obce stojí zámek na místě tvrze vzniklé asi okolo roku 1400. Současná budova se postupně rekonstruuje.

 

AUTHOR Bicycles

Partnerem seriálu „Tipy na MTB trasy“ je AUTHOR – česká značka pro horská, silniční a krosová kola s tradicí od roku 1993.

 

Seriál „Tipy na MTB trasy“

Fotogalerie

Můstek nebo brod, toto budete řešit mnohkrát. Kostel sv. Václava v Radnicích Cesta po zelené do Kamence Přírodní památka Kamenec Zajímavá cesta před Čechurovým mlýnem Pěkný je Nový Mlýn. Cesta pokosenou loukou je v pohodě. Občas se projedete kopřivovou alejí. Konečná u Berounky, rozcestí U Rakolusk Stoupání nebo klesání, pokaždé po takovéto pěšince A jste nahoře, výhled od Svinné.
redakce NaKole.cz, 20.10.2015
Do vaší knihovny
Blogy

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

O čem se mluví:

Vyjížďky, srazy, akce Nákolácká Štafeta 2024 dnes v 11:42
Technické rady Technické dotazy a poznatky II dnes v 10:07
Cestování na kole Zase na cestě dnes v 09:55
Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 09:18
NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 08:18
Co vás vytočilo 152 včera v 22:37
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

619 cyklistů (6 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024