reklama

Tipy na MTB trasy – Jak se jezdí po neexistující dálnici aneb Trans Chřiby a ještě dále

Poměrně nenápadná vrchovina ve Zlínském kraji působí na svém místě poněkud nepatřičně. Na jedné straně, na té severní je nížina úrodné Hané, na straně druhé, jižní pak rovina okolo řeky Moravy. Mezi tím takřka neobydlený lesnatý masiv s podivným jménem Chřiby. Docela výzva na další výlet na horském kole s Authorem.

Rozhledna nad obcí Modrá
Rozhledna nad obcí Modrá
Foto: Jiří Juřík

Důvodů, proč si projet Chřiby je více, než jen poměrně divoká krajina. Sice zde naleznete jen několik osad a pár osamocených hájenek, ale je zde i luxusní rozhledna, velkolepý hrad, a především řada cyklotras a turistických značených cest.

Za pozornost pak stojí i nejbližší okolí Chřibů, stačí jmenovat Uherské Hradiště, poutní Velehrad, obec Modrá s archeoskanzenem, ale také podivuhodné betonové stavby, které jsou zdánlivě naprosto nelogicky rozmístěné uprostřed chřibských lesů. Vysvětlení je prosté. Jedná se o zárodky dálnice, která se začala budovat ve 40. letech minulého století. Nejprve se jí říkalo dálnice J. A. Bati, později Hitlerova. Některé úseky byly po mnoha desetiletích začleněny do současné D1, jiné jsou jen němým torzem, například nedokončený most přes vodní nádrž Švihov nebo právě zcela odepsaný úsek, který měl zcela rozříznout neporušenou přírodu Chřibů. Naštěstí, alespoň v tomto případě, můžeme být rádi, že se dílo nezdařilo a příroda zvítězila.

Nedostavěná dálnice
Průhled dostavěným mostem nedostavěné dálnice

Popis trasy

Jako jeden z možných začátků výšlapu na Chřiby jsme si vybrali slavné poutní místo, obec Velehrad, který společně s neméně zajímavou obcí Modrá tvoří vlastně jeden celek. Důvodů, proč jsme vybrali toto místo je několik, ale zásadní jsou tyto: především je zde pěkně a také jsou zde dobré možnosti k ubytování. První úkol na tomto výletě zní jednoduše, vyšlapat do sedla Bunč. Čeká vás asi 11 km, na kterých překonáte asi 280 výškových metrů. Ke stoupání si můžete vybrat z několika cest. Například z Modré po silnici, kde cestou minete dřevěnou rozhlednu a také kamenný útvar Králův stůl. Tato cesta je označena jako cyklotrasa č. 5013. Nahoru rovněž vede cyklotrasa 5157, případně z Velehradu společně s modrou značkou cyklotrasa 5018. Na Bunči je nejen rozcestí, ale také lesní penzion s restaurací. Další cesta pak vede vlevo po červené značce a s cyklotrasou 5158. Asi po třech kilometrech dojedete po pohodlné cestě k odbočce na rozhlednu Brdo (587 m n. m.), kterou rozhodně nevynechejte. Právě cestou z Bunče se budete setkávat s připomínkami nedostavěné dálnice.

Archeoskanzen v Modré
Vstup do archeoskanzenu v Modré

Další pokračování vede v původním směru, stále po červené až k rozcestí Vlčák, kde odbočte vlevo po modré a asi po 400 metrech vpravo na zelenou. Před vámi je necelé 4 km dlouhý sjezd Studeným žlebem, který vytvořila říčka Litavka. Dojedete do obce Zástřízly, před kterými podjedete dálniční most, na kterém nyní roste tráva. Stále po zelené dojedete do Střílek, kde si prohlédněte unikátní barokní hřbitov. A jede se opět do kopce a z kopce k silnici a cyklotrasami 473 a 5150 do obce Stupava. Dalším vašim cílem je hrad Buchlov, kam vás dovede cyklotrasa 5155 a následně 5153 nebo opět zelená značka.

Za Buchlovem vás čeká poněkud ostřejší sjezd po červené značce. Na dvou kilometrech klesnete asi o 260 metrů, a to docela kamenitým korytem. Konec klesání je u hospody Pod Břesteckou skálou. Před vámi je poslední stoupání do obce Chabaně, následuje průjezd lesem a na jeho konci krásný výhled na Velehrad, tedy váš cíl, kam sjedete po okraji pole. Poslední úsek výletu vede stále po červené značce.

mapa trasy

Po kliknutí na obrázek si můžete trasu detailně prohlédnout, případně stáhnout do svojí navigace.

výškový profil trasy

Délka a náročnost

Výše popsaný výlet je poměrně náročný, a to jednak profilem trasy, na asi 47 km nastoupáte 1650 metrů, ale také na jízdu, protože zvláště některé sjezdy jsou technicky náročnější.

Praktické na cestu

Na výlet se vydejte na horském kole s dobrým odpružením. Cestou je dostatek míst k občerstvení, a to buď v projížděných obcích nebo u turistických cílů. Jen bacha! V bufáči pod hradem Buchlov vám vodu do donesené lahve nedoplní, asi mají sami málo nebo…

Zajímavosti na trase

Velehrad

Významné poutní místo, jehož vznik spadá již do 13. století. V roce 1990 navštívil Velehrad Papež Jan Pavel II. Každoročně se zde u příležitosti svátku svatých Cyrila a Metoděje pořádá Národní pouť.

Rozhledna Brdo

Rozhledna, vysoká 23,9 metrů, stojí na nejvyšším vrchu Chřibů. Stavba vznikla v letech 2001 až 2004, a byla tak postavena první kamenná rozhledna postavená u nás od 30. let 20. století. Rozhledna je otevřena od 1. 4. do 30. 10. podle dané provozní doby.

Nedostavěná dálnice

Dálnice budovaná od roku 1936 a měla procházet přes celou tehdejší Československou republiku.  Úsek přes Chřiby měl propojit Zlín a Brno a jeho výstavu podporoval Baťa. Stavba začala právě nejtěžšími úseky v horách. Více informací naleznete na své cestě na infotabulích nebo v malé expozici v rozhledně Brdo.

Barokní hřbitov ve Střílkách

Pozoruhodný hřbitov vznikl v letech 1730 až 1743. Hřbitov je tvořen čtvercovou terasou s vykrojenými rohy, obehnanou mohutnou obvodovou zdí. Na terasu se vstupuje oboustranným schodištěm. Na plošině se nachází krypta a pohřební kaple, okolí je pak vyzdobeno sochami znázorňujícími lidské ctnosti a neřesti. Areál je vyhlášen národní kulturní památkou.

Hrad Buchlov

Zachovaný královský hrad z první poloviny 13. století. Hrad si můžete prohlédnout díky několika prohlídkovým okruhům. Více na oficiálních internetových stránkách: www.hrad-buchlov.cz

AUTHOR Bicycles

 

Partnerem seriálu „Tipy na MTB trasy“ je AUTHOR – česká značka pro horská, silniční a krosová kola s tradicí od roku 1993.

 

Seriál „Tipy na MTB trasy“

Fotogalerie

Rozhledna nad obcí Modrá Vstup do archeoskanzenu v Modré Nad Modrou naleznete také kamenný útvar Králův stůl. Chřibům vévodí majestátná rozhledna na vrchu Brdo. Nezdá se vám rozcestník Vlčák něčím zvláštní? Průhled dostavěným mostem nedostavěné dálnice Celkový pohled na obec Střílky s neobvyklým hřbitovem Barokní hřbitov ve Střílkách Krajina v okolí hradu Buchlov, který je na obzoru. Brána do hradu Buchlov Poslední sjezd s pěkným výhledem na Velehrad
redakce NaKole.cz, 27.08.2014
Do vaší knihovny
Blogy

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

O čem se mluví:

Komentáře k blogu Srpen 2023 – okolo Otavy před 4 minutami
NEcyklo Radování na sněhu 23 - 24 dnes v 16:55
Technické rady Technické dotazy a poznatky II dnes v 16:07
NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 15:51
Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 14:47
Elektrokola Výměna BMS dnes v 09:56
Technické rady Výměna destiček dnes v 09:15
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

367 cyklistů (12 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024