reklama

Test horského kola Author Sector 29 – lehký švihák

Nejde o paralelu s lehkou ženštinou, ale pouze o upozornění, že námi testované kolo Author Sector 29 je lehké (10,9 kg) a nedělá problémy užít si s ním svižný výjezd.

Horské kolo Author Sector 29
Horské kolo Author Sector 29
Foto: Jiří Juřík

Sector je hard tail (tedy kolo s pevnou zadní stavbou) postavený na 29" kolech a určený pro sportovní až závodní jízdu terénem. Ideální disciplínou budou MTB maratony, při kterých se zužitkuje velká pevnost rámu a vlastnosti větších, devětadvacítkových kol. Nízkou váhu kola zajišťuje především nejlepší „A“ karbonový monocoque rám vysoké kvality a kompletní osazení Shimano XT.

I přes své sportovní až závodní ambice se kolo netváří nijak extravagantně. Karbon sice umožňuje nejrůznější, někdy až dost divoké, designérské kreace, u Sectora se však jeho tvůrci drželi pravidla, že účel světí prostředky a vše podřídili co nejefektivnějšímu přenosu jezdcovy síly na kola. Všechny trubky mají takřka kruhový průřez, který plynule mění průměr. Dolní rámová trubka je tzv. biaxiální. Vzpěry zadního kola jsou takřka rovné a zajišťují maximální tuhost zadní stavby. Uložení středového složení je zesílené, tedy opět co nejlepší přenos energie. Konstrukce středu je připravena na použití jak dvoj, tak i trojpřevodníku. Hlavová trubka pak má rozměr 1,5 palce.

Rám

Bovdeny od řazení jsou vedeny horní rámovou trubkou. Hadička k zadní brzdě pak vede co nejkratší cestou, tedy po dolní trubce venkem.

Barevně je kolo v zásadě dvou barevné s doplňkem červených linek. Lak je bílý v kombinaci s černou, což jsou místa, kde jsou přiznány vrstvy karbonu, které tvoří něco jako měňavé mapy, což na první pohled a pro neznalé působí jako vada laku či zašpinění.

Osazení Sectoru 29 opět odpovídá určení kola do náročnějších podmínek. Výrobce tedy vsadil na vyšší, sportovně závodní sadu XT, a to kompletní, tedy bez míchání komponentů z jiných sad. Volbu osazení lze jen pochválit. Řazení 3×10 chodilo perfektně. Páčky brzd a řazení jsou umístěny na jedné objímce, sice umožňují vzájemné stranové nastavení, nikoliv však úhlové. Ačkoliv páčky fungují s přesností švýcarských hodinek, nemožnost individuálního nastavení je drobnou vadou. Řazení i odřazování lze s neskutečnou lehkostí zvládnou pouhým palcem. K přesunu na menší kolečka pak postačuje takřka pouhý dotyk nehtem palce.

Desetikolečko

Hydraulické diskové brzdy s 7" rotory chodily velmi ostře a k jejich ovládání postačí v naprosté většině pouze jeden prst. Ostatně na malé páčky se kromě ukazováčku vejde již jen prostředníček. Na závěr jedné testovací jízdy jsme Sectora podrobili několika kilometrovému prudšímu sjezdu terénem. Ke konci klesání se již brzdy začaly ozývat, a to jak zvukově, tak i mírným vadnutím.

Hydraulické diskové brzdy

O pružení předního kola se stará kvalitní vidlice Fox 32 Float 29 CTD se zdvihem 100 mm, která chodila velice příjemně a zvládala nerovnosti jak velké, ale především ty drobné, následující rychle za sebou. Společně s 29" koly jste tak mohli ignorovat větve a menší kameny, které kolo vyžehlilo. Nicméně, jezdec na Sectoru si musí pamatovat (jinak mu to kolo velmi rychle připomene), že co vyhladí přední pružení a velká kola, to mu okamžitě a velmi razantně připomene velmi tuhá zadní stavba.

Zámek vidlice

Co nás však zarazilo, byla absence dálkového ovládání uzamykání vidlice, což u kola této cenové a kvalitativní kategorie je značně neobvyklé. Přepínání chodu vidlice je sice z řidítek dostupné, ale při závodu nebo v náročnější pasáži znamená pohyb rukou a předklon jisté riziko. Přední kolo ve vidlici drží 15 mm pevná osa, která se ovládá velice jednoduše, bez potřeby jakéhokoliv nářadí. Vyjmutí předního kola je otázkou dvou úkonů – povolení rychloupínáku a vyšroubování osy.

Přední osa

Testované kolo mělo standardně dodávané pláště Geax Mezcal Kevlar 19×2,1 s poměrně hladkým středovým vzorkem, který bychom spíš čekali u cestovního kola, než u ryzího horáka. Na suchém povrchu kolo sice sedělo, ale jakmile bylo mokro, začalo to klouzat a pláště již neseděly.

Celkový pocit z jízdy na Sectoru 29 odpovídá jeho sportovnímu určení. Měli jsme zapůjčené kolo střední velikosti 19" (dále jsou v nabídce 17 a 21 palcové rámy), které bylo na jezdce velikosti necelých 180 cm dost velké, především dlouhé. Překvapil 12 cm dlouhý představec a neuvěřitelně široká řidítka, která měřila poctivých 73 cm, což je rozměr, se kterým se setkáte u sjezdových speciálů. Sportovní je rovněž sedlo Fizik Gobi, které je poměrně úzké.

Jízdní vlastnosti již byly naznačeny u hodnocení vidlice a chování kola při sjezdech. Stoupání se s Sectorem zdolávala překvapivě snadno, zde se projevila jeho tuhost a efektivní přenos sil bez ztrát.

Kolo Author Sector 29 je z modelové řady 2013, kdy původně stálo 65 990 Kč, nyní se dá koupit za cenu o 16 000 Kč nižší. Za tyto stále ještě nemalé peníze získáte špičkové kolo (v této kategorii nabízí Author ještě vyšší model Magnum) určené sportovně zaměřeným jezdcům, vybavené kvalitními komponenty a postavené na kvalitním karbonovém rámu.

  • Nízká hmotnost
  • Kvalitní osazení
  • Zpracování rámu
  • Chybí dálkové ovládání přední vidlice
  • Extrémně široká řidítka a dlouhý představec
  • Hladké pláště

Technická specifikace

Název: Author Sector 29 (2013)
Velikost: 17", 19", 21"
Rám: AUTHOR B-karbon monocoque 29"
Vidlice: FOX 32 Float 29 CTD O/C 100 vzduchová uzamykatelná 15 mm pevná osa 1.5" tapered sloupek (100 mm)
Hlavové složení: AUTHOR Integrated 1.5" tapered
Převodník: SHIMANO XT 40–30–22 zubů 170/175 mm kliky
Středové složení: SHIMANO XT BB unit
Přesmykač: SHIMANO XT (34.9)
Měnič: SHIMANO XT „clutch“
Řazení: SHIMANO XT (30)
Vícekolečko: SHIMANO M771–10 11–36 (10)
Řetěz: SHIMANO HG-75
Náboje: SHIMANO XT Disc 15 mm přední pevná osa 32 děr
Brzdy: SHIMANO XT kotoučové hydraulické (7" kotouče)
Brzdové páky: SHIMANO XT
Ráfky: AUTHOR Helium Pro 29 bílé 32 děr
Paprsky: nerez ocel 2.0 mm černé
Pláště: GEAX Mezcal Kevlar 29" x 2.10"
Pedály: SHIMANO M540 nášlapné
Řídítka: EASTON EA70 XC 0 mm 720 mm
Gripy: AUTHOR Pro Lock
Představec: EASTON EA90
Sedlovka: EASTON EA70 Zero (31.6)
Sedlo: FIZIK Gobi XM
Hmotnost: 11,2 kg / 19"
Cena: 65 990 Kč (akční cena: 49 990 Kč)
Další informace: www.author.cz

Fotogalerie

Horské kolo Author Sector 29 Horské kolo Author Sector 29 Sector se vyznačuje jednoduchými tvary a klasickým trojúhelníkovým rámem. Lanka jsou vedena vnitřkem rámu. Skvrny na černé ploše nejsou špína, ale karbon. Odkud je rám si můžete přečíst zespodu u středového složení. Jednoduchá, ale masivní zadní stavba Přední vidlice je sice uzamykatelná, ale dálkové ovládání nehledejte. Praktické nastavování přední pevné osy Opravdu dlouhý představec a mnoho podložek nabízí možnost k úpravě geometrie. Chromově lesklá nádobka hydraulické brzdy působí až trochu zbytečně luxusně. Řazení vůči brzdové páky lze posunout. Vzadu se točí 10 koleček. Umístění zadní brzdy je kvůli pevnosti uvnitř rámu. Tenké a úzké sportovní sedlo.
redakce NaKole.cz, 30.07.2014
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | dnes

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Ukrajina 42 před okamžikem
Technické rady Technické dotazy a poznatky II dnes v 21:43
Vyjížďky, srazy, akce BIKE SRAZ NA VYSOČINĚ - 21 ROČNÍK dnes v 21:00
NEcyklo Nejlepší vtip 54 dnes v 20:59
Elektrokola CYC PHOTON X1, zkušenosti dnes v 20:39
Komentáře k blogu Z Linze do Budapešti přes Alpy dnes v 18:33
Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 14:31
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

240 cyklistů (13 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | dnes

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024