reklama

Tipy na výlety v Praze – Lehce naučný výlet po východním okraji Prahy

Následující výlet lze skutečně vnímat jako lehce naučný. První výuky se vám dostane ohledně způsobů jízdy po Praze, protože trasa výletu vede snad po všech možných druzích cest. Pojedete jak v běžném silničním provozu, využijete integrační dopravní opatření, projedete se po cyklostezkách a značených cyklotrasách, ale především po polních cestách a lesních pěšinách. Druhý způsob poučení vám pak nabídne několik naučných stezek (NS), které budou na několika úsecích doprovázet vaší cestu.

Stezka podél vodní nádrže v Hostivaři
Stezka podél vodní nádrže v Hostivaři
Foto: Jiří Juřík

Východní okraj Prahy je zajímavým územím, kde se prolíná jak ryze městská zástavba, reprezentovaná největším pražským sídlištěm, Jižním Městem, ale také se zde setkáte s původními vesnicemi, nyní městskými částmi, které si dodnes zachovaly svůj původní charakter. To vše je pak pospojováno zajímavou přírodou ve všech podobách, včetně největšího lesního komplexu v Praze.

Popis trasy

Jako začátek tohoto výletu můžete zvolit hned několik míst, která spojuje jeden pojem, a to PID, tedy zjednodušeně městská hromadná doprava, která v případě jízdního kola u tohoto výletu znamená vlaky a metro. Zvolme jako start právě konečnou linky metra C – Háje. Od metra vyjeďte po ulici Opatovské, kde můžete využít vyhrazený jízdní CYKLO+BUS pruh, po kterém dojedete ke kruhové křižovatce s ulicí Výstavní. Dolů do Petrovic můžete dojet buď přímo po Výstavní, nebo po paralelní zapomenuté asfaltce, která se posléze změní na vyježděnou pěšinku. V Petrovicích se napojte na červenou turistickou značku a pokračujte vpravo proti proudu Botiče. Právě zde se setkáte s první NS Povodím Botiče. Na rozcestí Dobrá Voda změníte červenou za zelenou, ale neopustíte značení NS. Minete přírodní památku Pitkovická stráň a stále po zelené dojedete do Uhříněvsi, přímo ke zdejší železniční stanici, kde je rozcestí turistických značek. Dále pokračujte po modré značce, nejprve skrz zástavbu, ale brzo se dostanete k začátku PP Obora v Uhříněvsi, zde začíná druhá naučná stezka Dubeč – Uhříněves, která vás provede okolo zajímavého židovského hřbitova a Podleského rybníku do Dubče. Z této městské části vyjeďte po cyklotrase A24, která směřuje k rybníku Slatina. Ovšem, pokud se poradíte s mapou, můžete si cestu zkrátit po neznačené cestě. Nejprve projedete zahrádkářskou osadou Slatina a následně po polní cestě dojedete do Dolních Počernic, kam vede i A24, ale poněkud oklikou.

Podleský rybník u Dubče
Podleský rybník u Dubče

V Dolních Počernicích se napojte na žlutou značku a společně s ní minete Počernický rybník, který je rovněž chráněn jako přírodní památka. Žlutá vás vyvede nad zástavbu a i nad Pražský okruh a zanedlouho i na začátek PP Xaverovský háj. Tímto lesem pohodlně projedete společně s modrou značkou, teprve na konci dojde na překonávání překážek v podobě kořenů.

Za Xaverovským hájem modrá ústí kolmo na docela rušnou ulici Ve Žlíbku. Zde je více než vhodné opustit turistickou značku a jet stále rovně, protože pohodlnou cestou po hraně lesa zanedlouho na modrou opět narazíte. No a modrá značka, částečně s NS Klánovickým lesem, vás doprovodí k železniční zastávce Klánovice. Až sem jste ujeli asi 26 km.

Hájovna Nové Dvory v Klánovickém lese
Hájovna Nové Dvory uprostřed Klánovického lesa

A jsme na místě, kde se nabízí mnoho možností, jak pokračovat dále. Tak například velkou výzvou jsou projížďky samotným Klánovickým lesem, kterým prochází řada pohodlných cest a pěšinek, ale také již zmiňovaná naučná stezka. Jistě neurazí projet si druhou část NS, tedy pokračovat od nádraží nejprve po červené a po značení NS se obloukem vrátit do Klánovic. Případně můžete vyjet ven z Prahy, směrem na Úvaly a následně pokračovat do lesů v okolí Říčan.

Pokud vám nestačila lesní projížďka k nádraží Klánovice, můžete pokračovat v druhé polovině výletu, a to jízdou po cyklotrase A50/8100 do Újezdu nad Lesy a následně do Kolodějí. Obě městské části spojuje cyklostezka. Pokud se budete chtít podívat na Kolodějský zámek, musíte u kaple Povýšení sv. Kříže odbočit vpravo. Další cestu vám bude dlouho, vlastně až do konce, určovat červená turistická značka. Nejprve pojedete po polní cestě, pak po okraji pole a následně pěšinkou k bývalému hradišti Královice. U sv. Markéty je vhodné opustit na chvilku červenou, protože ta do Královic klesá po pěšince opravdu prudce. Cestou do Královic jistě nepřehlédnete pěkně zachovalou věž bývalé tvrze, ale její okolí není příliš reprezentativní.

Zbytek výletu je již jednoduchý. Pokud z Královic budete sledovat stále jen červenou značku, vrátíte se na začátek, tedy k železniční zastávce Uhříněves. Pokud se budete vracet stejnou cestou zpět k metru Háje, v Petrovicích můžete udělat příjemnou změnu, když budete pokračovat po červené značce, tedy po pravém břehu Hostivařské přehrady a následně pojedete obloukem přes lesopark a Jižní Město zpět k metru Háje.

mapa trasy

Po kliknutí na obrázek si můžete trasu detailně prohlédnout, případně stáhnout do svojí navigace.

výškový profil trasy

Délka a náročnost

Spojka od metra Háje k železniční stanici v Uhříněvsi je dlouhá 9 km, k nádraží v Klánovicích ujedete asi 26 km. Celý výlet, tak jak je popsán je pak dlouhý zhruba 55 km.

Jak je uvedeno v úvodu, trasa vede střídavě po nejrůznějších druzích cest, ale na extrémní terénní pasáže nedojde. Rovněž se nemusíte bát dlouhých stoupání a prudkých sjezdů. Na výlet se můžete tedy vydat i s dětmi.

Praktické na cestu

Výlet lze rozdělit na několik částí, k čemuž lze využít především vlakových spojů začleněných do systému PID (zastávky Klánovice, Dolní Počernice a Uhříněves). V těchto vlacích je na území Prahy jízdní kolo dopravováno zdarma a platí v nich jízdenky MHD, včetně karty Opencard.

Zajímavosti na trase

PP Pitkovická stráň

Od roku 1969 je území o rozloze 0,51 ha chráněné jako přírodní památka. Jedná se o nevysoký, skalnatý ostroh z břidlice. Je zde chráněno společenstvo skalní stepi s typickou teplomilnou květenou a zvířenou. Vyskytuje se zde například koniklec luční český. Území je ohrazeno dřevěným zábradlím a je na něj zakázán vstup.

Počernický rybník

Od roku 1988 přírodní památka o rozloze 41,76 ha. Je chráněn jak rybník, tak i část zámeckého parku, který je pod hrází. Na hrázi je stromořadí lip malolistých. Jde o největší rybník v Praze. Je zde chráněna vodní a mokřadní vegetace a hnízdiště vodního ptactva.

Zámecký park v Dolcích Počernicích

Východní hranici parku tvoří hráz Počernického rybníka, rozloha parku je 7 ha. Současný park byl založen současně s klasicistní přestavbou zámku v polovině 19. století. V parku je zastoupeno 12 druhů jehličnanů a 56 druhů listnatých stromů.

Klánovice

Obec vznikla teprve po roce 1875, kdy zde pražský podnikatel Václav Klán koupil pozemky o výměře 103 ha a založil novou osadu nazvanou po svém jménu. Významnou úlohu při vzniku této osady hrála také železniční dráha Olomouc – Praha, která byla vybudována v roce 1845. V roce 1883 vznikla železniční zastávka.

PR Klánovický les – Cyrilov

Vyhlášeno jako chráněné území v roce 1982 na rozloze 221,6 ha. Území se nachází v rozmezí nadmořských výšek 245–265 m n.m. Jsou zde chráněna zajímavá lesní společenství, bohatá mykologická a entomologická lokalita, bylo zde napočítáno na 60 druhů hnízdícího ptactva.

Kolodějský zámek

První zmínka o vesnici je z roku 1346. Na místě tvrze byl v letech 1705–20 Janem A. z Liechtensteina vybudován barokní zámek, v roce 1806 byl přestavěn. Nyní jej tvoří tři křídla do tvaru podkovy. Kolem zámku je anglický park a obora o celkové rozloze 26 ha. Celý objekt je dlouhodobě pro veřejnost nepřístupný, nejprve sloužil pro státní reprezentaci, v současnosti se jedná o soukromý objekt.

Hradiště Královice a sv. Markéta

Původně zde stávalo hradiště z doby Václava II. Dodnes jsou patrné dochované hradby. V roce 1296 zde královna Guta porodila dceru Markétu, na památku této události byl postaven kostel sv. Markéty.

Tvrz v Královicích

Zbytek gotické tvrze, připomínané roku 1388. V současnosti je zachována 20 metrů vysoká obytná třípatrová věž, přestavěná r. 1592. V 80. letech 20. století byla započata rekonstrukce, ale po roce 1989 práce ustaly. V současnosti je objekt nepřístupný a je součástí obydlené, ale silně chátrající usedlosti.

AUTHOR Bicycles

 

Partnerem seriálu „Tipy na výlety v Praze“ je AUTHOR – česká značka pro horská, silniční a krosová kola s tradicí od roku 1993.

 

Seriál „Tipy na výlety v Praze“

Fotogalerie

Stezka podél vodní nádrže v Hostivaři Začíná se v Hájích u Komunitního centra. Přírodní pěšinka podél Botiče Přírodní památka Pitkovická stráň Pohled na část židovského hřbitova v Uhříněvsi Výjezd z Uhříněvsi vede po nové cyklostezce Podleský rybník Cyklostezka směřující ke Xaverovskému háji. Hráz Počernického rybníku Jarní Klánovický les Opravená hájovna Nové Dvory uprostřed Klánovického lesa Kolodějský zámek Zbytek tvrze v Královicích Kostel sv. Markéty
redakce NaKole.cz, 22.06.2014
Do vaší knihovny
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 01:37
NEcyklo Ukrajina 44 dnes v 00:14
Technické rady Springer vidlice na fatbika včera v 22:17
NEcyklo Ukrajina 43 včera v 21:30
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy včera v 19:03
Technické rady Nový gravel včera v 14:23
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 včera v 12:24
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

289 cyklistů (5 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024