reklama

Žena a kolo opět na scéně

Cyklistický kalendář 2014 sestavený z reklamních plakátů z 19. a 20. století již v prodeji.

Po velkém úspěchu letošního kalendáře vychází s velkým předstihem velký nástěnný kalendář pro příští rok. Je opět se stejnou tématikou a zase je to pěkné pokoukání. Ze všech plakátů bude na majitele kalendáře celoročně shlížet žena, jednou jako elegantní dáma, podruhé jako emancipovaná sportovkyně, vícekrát jako nadpozemská bohyně. Pokaždé propagující firmu vyrábějící jízdní kola nebo oslavující značku velocipedu.

Reklamní cyklistické plakáty z dřívější doby jsou skvostná výtvarná díla, dalo by se říci, čím starší, tím lepší. Nejstaršímu plakátu bude v roce platnosti kalendáře bez jednoho roku 120 let. Je to ten na titulní straně a jeho tvůrce by měl jistě radost, jak je jeho dílo i po tak dlouhé době obdivované.

Autorem úvodního plakátu byl v Paříži žijící reklamní grafik rumunského původu Jean de Paléologue (1860–1942). Ve své době patřil k nejplodnějším afišistům a jeho značku PAL najdeme na reklamních plakátech celé řady předních výrobců velocipedů. Tento plakát byl inspirován názvem a znakem francouzsko-americké firmy Falcon, což znamená Sokol. Na bicyklu této značky uhání potemnělou fantaskní noční krajinou sličná sokolnice se svým opeřeným chráněncem sedícím na její natažené ruce. Snad ujíždí před bouří, kterou věstí temná mračna na obzoru a zvedající se vítr.

Kromě titulního plakátu jsou od téhož tvůrce i lednový a únorový. Následuje březnový od Alfonse Muchy (1860–1939). Světoznámý umělec zanechal ve své přebohaté tvorbě, čítající šest desítek reklamních plakátů, pouze dva s reklamami na velocipedy. Jeden vytvořený na zakázku pro Waverley Cycles a druhý pro Cycles Perfecta. U obou uplatnil svůj osobitý a nezaměnitelný secesní styl s dominujícím motivem ženy. Na plakátu pro Cycles Perfecta je to tvář mladé dívky, až smyslně krásné, která se předkloněna opírá o řídítka svého kola a zasněně hledí do dálky. S vlasy rozevlátými do až neskutečného množství pramenů a pramínků, vykrývajících spolu s jejím nařaseným oděvem celou plochu plakátu. Navozuje to atmosféru ničím nespoutané volnosti, svobodného rozletu mládí. Velký červený nápis CYCLES PERFECTA zabírá celou šířku plakátu a je ještě zdůrazněn orámováním.

Následují další pěkné plakáty méně známých autorů. Někdy se jejich tvůrce nepodařilo vypátrat a jsou označeny jako anonymní.

Nástěnný kalendář Žena a kolo 2014 je opět celobarevný, obsahuje 14 listů na lesklém křídovém papíru, je opatřen spirálovou vazbou a vzadu má kartón proti poškození.

Co je vylepšeno? Kalendář je ještě větších rozměrů než letošní, měří 320 × 450 mm, papír má větší gramáž 250 g/m², poslední list je otočený a jsou na něm vyobrazeny zmenšeně všechny plakáty a každý kalendář je balen samostatně v průhledné fólii.

Cena zůstává stejná 399 Kč.

Zájemcům bude zasílán ve velké kartónové obálce buď na dobírku nebo po platbě převodem. Objednávku možno uskutečnit také přes e-shop NaKole.cz.

Fotogalerie

Jiří Říha (PR), 05.09.2013
Blogy

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

O čem se mluví:

NEcyklo Co vás vytočilo 152 dnes v 20:00
Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 18:06
Elektrokola Výměna BMS dnes v 17:58
Komentáře k blogu Srpen 2023 – okolo Otavy dnes v 17:31
NEcyklo Radování na sněhu 23 - 24 dnes v 16:55
Technické rady Technické dotazy a poznatky II dnes v 16:07
NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 15:51
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

436 cyklistů (12 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024