reklama

Švýcarsko – ráj pro bikery

Máte občas pocit, že vás při vyjížďkách na horském kole pronásledují nenávistné pohledy pěších turistů? Chcete-li zažít pocit bikerské svobody, aniž byste se museli obávat pokut nebo nadávek, vyjeďte se svým horským kolem do Švýcarska.

Foto: David Blažek

Země helvétského kříže nabízí nejen jedinečné trasy, ale také skvělé služby šité na míru právě milovníkům horské cyklistiky. Ve švýcarských horách budete se svým kolem rozhodně vítanými hosty.

My jsme za cíl cesty zvolili Graubünden, kam se lze např. z Prahy dostat autem za šest až sedm hodin jízdy po dálnici. To je mimochodem o 200 kilometrů méně než do nejoblíbenějšího cíle českých bikerů – italské oblasti Lago di Garda. Graubünden je největší kanton Švýcarska (tvoří téměř 1/6 jeho území) a leží v jeho jihovýchodní části u hranic s Rakouskem a Itálií. Zájem o návštěvu českých (cyklo)turistů dokazuje i česká verze internetových stránek graubündenského kantonu. Hovoří se tu třemi jazyky – rétorománsky, italsky, německy, ovšem ke komunikaci lze využít samozřejmě i angličtinu.

V zimě jsou zdejší střediska zpravidla beznadějně obsazena, avšak v letní sezoně představuje právě horská cyklistika možnost, jak přilákat více hostů a plně využít kapacity zdejších ubytovacích zařízení a lanovek. Proto jsou zde bikeři doslova hýčkáni. Při dodržení základních pravidel bezpečné jízdy mohou jezdit téměř všude (na značku zákaz vjezdu cyklistům narazíte spíše výjimečně a pěší turisté jsou na setkání s bikery připraveni, což ostatně platí i o kravách pasoucích se na pastvinách podél cest). Intenzivně se zde budují také nové trasy určené výhradně pro horská kola (vč. singltrailů).

K atributům bikerského ráje patří možnost pohodlné přepravy kol a zavazadel do turisticky atraktivních oblastí nebo vyšších poloh vlaky, autobusy nebo lanovkami. I tady platí příslovečná švýcarská přesnost a je potřeba si dávat pozor na dochvilnost. Na drobná zpoždění tady skutečně spoléhat nemůžete. Přesné jako švýcarské hodinky je i zdejší turistické značení. Přehledný systém ukazatelů pamatuje i na bikery, jimž jsou určeny červenofialové směrovky s číslem trasy a symbolem MTB jezdce. Pokud vám vyznačené trasy nestačí, můžete si posloužit dalšími alternativami vyznačenými v systému GPS.

Informace o nejvhodnějších trasách lze získat také v informačních centrech a ubytovacích zařízeních, nebo si můžete najmout průvodce, kteří vám navíc pomohou zdokonalit jízdní techniku. Téměř všudypřítomné jsou půjčovny kol a testovací centra nebo cykloservisy. Nejste na tom s kondicí nejlépe? Pak určitě vyzkoušejte kolo s elektrickým pohonem. Tady se pohybujete v nadmořských výškách, o kterých si v Čechách a na Moravě můžete nechat jen zdát, takže zde máte skvělou příležitost pro trénink a zvýšení kondice. Ne náhodou jezdí do zdejší oblasti trénovat řada profesionálních jezdců. Doufejme jen, že nám místní odpustí olympijskou výhru Jaroslava Kulhavého nad Švýcarem Schurterem.

Kam ve Švýcarsku na kola

Oblast Savognin-Bivio-Albula leží uprostřed největšího přírodního parku Švýcarska (Ela). Region získal od evropského sdružení Mountain Bike Holidays označení „Approved Bike Area 2012". K dispozici je více než 240 km vyznačených tras pro horská kola s nejrůznějším stupněm obtížnosti (www.savognin­.ch/biken), nicméně i zde se můžete s kolem pohybovat po turistických trasách.

Z nejatraktiv­nějších tras pro horská kola lze doporučit vyjížďku k nejvyššímu poutnímu kostelu v Evropě Ziteil, do oázy klidu Val Faller nebo na vyhlídkové místo Motta Palousa. Vyjedete-li ze Savogninu lanovkou či po vlastní ose na vrchol Tigignas (1600 m), můžete si odsud dopřát pěkný sjezd na kole nebo obřích koloběžkách.

Už při ubytování od jedné noci v hotelu nebo v soukromí můžete získat tzv. Ela Card. S touto kartou lze zdarma používat lanovky v Savogninu nebo místní cyklobus (Bike- & Wanderbus). Jezdí od pondělí do soboty do nejhezčích a nejodlehlejších východisek pro vyjížďky na kole i pěší výlety. Místa v autobusu se doporučuje rezervovat den předem.

Za ubytování (či alespoň nahlédnutí) stojí rozhodně i hotel Cube v Savogninu, který je doslova šitý na míru bikerům. V interiéru nenajdete schodiště, ale rampy, po nichž můžete na kole dojet až ke svému pokoji třeba ve čtvrtém patře. Kolo pak před vstupem do pokoje uložíte ve vlastní úschovně. Před hotelem si svého „železného oře" po návratu z náročného výjezdu navíc můžete umýt. Máte-li po aktivně prožitém dni chuť na noční zábavu, nemusíte se v ničem omezovat. Snídaně se tu podávají až do 15. hodiny. Hotel se nachází vedle údolní stanice lanovek v Savogninu. V bezprostřední blízkosti se nachází i Merida Bikezentrum, kde můžete otestovat nejnovější modely kol značky Merida.

I v oblasti Engadin-St. Moritz (Svatý Mořic) můžete na kole téměř neomezeně zdolávat kilometry a převýšení. Šlapání do pedálů si budete užívat plnými doušky nejen díky úchvatným přírodním scenériím, ale také díky dokonalé infrastruktuře zaměřené na příznivce horské cyklistiky. Projet se zde můžete po celkem 400 km tratí. Chcete-li šetřit síly na dechberoucí sjezdy do údolí, nechte se i s kolem vyvézt do výšky některou z lanovek.

My jsme pod vedením průvodce vyzkoušeli sjezd po trase vedoucí z vrcholu Las Trais Fluors ve výšce 2752 metrů nad mořem. Sedačková lanovka sem vyváží pouze předem ohlášené skupiny. Díky průvodci (www.engadinbi­ketours.ch) jsme nakonec bez větších komplikací sjeli trasu, kam bychom si sami možná nikdy netroufli, a navíc jsme si užili jízdu po singltrailech, o kterých vědí jen místní zasvěcenci.

 


Cenový tip:

Při ubytování v engadinském regionu alespoň dvě noci, můžete čerpat z výhod balíčku „Mountainbike Special". K noclehům získáváte zdarma snídaně a přepravu osob i jízdních kol lanovkami či slevy v cyklopůjčovnách.


 

Určitě neuděláte chybu, ani když si za východisko svých MTB vyjížděk zvolíte letovisko Lenzerheide ležící v údolí ve výšce 1500 metrů nad mořem. Můžete odsud vyjet do svahů na obou stranách údolí a při dobrém rozvržení trasy budete vždy na sluncem ozářené straně hor. V okolí je vyznačeno celkem 305 kilometrů tras pro horskou cyklistiku a dalších 1000 kilometrů je k dispozici v GPS mapách. Pokud byste projeli všechny zdejší trasy, měli byste v nohách 37 kilometrů převýšení. K překonání výškových rozdílů Vám zde ale napomáhá celkem šest lanovek.

Na své si zde přijdou nejen příznivci down- a uphillů, ale vyzkoušet se tu dá i 100kilometrová maratonská trasa. Zkušení bikeři si vychutnají sjezd z Rothornu (2865 metrů nad mořem), odkud se rozprostírá výhled na (údajně) tisíc alpských vrcholků. Velmi rychlá je 10 km dlouhá trať Bike Attack, Era Vedra Trail zase nabízí množství skokanských příležitostí. Bližší informace k trasám a možnostem cyklistického vyžití v Lenzerheide naleznete na stránkách www.lenzerhei­de.com/bike.

Lenzerheide je také skvělým místem pro trénink bikerských dovedností. Ve Skill Centru u dolní stanice lanovky na vrchol Rothornu můžete nacvičovat nejen základní techniky jízdy na kole a správné přesouvání tělesné váhy při zdolávání terénních nerovností, ale trénovat zde můžete i skoky, které zakončíte v obřím vzduchovém polštáři.

Začátek sezony patří v Lenzerheide ženám na kolech, koná se zde totiž Women´s Bike Festival (obvykle začátkem prázdnin). V září zase můžete při akci testRIDE vyzkoušet nejnovější modely kol renomovaných výrobců. Jedinečný zážitek skýtá 3,8 km dlouhý sjezd z mezistanice lanovky na Rothorn do údolí na LenziBikes – robustních koloběžkách s off-roadovými koly.

Přijeďte si kanton Graubünden vyzkoušet na vlastní kůži a na vlastní (cyklo)ose. Odvezete si nezapomenutelné sportovní zážitky a pocit, že jste se na několik dní ocitli v bikerském ráji.

Fotogalerie

Kostel Pontresina Tady začíná jedna z MTB tras... Lanovka končí u romantické restaurace. Krávy ke švýcarským horám neodmyslitelně patří. Na vrcholu Piz Scalottas Lenzerheide Jednotné švýcarské značení
David Blažek, 08.04.2013
Vyzkoušejte
 (CK Victoria)

Kolem jezer Solné komory

Rakousko
27.05.2024 - 4 dny
cyklistický
Autobusem
6 990 Kč
 (CK Victoria)
cyklistický
Autobusem
5 990 Kč
 (CK Mamut tour)

Alpe Adria na kole

Itálie, Rakousko
03.06.2024 - 7 dní
cyklistický
Autobusem
15 750 Kč
 (CK Cyklotur)

Rakousko-slovinské pomezí na kole

Rakousko, Slovinsko
05.06.2024 - 5 dní
cyklistický
Autobusem
10 660 Kč
 (CK Mamut tour)

Slovinsko a Rakousko na kole

Rakousko, Slovinsko
13.06.2024 - 6 dní
cyklistický
Autobusem
13 500 Kč
Do vaší knihovny
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 před 17 minutami
Ukrajina 43 dnes v 08:36
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy dnes v 08:29
Cestování na kole Velikonoce za polárním kruhem 3/2024 včera v 21:12
NEcyklo Ukrajina 42 včera v 19:23
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky včera v 07:48
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

362 cyklistů (15 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024