reklama

Dětská odrážedla – jak si vybrat

Můžete naběhat kilometry u přidržování dětského sedla. Nebo můžete zkusit odrážedlo. Proč jsou dnes odrážedla tak populární, na co si dát pozor při jejich výběru a jaká jsou pravidla jízdy...

Foto: NaKole.cz

Kouzlo jízdy

Proč jsou odrážedla tak populární? Je to stejná otázka jako proč jsou kola tak populární, nebo vlastně proč jsou auta tak populární. Kolo je první věcí, kterou dítě dokáže samo ovládat, je jen jeho, poslouchá ho a přitom mu rozšiřuje jeho okruh. Na kole dokáže prozkoumat celý park, aniž by se unavilo. Na kole ovládne rychlost a není vázáno na rodiče. Stává se samostatným a učí se starat o věci kolem sebe. Ale naučit jezdit dítě na kole je pro mnoho dětí a rodičů strastiplný proces. Ovládnout stabilitu není lehké. A tohle všechno řeší odrážedlo.

Co je odrážedlo

Odrážedlo je kolo pro ještě menší děti ve věku 2–5 let. Učit jezdit na odrážedle není nutné. Děti se na něm naučí jezdit úplně samy, jakoby kouzlem.
Odrážedlo je kolo ořezané na kost. Je zjednodušené tak, aby na něm mohly jezdit děti už dvouleté. Nemá šlapky, řetěz ani postranní kolečka, nemusí se na něm umět šlapat, ani držet balanc.
Prckové jsou nadšení ze svých plastových tříkolových motorek a jednostopé odrážedlo je jen logickým pokračováním jejich vývoje. Odrážedlo je ideálním mezistupněm mezi tříkolkou a prvním opravdovým kolem. Děti se na něm velice rychle naučí držet rovnováhu, která je pro jízdu na kole základním předpokladem. Jako rodiče jsme byli nadšení rychlostí, s jakou se naše děti potom bez jakékoli další pomoci naučily jezdit na kole (přečtěte si, jak jsme to udělali).

Cestování s malým dítětem

Ve věku „já sám/sama“, kterým všechny děti procházejí právě okolo tří let, je odrážedlo skvělým pomocníkem. Naše děti chtějí prozkoumat celý svět a všechno pokud možno dělat vlastními silami. Sebevědomí, které získávají, se jim později v životě bude hodit.
Odrážedlo svému malému uživateli rozšiřuje jeho akční rádius. A to nejen v parku a na hřišti, ale i na běžných cestách na nákup, k lékaři.
Není to jen radost z jízdy, ale i z ovládání prostoru a vyrovnání se dospělým.

Jak si vybrat správné odrážedlo pro vaše dítě?


Foto: NaKole.cz

Kritéria pro výběr odrážedla jsou stejná jako u všech dětských hraček:

  • Mělo by být bezpečné. Pozor na vše, co nepůsobí dostatečně pevným a solidním dojmem.
  • Nesmí mít žádné ostré hrany.
  • Z jeho plastových dílů se nesmí uvolňovat žádná nevhodná chemie. Článek na toto téma v loňském roce uveřejnilo německé sdružení spotřebitelů Stiftung Warentest.
  • Mělo by být co nejlehčí. Dvouletý prcek jím musí vládnout sám, maminka jej musí být schopná v pohodě unést.
  • Sedátko musí být dostatečně nízko. Aby dítě bylo schopno odrážedlo bezpečně ovládat, musí oběma plnými chodidly došlápnout na zem. Ideální je plynule výškově nastavitelné sedátko, které se snadno nastaví podle dítěte.

Brzdy – ANO nebo NE?


Foto: NaKole.cz

Na první pohled jednoduchá otázka „brzdy ano či ne“ nemá jednoznačnou odpověď. Základem je, pro jak staré dítě odrážedlo pořizujeme. Úplně malé děti (2–3 roky) intuitivně používají k brzdění nohy a jejich pozornost se zcela soustředí na řízení a udržení rovnováhy. Brzdění rukama není pro ně přirozené a navíc svými prstíky ještě nejsou schopny efektivně dávkovat brzdnou sílu. Pokud potřebují rychle zastavit, mají tendenci křečovitě svírat řídítka, nebrzdit nebo naopak brzdit příliš prudce. Brzda v tomto věku nemá velký smysl.

Něco jiného je to u větších dětí (4–5 let). Jejich motorické schopnosti jsou už mnohem lepší a rychlost, které jsou na odrážedlech schopné dosáhnout, je mnohem vyšší. Tam je dobrá brzda užitečná a dítě si na ni postupně zvyká. Zkušenosti s brzděním rukama budou později užitečné při jízdě na kole. Pokud se dítě setká poprvé s brzdou až u kola, může to způsobit problémy. Takové dítě věří především svým nohám a při brzdění dělá to, na co bylo zvyklé u odrážedla – položí chodidla na zem. Také proto je vhodné, aby se starší děti naučily spoléhat na ruční brzdu.

Velmi důležitá je kvalita brzd. Rozhodně si vyzkoušejte, zda malý jezdec dosáhne na brzdné páky a zda zvládne brzdu přitáhnout. Klíčová je přitom velikost a možnost dávkování brzdné síly. Myslete také na to, že dětské prstíky nemají takovou sílu a brzy se unaví. Špatné brzdy mohou špunta odradit od jejich používání.
Mnoho lidí má pocit, že dvě brzdy jsou hlavním předpokladem bezpečného odrážedla. Ve skutečnosti mnohem více závisí na kvalitě brzd. Ne všichni výrobci si dokážou poradit s lehkostí ovládání, velikostí rukojeti, rozumně dávkovatelnou účinností a cenou tak, aby brzdy byly u odrážedla přínosem. Ale pokud je dobrá, odrážedlo bohatě vystačí se zadní brzdou. Zkušenosti ukázaly, že nevhodná přední brzda může kolo zablokovat a způsobit tak kolizi.

Přikládáme několik tipů, které se týkají výběru brzd:

  • U dětí do 3 let jsou brzdy nadbytečné, děti je neumějí používat. Brzdu případně odmontujte a odložte na později.
  • Další možností je povolení brzdy tak, aby téměř nebrzdila. U malých dětí se vyhnete riziku prudkého zastavení při křečovitém stisku brzd. Jak dítě roste, je možné postupně brzdu přitahovat.
  • Nechte svého malého jezdce vyzkoušet si odrážedlo a posuďte, jaká je ovladatelnost brzd. Než nekvalitní brzda, to raději žádná.
  • Vhodnější je zadní brzda, přední může způsobit zablokování kola.
  • Ve věku kolem 4–5 let je vhodné, aby se dítě naučilo používat ruční brzdu.

Kvalita kol

Placené odkazy:

Odrážedla Davídek a Terezka skladem!

Nejpopulárnější česká odrážedla jsme naskladnili, Vaše čekání je u konce, děkujeme za trpělivost!

Odrážedla v Baby shop Ondálek!

Velký výběr kvalitních odrážedel značek Kettler, Monz, Kokua a Hudora již od 1090,–Kč.

Yedoo

Původní česká značka koloběžek, odrážedel a dětských kol zářivých barev, originálního designu a lidské ceny.

Podívejme se na několik dalších věcí, které určují kvalitu odrážedel. Výrobci často poukazují na vyplétaná kola, opravdové náboje kol s kvalitními ložisky a nafukovací kola. Praktické zkušenosti ukazují, že dítě se naučí stejně dobře jezdit na prakticky jakémkoli odrážedle. Přesto existuje několik věcí, které byste měli před nákupem odrážedla vědět.

Náboje kol

Pokud jste se s pojmem „náboj kola“ ještě nesetkali – je to středová část kola, která se otáčí na ose. Ložiska jsou přitom samozřejmě důležitá. Nejdůležitější ale není značka a místo výroby, ale odolnost proti následkům pohození v pískovišti.

Pneumatiky – nafukovací nebo plné

Nafukovací cyklistické pneu skutečně přináší lepší komfort a odpružení, ale také starost navíc. Kola z pevné pryže prostě nemusíte dofukovat a nelze je píchnout. Případný trn prostě vytáhnete a zahodíte, pokud si ho vůbec všimnete. Podstatnější než případná nafukovatelnost kol je kvalita a tvrdost (resp. přilnavost) pneumatik. Kola by neměla být příliš tvrdá, aby neklouzala po kamení tj. po hrubé dlažbě, širokých obrubnících atd. Na druhou stranu, něměla by být ani příliš měkká, aby horkem (např. při zavření uvnitř auta) měkla a měnila svůj tvar.

Reflexní prvky

Odrazové materiály mohou být užitečné za šera nebo špatného počasí. Zdůrazňujeme, že prckové na odrážedlech v žádném případě nepatří na silnici. S nejrůznějšími vozidly se ale dítě může potkat i jinde. V obytných zónách, na stezkách pro pěší a cyklisty nebo na výjezdech z parkovišť – všude tam je důležité, aby dítě bylo dobře vidět. Viditelnost zlepšuje i vysoký praporek umístěný na vidlici zadního kola nebo reflexní vesta.

Na co si dát pozor při jízdě?


Foto: NaKole.cz

Na závěr nabízíme několik pravidel pro bezpečnou jízdu na odrážedle:

  • Dítě musí vždy mít obuty pevné boty, ne nějaké nazouvací pantofle, ale pořádné dobře držící boty.
  • Dítě by mělo používat přilbičku, užitečné jsou i rukavice a chrániče kolen a loktů.
  • Dítě NESMÍ s odrážedlem jezdit na silnici.
  • Nenechávejte děti jezdit bez dozoru dospělého.
  • Nenechte se odradit prvními pokusy. Ze začátku dítě nejezdí, ale jakoby nosí odrážedlo mezi nohama. Postupně získá jistotu, usedne a začne se vozit.
  • Pozor na správnou techniku brzdění. Prckovi je třeba vštípit do hlavy brzdění celou plochou chodidla dříve, než probrzdí své boty.
  • Pozor na sjezdy! Naučte dítě prudké kopce scházet raději pěšky.
  • Na přechodech přes silnici se osvědčilo jednoduché pravidlo: dítě MUSÍ zastavit a přes silnici odrážedlo NESE dospělý.

Užívejte si radosti ze společných výletů a zaslouženou hrdost na pokroky vašeho malého cyklisty.

Užitečné odkazy:

Jak naučit dítě jezdit na kole

Ladislav Bláha, redakce NaKole.cz, 19.05.2009
Blogy

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

O čem se mluví:

Technické rady Technické dotazy a poznatky II před 12 minutami
Cestování na kole Zase na cestě dnes v 09:55
Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 09:18
NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 08:18
Vyjížďky, srazy, akce Nákolácká Štafeta 2024 dnes v 07:00
NEcyklo Co vás vytočilo 152 včera v 22:37
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

435 cyklistů (11 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024