reklama

Přeprava jízdního kola ve vlacích ČD

Základní podmínky přepravy jízdních kol zůstávají nezměněny. Pro rok 2005 pouze dochází k několika drobným změnám.

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Václav Vrtal

Přeprava jízdního kola jako spoluzavazadla (symbol kola)

Tímto nejrozšířenějším a nejoblíbenějším způsobem lze přepravit jízdní kolo za 20 Kč / vlak ve všech vlacích označených symbolem „jízdní kolo“ na prvním a posledním představku a ve všech osobních a spěšných vlaků i v případě, že nejsou tímto symbolem označeny. V rychlících a vlacích vyšší kvality je možná přeprava jízdních kol jako spoluzavazadel pouze ve vozech označených pro přepravu jízdních kol. Přeprava na posledním a prvním představku nebo v jiném než označeném prostoru je zakázána. Částku za přepravu kola je možné zaplatit bez dalších poplatků u průvodčího ve vlaku.
Vlaky označené symbolem jízdního kola mají zařazeny vozy se zvětšeným prostorem pro přepravu jízdních kol. Jde například o rozšířený nástupní prostor nebo speciálně upravený oddíl. V osobních a spěšných vlacích, které nejsou zmíněným symbolem označeny, je kapacita pro přepravu kol omezena. O počtu přepravených kol pak vždy podle aktuálních provozních podmínek rozhoduje průvodčí ve vlaku.
Cestující si v tomto případě zajišťuje nakládku, překládku a vykládku jízdního kola u jednotlivých spojů sám. Kolo má trvale pod svým dozorem a odpovídá také za případné škody, které způsobí spolucestujícím (např. poškození oblečení).

Jízdní kolo jako spoluzavazadlo ve vlacích EuroCity

Ve vlacích EuroCity Vindobona Hamburg – Vídeň, J.G. Mendel Praha – Vídeň, EC 178 / 179 Praha – Westerland a R / NZ 378 / 379 Kopernikus Praha – Dortmund jsou zařazeny vozy německé společnosti DB AG pro přepravu jízdních kol. Při využití těchto spojů na území ČR je třeba zakoupit rezervaci pro přepravu jízdního kola. Cena za přepravu a rezervaci kola ve vnitrostátní dopravě je 50 Kč (včetně rezervace místa pro cestujícího).

 

Úschova během přepravy (symbol kufr)

V tomto případě je kolo přepravováno ve služebním voze nebo oddíle pod dozorem zaměstnance ČD. Vlaky s nabídkou úschovy během přepravy jsou nově označeny symbolem „kufr“ (dosud symbol „K“ v kroužku). Je jím označen také služební vůz nebo oddíl, kde lze kolo k přepravě podat. Cestující kolo předává zaměstnanci ČD přímo u vlaku a také si ho přímo u vlaku vyzvedává. Za službu se platí částka 20 Kč / vlak. Jízdní kola jsou pro přepravu přijímána až do vyčerpání kapacity služebního vozu nebo oddílu.

Kombinovaný doklad

Pokud cestující využívá větší počet spojů nebo je na několikadenním putování, při kterém kombinuje jízdu na kole s cestou vlakem, může si zakoupit tzv. kombinovaný doklad. Jde o jakousi permanentku pro přepravu jízdního kola, která platí jak pro spoluzavazadlo, tak pro úschovu během přepravy a navíc v úschovnách ČD, které úschovu jízdních kol umožňují. České dráhy nabízejí kombinované doklady:

  • dvoudenní za 60 Kč;
  • třídenní za 120 Kč;
  • pětidenní za 160 Kč;
  • sedmidenní za 200 Kč.

Přeprava skupin

Vlaky nabízející přepravu jízdních kol jako spoluzavazadel nebo formou úschovy během přepravy poskytují prostor pro uložení více jízdních kol. Přesto může dojít k vyčerpání kapacity především v případech, kdy skupiny cyklistů cestují bez ohlášení. Proto žádáme skupiny, aby své cesty předhlásily.

Kde jezdí vlaky s přepravou kol

Jízdní kola přepravují alespoň v omezené míře všechny osobní a spěšné vlaky. Zjištěna je ale také ve většině rychlíků, navíc v některých expresech, vlacích InterCity a EuroCity. Konkrétní spoj je nejlépe vyhledat v jízdním řádu ČD nebo na internetu www.vlak.cz. Vlaky nabízející tyto služby jsou v jízdních řádech označeny příslušnými symboly (kolo nebo kufr).

Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Ukrajina 43 dnes v 15:58
Technické rady Nový gravel dnes v 14:23
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 dnes v 12:24
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky dnes v 10:51
Cestování na kole Velikonoce za polárním kruhem 3/2024 včera v 21:12
NEcyklo Ukrajina 42 včera v 19:23
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

305 cyklistů (13 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024