reklama

Bradlo – mohyla M. R. Štefánika

mohyla Bradlo
mohyla Bradlo
Foto: Autor

Viděl jsem již hromadu různých památníků. Na Slovensku jsem navštívil při různých zájezdech památník na Dukle, muzeum SNP V Banské Bystrici, Jankov Vršok a některé další, ale mohyla spoluzakladatele Československa M. R. Štefánika na Bradle se mým cestám nějak vyhýbala. V minulém režimu, kdy se často cestovalo autobusovými zájezdy s povinností zastávky u nějakého památníku, byly preferovány jiné typy hrdinů a po pádu bolševika byly v kurzu zase jiné cíle. Tak jsem se konečně rozhodl, vzal kolo a vyrazil.

Start 28.6.2016 v 6 hod 30 min. Trasa: u osady Vyškov – Zouvalka napojení na silnici z Vyškova směr Bohdalice, Nesovice, Snovídky přes Ždánský les na Kyjov, kolem zámku Milotice přes Ratíškovice, Hodonín směr Slovensko. Před Kyjovem skončil kopcovitý terén a až do Hodonína pokračovala cesta po rovině. V Hodoníně jsem měl na tachometru ujeto 60 km. Po nakoupení proviantu jsem pokračoval přes hranici se Slovenskem, kterou tvoří řeka Morava rovinatým terénem směr Holíč do Senice. Počasí bylo nádherné a cesta pěkně ubíhala. Před polednem jsem vyrazil ze Senice nejkratší cestou na Brezovou pod Bradlom přes Preitrž. Cesta je již dost kopcovitá a navíc začalo dost silně foukat samozřejmě do protisměru. V Brezové pod Bradlom již byl vítr velmi silný.Na štěstí cesta při stoupání k mohyle na Bradlo do výšky 543 m n.m. vedla serpentinami lesem a vítr tolik nevadil.

Před mohylou je velké a době příjezdu úplně pusté parkoviště, na kterém byla ručně psaná tabule s nápisem, že placením parkovného podpoříme…? Rád bych podpořil ale nevím co, a nebylo komu. Nad parkovištěm byla jen mobilní buňka bez života.

Mohyla na památku spoluzakladatele Československa M. R. Štefánika, který tragicky zahynul při letecké nehodě, když se vracel s exilu do nové vlasti je opravdu hodně veliký a působiví monument postavený z cca metrových hrubě opracovaných nádherně bílých kamenů. Mohylu jsem si prohlédl, a když jsem se chystal k odjezdu narušil samotu a opuštěnost tohoto památného místa český turista, který šel pěšky po cestě „Po stopách SNP“ z Dukly na Bradlo. Přišel z Velké Javořiny a dal mě tip na nocleh na Holubyho chatě. Z Bradla je nádherný rozhled a jsem rád, že jsem toto bílé místo na mé cestovatelské mapě odstranil. Nenapadá mě, k čemu bych tak velkou a zajímavou mohylu přirovnal a podle mého názoru stojí za návštěvu.

Pokračoval jsem v jízdě směr Myjava do Staré Turé. Vítr zesílil a „severní vítr byl krutý", místy jsem jel i po rovině nejlehčí převody. Ve Staré Turé jsem se v marketu posilnil a vydal se na nejvyšší horu Bílých Karpat – Velkou Javořinu. Změnil jsem směr jízdy na západ a světe div se, vítr se celkem utišil. Posledních 8,5 km je stoupání z 320 do 970 m n.m. Protivítr cestou byl tak silný, že následné stoupání na Velkou Javořinu se zdálo celkem snadné. Vyjel jsem až na vrchol k vysílači a využil pěkného počasí k nádherným výhledům na obě strany Karpat. Holubyho chata je 50 výškových metrů pod vrcholem. Příjemný personál mě přivítal a ubytoval jsem se. Na terase jsem si přisedl ke dvěma cyklistům. Cyklisté za chvíli odjeli a já jsem byl na celé velké chatě jediný host. K večeru se prudce ochladilo.
Ujetá vzdálenost 151 km.

Ráno jsem v 6.30 hod. vyrazil. Vzhledem k večernímu ochlazení jsem na sebe oblékl vše co jsem měl. Když jsem vytlačil kolo nastal malý šok. Sluníčko svítilo a venkovní teplota byla 22 stupňů. Tak jsem s radostí odložil zbytečné oblečení a vydal se na cestu. Znovu jsem vyjel na vrchol a užil si krásné výhledy. Večer západní slunce svítilo na slovenskou stranu, ráno východní na moravskou. Byla to odměna za včerejší námahu v silném protivětru. Pak jsem vyrazil dolů po nezpevněné cyklostezce kolem Kamenné boudy směr Slavkov. Ve Slavkově začíná cyklostezka se zpevněným povrchem, po které jsem přes Dolní Němčí a s prohlídkou pevnosti ve Hluku dojel do Uherského Ostrohu. Zde jsem se napojil na cyklostezku kolem Baťova kanálu a řeky Moravy a přes Ostrožskou novou Ves jsem dojel do Starého Města, kde jsem přejel na pravý břeh. Podle původního plánu jsem chtěl najet na cyklostezku směr Velehrad a přes Salaš a Bunč přejet Chřiby a pokračovat přes Morkovice domů k Vyškovu. Bylo tak krásné ráno a byl jen příjemný větříček, že jsem se nemohl od řeky odtrhnout a pokračoval jsem po cyklostezce kolem Baťova kanálu s výhledem na raním sluncem ozářené Chřiby a hrad Buchlov, lemovanou několika přístavišti s půjčovnami motorových lodiček a plavebních komor přes Babice a Spytihněv, se zastávkou v již otevřené restauraci. Přes hráz jezu s vodní turbínou jsem přejel na levý břeh řeky Moravy a pokračoval směr Napajedla kolem ATC Pahrbek, Otrokovice se soutokem řek Moravy a Dřevnice do Kvasic. U Kvasic jsem po mostě přejel na pravý břeh Moravy a po cyklostezce na hrázi řeky Moravy pokračoval do Kroměříže, dále přes Chropyni do Kojetína s tradiční zastávkou „U Tondy na Hrázi“. Zde jsem opustil řeku Moravu a podél řeky Haná zbývalo již jen poslední 30 km domů.
Dnes ujeto pohodových 123 km celkem 274 km.

Fotogalerie

05.11.2016 vložil/a: jarpal
karma článku: 5.08
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Okružní cesta jihem Moravy na kole

Cestování
Start 24.8.2016 ránoSměr obslužná dálniční komunikace u Vyškova směr Rousínov a po sice nevyznačených cyklostezkách ale cestách bez…
01.09.2016
jarpal
(3.29)
Tip na letošní dovolenou
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
17.05.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Kudrna)

Bikepackingová výzva Rakouskem až domů

Česko, Rakousko
04.07.2024 - 6 dní
cyklistický
Autobusem
7 800 Kč
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
12.07.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
PR

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

420 cyklistů (12 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024