reklama

MTB túra za 1000 ročným gaštanom

Foto: Autor

Tak nám prišla jar. Je ešte iba Duben, ale už teraz tu máme letné teploty 23 C takže tu vládne príjemne teplé počasie.
Všade sa to zelení, príroda sa prebúdza a pripomína mi to prichádzajúcu jar na Slovensku. Krásny čas. A tak v tomto a v nasledovnom období , až do Mája )Května), Júna(Června) nastáva opätovne správny čas k výletom, turistike, športovaniu a poznávaniu či už na bicykli alebo pešo.

A dokonca sa teším aj na lyžovačku, ktorú si ešte stále môžem vyskúšať na Sierra Nevade. Len za cca 2,5 hodiny jazdy autom z pobrežia sa dostanete až do výšky okolo 3 000 m n.m., kde sa dá lyžovať od konca Novembra až do konca Apríla. Takže pre toho, kto nemá rád zimu ako ja, ale má rád pohľad na zasneženú krajinu, rád si zalyžuje, ale večer už chce byť v teplúčku pri 20-23 C  je táto oblasť ideálna.

A kde inde ako v Andalúzii môžete stráviť aktívnu dovolenku v zime, alebo na jar tak, že jeden deň si bicyklujete pri slnkom zaliatom morskom pobreží , alebo hráte golf (mimochodom táto oblasť je aj golfovým rajom, s desiatkami kvalitných golfových ihrísk) a to všetko pri príjemných teplotách (19-24 C) a druhý deň, ak máte chuť, si pôjdete zalyžovať na kvalitné zjazdovky a viete, že Vás očakáva tá pravá biela zima s množstvom snehu? Takáto úžasná dovolenka sa nedá zažiť v žiadnej inej európskej krajine s výnimkou španielskej Andalúzie. A to nepíšem o historických pamiatkách a mestách, ktoré si zaslúžia samostatný článok.

Ja som v poslednom období absolvoval krásnu trasu na horskom bicykli (cyklistika a cykloturistika je mojím veľkým hobby, a preto sa jej aj venujem a pripravujem cyklopobyty v tejto oblasti). Vydali sme sa pozrieť sa za jedným z pravdepodobne najstarších gaštanov na svete. Miestni obyvatelia tvrdia, že má viac ako 1000 rokov.

V skutočnosti je to majestátny strom starček, s obvodom kmeňa cez 21 metrov, výška stromu okolo 30 metrov. Úžasný strom, ktorého veľkosť a majestátnosť si človek uvedomí, až keď sa nachádza priamo v jeho blízkosti.

Neskutočné, ako dokáže naladiť človeka už iba pri jeho pohľade do jeho obrovskej koruny, v ktorej sa nachádza množstvo chutných gaštankov. Mimochodom vraj tu v Andalúzii existuje iba jeden druh gaštanu a to ten, ktorý má jedlé plody.

Myslím, že cieľ našej cyklotúry stál za tú námahu, ktorú sme vynaložili. Pod jeho košatou korunou sme doplnili energiu, ešte raz sme sa pokochali pohľadom, urobili zopár fotiek a rozlúčili sme sa s tým, že sa tu opäť čoskoro vrátime. A keďže aj trasa naspäť ponúka nádhernú scenériu, krásne traily, jazdu na MTB som si tu dokonale vychutnal.
Myslím, že takéto zážitky z jazdy sa vryjú hlboko do pamäti každého milovníka prírody a zážitkov.

Ak by ste aj Vy, počas prichádzajúceho pekného jarného obdobia mali chuť trochu zmeniť zabehané koľaje a zažiť jar trochu inak, viete kde je to možné.

Hasta luego amigos Peter

Fotogalerie

14.04.2016 vložil/a: Peter99
karma článku: 3.64
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Španielska Andalúzia - jar v Andalúzii, na cestách a necestách

Cestování
Zdravím opäť z Andalúzie, Tak k nám konečne zavítalo jaro. Ono je tu síce Jar aj v zime, keďže tu väčšinou teploty neklesnú cez deň pod 14…
21.04.2015
Peter99
(3.64)

Španielska Andalúzia - cyklotúra okolo nebezbečného El Caminito del Rey

Cestování
Tak k nám dorazila jeseň. Aj keď jeseň tu v Andalúzii je asi ako skoré leto v končinách strednej Európy. Všetko začína opätovne ozelenievať…
04.11.2014
Peter99
(3.31)

MTB výšlap do 3 396 m.n.n Pico del Veleta, Španielsko, Sierra Nevada

Cestování
Ako som vyšiel na „Pico del Veleta „ 3 396 m .n. m pohorie Sierra Nevada. Posledný Augustový deň 31.08.2014 prišiel deň , na ktorý som…
07.09.2014
Peter99
(3.31)
Tip na letošní dovolenou
 (CK Frčíme)

Barcelona na kole

Španělsko
11.04.2024 - 4 dny
cyklistický
Letecky
15 900 Kč
 (CK Extrem Tour)

Menorca na kole

Španělsko
15.05.2024 - 8 dní
cyklistický
Letecky
19 880 Kč
 (CK Extremtour)

Andalusie na kole

Španělsko
18.05.2024 - 9 dní
cyklistický
Letecky
17 670 Kč
PR

Cyklistické legendy a hazard: Příběhy slavných cyklistů a jejich vášně pro hazard

 (shutterstock.com licence NATALIS)
Cyklistika je sport plný hrdinství, vytrvalosti a odhodlání. Je to sport, který oslavuje sílu lidského ducha a schopnost překonávat překážky. Ale za lesklou fasádou profesionální cyklistiky se skrývá i temnější stránka: vášeň pro hazard.

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?

Nová značka skládacích kol v ČR – Montague kola (nejen) amerických výsadkářů

Skládací kola Montague (Citybikes)
Skládací kola si již dávno našla cestu k zákazníkům. Není divu. Jsou praktická a zásadně rozšiřují možnosti rekreační a městské cyklistiky. Díky lehkosti a skladnosti jsou používána při cestách vlakem, autobusem, letadlem, karavanem, osobním autem a dokonce i ultra-light letadlem či vrtulníkem.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

323 cyklistů (9 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024