reklama

U mě dobrý 2 aneb jako doma

Olomouc - západ slunce ze Sv. Mořice
Olomouc - západ slunce ze Sv. Mořice
Foto: Autor

Ideální místo pro cykloturistiku - Prostějovsko, Olomoucko a nejbližší okolí.


Snad právem začnu v pohádkově krásné Olomouci. Ve městě, které nabízí nespočet možností a vyžití. Ve městě, které na Vás dýchne svou atmosférou a zanechá Vám vzpomínky na něj po několik následujících let. Mluvím z vlastní zkušenosti...
Je to město s krásným náměstím a radnicí, se Sv. trojicí, nespočtem kašen či fontán, parků nebo kaváren. Nezapomenutelné jsou zde vánoční trhy, které jsou bez nadsázky pestřejší než ty v Praze.
Olomouc je také jakýsi středobod pro další cestování v blízkém či vzdálenějším okolí. Tak například:

Pokud se vydáme severovýchodně z Olomouce a nemusíme nikam daleko, dokonce toto „slavné" místo je v dohledu, dojedeme na Svatý Kopeček. Zde se nachází bazilika Navštívení Panny Marie a pak především známá ZOO Olomouc na Svatém Kopečku. Dále můžeme pokračovat do Velké Bystřice (jižně od Svatého Kopečku) a navštívit zde zámek Velká Bystřice. Toto místo je také ideální jako startovní pro cyklovýlet - trasa číslo 6009 Velká Bystřice - Mariánská údolí - Hlubočky - Hrubá voda, nebo ještě dál?. Vaše trasa povede podél železniční trati, řeky Bystřice a podél hranice vojenského újezdu Libavá. Poté můžeme vyrazit například do Tršic a Lazníček. Zde stojí mlýn Lazníčky. Cestou zpět můžeme zavítat do Přerova či Tovačova. Právě Tovačov, je další zastávkou, kterou bych rád doporučil, především pak na jaře, kdy přilétají jak zpěvní, tak na zpěv hluší stěhovaví ptáci a jejich novým „teritorie" se stávají místní rybníky. Mimo jiné je v Tovačově také zámek. Pro zdatnější cyklisty, co se týče počtu najetých kilometrů, doporučuji pokračovat dále na jih, do Chropyně a Kroměříže. Celou cestu můžete v pohodě jet po cyklostezce. A především Kroměříž stojí určitě za návštěvu. Další místo v Česku - památka Unesco - květná zahrada, zámek aj.

Další výlet může patřit třeba Prostějovu. Najdete zde zámek nebo radniční věž. A navíc, jen kousek odtud, severním směrem, najdete pěknou rozhlednu na Velkém Kosíři. Tato „hora", pokud se jí tak dá říkat, má pouze 442 m. n. m., ale přesto je místními považována za Mount Everest na Hané. Přece jen pro ty, kdo Hanou (úrodná Hané) a Olomouckou neznají, jedná se o rovinatou oblast (tedy ideální pro cyklisty), nemyslíte? :) Zámek Čechy pod Kosířem je další možná zastávka.

Taktéž nedaleko Prostějova je Plumlov. Trasa Prostějov - Plumlov měří pouhých 9-10km a pojedete po cyklotrase číslo 5 / EV9. Jen je třeba dávat pozor!! Cyklotrasa né vždy vede po, alespoň, zpevněné cestě, ale je tam úsek skrz les. Je to v pohodě, potřeba jen zpomalit, aby jste se neobjímali se stromy, jako prezident Zeman nebo já. A pak také nemuseli v servise vysvětlovat, jak se mi povedlo zohnout brzdový kotouč na předním kole... no sranda :)
Nyní se vraťme do Olomouce a cestou navštivme ještě Náměšť na Hané nebo Příkazy.

Nyní se vydáme severně od hanácké metropole - Olomouce - kde můžeme navštívit další místa. Tak například přírodní koupaliště Poděbrady nebo Chomoutovské jezero, ležící jen kousek od sebe. Neopomeňte především (celé) Litovelské Pomoraví. Opět především jarní měsíce jsou ideální pro výlet do těchto končin a nebojte se zahnout z cyklistické stezky (trasa č. 51), která vede celým CHKO Litovelské Pomoraví. Neuděláte chybu a především cyklisté a fotografičtí nadšenci, si přijdou na své. Poté co projedete Litovelké Pomoraví, zhruba 13-14 kilometrů naprosté roviny neskutečnou krajinou, čeká na Vás odměna v podobě cílového dojezdu do hanáckých Benátek, nebo-li města Litovel. Další pěkné město - Litovel, Litovelské rybníky, náměstí. Kam dále? Nebojte, nápady mi nedošly... Možností je dost. Například městečko Loštice. Že Vám to něco říká? Asi se nemýlíte, ano, právě odtud pochází známé „Olomoucké" tvarůžky. Dále je už na obzoru hrad Bouzov, Javořičské jeskyně nebo město Mohelnice či zámek v Úsově.

Ani zde však Vaše možnosti poznání nekončí a vyjet si můžete také do Jeseníků. Zdolat zde místní vrcholy, jako například - na kole na Praděd 1492 m. n. m., na Dlouhé stráně, do Koutů nad Desnou, Velkých Losin. Přece jen je ale cykloturistika v Jeseníkách určena zdatnějším cyklistům (pokud tedy chcete říci, že jste vyjeli na kole až na vrchol).

Neprávem jsem opomněl Šternberk. Město, nedaleko od Olomouce, kde se nachází hrad nebo zajímavá expozice času. Celou trasu Olomouc - Šternberk - Olomouce zvládnou všechny věkové kategorie, jelikož celá trasa vede po cyklostezce a jedná se výhradně o rovinu. Zdatnější mohou pokořit také hrad Sovinec. Ideálně přes Huzovou - pěkná trasa.

A nakonec mě napadá zmínit minimálně ještě jednu trasu. A to Hraničné Petrovice - Bělkovice-Laštany, opět se jedná o cyklotrasu, nyní č. 6029. Konkrétně je to teda místní cesta, ovšem téměř bez jakéhokoli silničního provozu, vedoucí hustými lesy, dostatečným sklonem to pořádně rozjet. V té rychlosti ale nezapomeňte přibrzdit a podívat se ještě na břidlicový lom. Nachází se jen 20km od samotné Olomouce a ten, kdo nebyl v Olomouci, aby mohl říct, že to je „jen a pouze rovina" tak, věřte, že není. Stačí kousek popojet a vidíte úplně jinou krajinu, lesy a kopce.

Přeji Vám šťastnou cestu, třeba se někde potkáme :)

Martin

Fotogalerie

10.04.2016 vložil/a: Marťas004
karma článku: 3.95
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Salzkamergut – Solná komora a přilehlé okolí na kole 2018

Cestování
Krásné místo, krásná příroda. Ideální destinace pro turistiku a cyklistiku to je oblast Solné komory v Rakousku nedaleko Salzburka.  Mým…
29.11.2018
Marťas004
(3.64)

Jižní Morava na kole 2017

Cestování
Jižní Morava jako dobrá alternativa pro cyklotrip 2017. Tak dopadlo mé cestování na kole pro letošek. Již každoročně podnikám několika…
07.08.2017
Marťas004
(3.96)

Vrchařská koruna Valašska

Z regionu
VKV - Vrchařská koruna Valašska ...VKV poprvé a určitě ne naposled... Téměř hned po novém roce jsem začal opět plánovat akce na nový rok.…
02.05.2017
Marťas004
(3.95)
PR

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

403 cyklistů (9 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024