reklama

U mě dobrý

Beskydské traily
Beskydské traily
Foto: Autor

Aneb ideální místo pro cykloturistiku - Novojičínsko, Valašsko, Frýdeckomístecko
Rád bych se s Vámi podělil o některá místa, cíle, krásy či tajemství tří oblastí Moravy, položených, tak dokonale, že nevyjet a nepoznat některá tato místa, je hřích.
Jedná se o oblast severovýchodní Moravy, podbeskydí, Beskyd, Valašska, Javorníků, Frýdeckomístecka a částečně též Ostravska.
Začnu například rodnou Kopřivnicí. Zde bych Vás pozval do Technického muzea Tatra, Muzea Fojství, Muzea Lašská brány, Expozice Zátopkových nebo na jednu či druhou pěknou rozhlednu. Rozhledna ve tvaru šroubovice DNA na Bíle hoře a druhá Bezručova vyhlídka kousek od zříceniny hradu Šostýn.

A kam dále?

Zde záleží jen na Vás, možností je nepočítaně...
Z Kopřivnice pojedeme na západ, kde narazíme na pohádkově krásný Štramberk, Štramberskou trúbu, jeskyni Šipku, kamenárku nebo botanickou zahradu a arboretum. Pokračujeme dále do Nového Jičína, kde se nachází Žerotínský zámek, náměstí, které někteří považují za nejkrásnější v republice anebo si můžete vyšlápnout a navštívit „letní středisko" Skalky. Nedaleko je též možnost navštívit hrad Starý Jičín. Z této lokality je též nutné jmenovat zámek v Kuníně, zámek a okolní „jezera" v Hustopečích nad Bečvou.

Při cestě na jih můžete dojet až např. do Rajnochovic, což považuji jako výchozí bod a relativně novou a dosti povedenou rozhlednu na Kelčovském Javorníku. Z této rozhledny pak uvidíte Svatý Hostýn a další rozhlednu, další možný cíl Vaší cesty. Je to jen přes kopec. Jakýmsi turistickým cílem je také „vrch" na Trojáku. Nedaleko leží vyhlídka Maruška.

Poté se vydáme zpět, směrem severovýchod a zavítáme do města Valašské Meziříčí. Jakýsi středobod Valašska. Oblasti, ke které patří frgály (moravská pizza), ta maková je neodolatelná . Ale je to také oblast krojů, tradic a zvyků. Ty jsou pak dodržovány především v Rožnově pod Radhoštěm, respektive v místím Valašském muzeu v přírodě, Valašské dědině, Mlýnské dolině, Dřevěném městečku a též na nedalekých Pustevnách. „Moravské Národní divadlo". Bohužel dnes s vyhořelým Libušínem. Samozřejmě i přesto, je zde krásně.

Nekonečná cyklotrasa

Ano, takto se dá popsat cyklotrasa vedoucí právě ve zmíněném Rožnově pod Radhoštěm, ze kterého je možno vyjet ještě dále na východ, tedy možnost projet Dolní, Prostředí i Horní Bečvu anebo je možné vydat se na západ směrem Valašské Meziříčí. Jedná se o cyklotrasu - asfaltovou (řekl bych až z 98% asfalt). Jen minimální sklon (nic závratného) a určená je pro všechny kategorie. Kategorie věkové, tak kategorie jízdních kol. Začátečníků, „hobbíků, či nadšinců." Tato cyklotrasa nekončí... pokračuje jak směrem do Vsetína. Taktéž možnost cyklistického cíle a poznání. Dále můžete pokračovat směrem do Velkých Karlovic, Karolínky a poznat tak podhorské vesničky. Výjimečné jsou pak Velké Karlovice. Délkou největší vesnice České Republiky, krásná a malebná jako v pohádce nebo u Doktora Martina, ze seriálu České televize, který se právě zde natáčel.

Nyní zavítáme na Frýdeckomístecko a začneme hned na nejvyšším bodě. Na Lysé hoře nebo také na Královně Beskyd s 1324 m. n. m. Toto místo 100% doporučuji k návštěvě a to za každého ročního období, každého počasí. Je zde krásně v zimě, létě. Na jaře i na podzim. V -20stupních nebo +29stupních. Více Vám poví na Dni otevřených dveří v meteorologické stanici na LS. Stálo to opravdu zato. Sám sebe se ptám, kde jsou ty doby, kdy právě na Lysá hoře bylo běžně několik metrů sněhu, např. v roce 1956 až 5 metrů.

A na Lysou horu „v pohodě" vyjedete také na kole !!! Chce to je trochu tréninku. Z papežova na vrchol LS je to cca 8,5km. Stále a stále do táhlého kopce, pro větší bikery doporučují jet z Frýdlantu nad Ostravicí / Malenovic po modré turistické značce (přes Ivančemu) dále až na samotný vrchol LS. Opět můžu jen doporučit.

Za „prohlídku" stojí určitě okolní vodní nádrže či přehrady. Jmenovitě především v.n. Šance, v.n. Morávka či Baška, Olešná, Žermanice, Těrlicko.
Dalšími místy, která nelze opomenout jsou Pustevny, potažmo Radegast a Radhošť. Taktéž z možností vyjet až zde na kole. Vrchol Velký Javorník (918 m. n. m.) a rozhledna na Velkém Javorníku. Hrad Hukvaldy, Město Příbor a další a další. No prostě ideální místo pro cyklistiku a turistiku. Nejlépe je tyto dvě činnosti spojit.

Beskydské Traily
Jakési vzkříšení oblasti na Horečkách ve Frenštátě pod Radhoštěm. Jedná se o turistickou oblast v pěkném městě v podbeskydí. Nyní je zprovozněno zhruba 3,5 km trailů, je zbudováno občerstvení a modernizuje se dále. Právě nyní bylo otevřeno Beskydské nebe, tedy stezka s poznáním místních pěvců. Nachází se zde také skokanské můstky.
Vše doplňuji několika fotkami a možnými trasami. Snad jsem vás nabudil aspoň některá z nich navštívit.

Fotogalerie

06.04.2016 vložil/a: Marťas004
karma článku: 3.95
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Salzkamergut – Solná komora a přilehlé okolí na kole 2018

Cestování
Krásné místo, krásná příroda. Ideální destinace pro turistiku a cyklistiku to je oblast Solné komory v Rakousku nedaleko Salzburka.  Mým…
29.11.2018
Marťas004
(3.64)

Jižní Morava na kole 2017

Cestování
Jižní Morava jako dobrá alternativa pro cyklotrip 2017. Tak dopadlo mé cestování na kole pro letošek. Již každoročně podnikám několika…
07.08.2017
Marťas004
(3.96)

Vrchařská koruna Valašska

Z regionu
VKV - Vrchařská koruna Valašska ...VKV poprvé a určitě ne naposled... Téměř hned po novém roce jsem začal opět plánovat akce na nový rok.…
02.05.2017
Marťas004
(3.95)
PR

Cyklistické legendy a hazard: Příběhy slavných cyklistů a jejich vášně pro hazard

 (shutterstock.com licence NATALIS)
Cyklistika je sport plný hrdinství, vytrvalosti a odhodlání. Je to sport, který oslavuje sílu lidského ducha a schopnost překonávat překážky. Ale za lesklou fasádou profesionální cyklistiky se skrývá i temnější stránka: vášeň pro hazard.

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?

Nová značka skládacích kol v ČR – Montague kola (nejen) amerických výsadkářů

Skládací kola Montague (Citybikes)
Skládací kola si již dávno našla cestu k zákazníkům. Není divu. Jsou praktická a zásadně rozšiřují možnosti rekreační a městské cyklistiky. Díky lehkosti a skladnosti jsou používána při cestách vlakem, autobusem, letadlem, karavanem, osobním autem a dokonce i ultra-light letadlem či vrtulníkem.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

343 cyklistů (11 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024