reklama

Cesta na Praděd a Dlouhé Stráně, aneb jak jsem přišel o rukavice

Foto: Autor

Plánoval jsem na tohle léto trochu jinou cestu, ale díky vysoké poptávce zákazníků, nám přibylo dost práce a stěží jsem si vybojoval 2 týdny dovolené. Proto jsem poněkud ztenčil svůj výlet a vydal jsem se na cestu, kterou jsem měl v plánu kdysi v minulosti, ale nevyšla mi. A holt, vícetýdenní cesty si zřejmě odložím díky práci až na důchod:(

Je úterý 21.července 2015 a venku probíhají už dva nebo tři týdny tropické horka, na další dny hlásí bouřky (které nakonec nebyly) a i jsem přemýšlel o tom, jestli se na to nevykašlat a jet někdy jindy, navíc když se potáhnu s vozíkem, se kterým jsem ještě defakto pořádně nejel a jak to celé dopadne.. Ještě den předtím jsem to teda málem vzdal (těch vzdání bude po cestě ještě víc, ale to až pak), ale ustál jsem to a vyrazil jsem ve 2h.ráno. Ano, ve 2 ráno..proč? Tak chtěl jsem vyjet původně nějak v 5h ráno, že pojedu co nejvíc když bude venku ještě "dýchatelno" a přes pravé poledne budu někde zalezlý ve stínu a čekat na večer a opět pokračovat. Jenže oka jsem nemohl vůbec zamhouřit, tedy usnul jsem asi na 2-3h a pak už nic, tak jsem se rozhodl vyjet o "něco" dřív. Musím říct, že jsem měl obavy z nevyspání a pak do toho horka..ale obavy nebyly na místě a celý den jsem byl ok.

Je 5h. ráno a já už jsem na venkovním posezení jedné restauračky u Baťova kanálu, kde je supr cyklostezka. Samozřejmě tam sedím úplně sám:) dávám si snídani co mám udělanou ještě z domu, k tomu si vařím čaj.. je 15°C, pěkně chládek a jen sem tam někdo projede na kole, nejspíš do práce.


Snažil jsem se jet podle cyklostezek, měl jsem je i pěkně poznačené na papíře atd, ale ono to vyjde vniveč, když jedeš podle značky, dál se pak cesta roztrojí-jako se to stalo mě..a ted kudy..všechny tři cesty byly stejně široké, stejný povrch atd, jako vejce vejci a bylo na mě, abych to rozsekl. Samozřejmě značka žádná, cyklonavigačku s aktualizovanýma cyklostezkama nemám, tak po dřívějších zkušenostech, jsem se na cyklostezky které neznám vyflákl, stočil jsem to na silnici a jel konečně bez bloudění. Přitom je to taková škoda. Kdyby sem tam dali značku navíc, myslím že by to nikoho nezruinovalo a cyklisti, kteří nejsou místní , by se vyznali s přehledem taky. Využíval jsem jen cyklostezky, které byly souvislé se silnicí, po které jsem jel. Jakmile se začala stáčet jinam, okamžitě jsem se vrhl na silnici. Fakt škoda.

Tento den jsem to ještě málem vzdal mezi obcema Mutkov-Huzová-Kněžpole..ted přesně nevím, kde to přesně už bylo, ale na to, že Praděd byl ještě daleko, tam byly tak hnusně zákeřné kopečky, peklo ze slunce, zcela bezvětří, nedýchatelno..no dalo mi to celkem teda zabrat..sem myslel, že padnu. Kdybych ale věděl, co mě ještě čeká, zcela jistě bych to obrátil k domovu:)

Je konec prvního dne a kolem 20h si hledám místečko na spaní a našel jsem ho mezi Stránské a Rýmařovem. Jel jsem nakonec i přes pravé poledne-samozřejmě s dosti odpočinkem po cestě, protože to krásně jelo a podle toho vypadala kilometrová cifra. Dnes najeto 162 km, s časem 10:25h a průměrka 15,5 km/h.

Ráno v 7:25 sbalený odjíždím. Jedu přes Rýmařov a v Malé Morávce kupuju zásoby a ledňáček na osvěžení :)

Po 10 hodině už jsem na cestě vzhůru na Praděd, na 6km celkem prudkém stoupáku. Šinu si to tady i s vozíkem a dávám po cestě 2x odpočinek..dá to fakt zabrat.

V 11:30 vítězoslavně přijíždím na parkoviště pod Praděd, parkovné neplatím:) tak jedu k občerstvovačce a dávám si kuřecí řízek s hranolkama a cocacolou..chlazená pěkně bodla a řízek taky.

Obídek nechávám trošku uležet a pak se vrhám vstříc Pradědu. Počasí je super, všichni čučí, že se nahoru tahám s takovým náklaďákem :) Jsem nahoře, výhled nádhera, dávám vrcholovou prémii v podobě točené melounovo-vanilkové zmrzliny za 30 kč. Byla ale dobrá a bodla. Zalezl jsem s ní do stínu a vychutnával si ji. Jenže ve stínu jsem nebyl sám..bylo tam se mnou tak milión nebo i dva miliony much. To většinou lidi odradilo a šli znovu se spalovat na sluníčko. Jenže ty muchy defakto vůbec nic nedělaly, jen létaly těsně kolem hlavy, zmrzliny, prostě všude, ale ani jedna si na mě ani na zmrzlinu nesedla. Muchy si nevšímaly mě, tak jsem si nevšímal ani já jich;)

Na vrcholu Pradědu koukám směrem na Dlouhé Stráně a jelikož mám dostatek času, oba vrcholy dávám v jeden den. Sjíždím z vrcholu zpět dolů a dávám se do prava, po cyklostezce směrem na Švýcárnu. No teda cesta je to spíš pro turisty než cyklisty. Pěkně rozbitá, občas kamení. Alespoň jsem pořádně otestoval i vozík..skvěle to vydržel..teď už vydrží všechno!:D

Co jsem pracně vyšlapal nahoru, to jsem dolů a čeká mě dnes ještě další vrchol, Dlouhé Stráně..tak vzhůru:) Přijíždím k dolní nádrži..dobrý, jedu správně:) Pomalu si to šinu nahoru. Opačnou cestou dolů do sjíždějí nějací borci na silničkách a jen slyším.."ty vole, to je ten s vozíkem, co jel dnes i na Praděd".. :) Nj, svět je malý. Po cestě nahoru dávám taky pár odpočinků a láduju se výbornýma jahůdkama, co potkávám na krajnici po cestě, které se táhnou až nahoru. Nahoru moc lidí na kolech nejezdí, případně jen polehku. Většina se nechává vyvézt autobusem a zpátky si půjčují kolobrndy a pak si to fičí dolů.

Nějak v 17:30 jsem nahoře, kochám se, pořizuji fotky, fotím si i Praděd z druhého kopce.

Přemýšlím, kde to dnes zapichnu a přenocuju. Pod Dlouhými Stráněmi je jeden přístřešek. Zastavuju u něj, zrovna posvačím a koukám, že by se tu dalo nádherně přenocovat. Jenže co budu do té doby dělat? Času je ještě dost, tak jej využívám a jedu dál. Cesta dolů po cyklostezkách je úžasná a zároveň pořádně prověřuju bzdy..ty dostávají pěkně zabrat..je to hodně dlouhý sešup.

Nakonec vyjíždím u Loučné nad Desnou a kousek za ní stavím stan. Dnes najeto 98km.

Dál jedu přes Libinu, Uničov, Litovel..tady v Penny nabírám další zásoby.

Na "oběd" se skládám do venkovní vlakové zastávky v Senici na Hané..příjemná, krytá zastávka. Zrovna tudy zachvilku pak projíždí parta asi 12 žen na kolech:)

Jedu přes Kojetín..při výjezdu z Kojetína si všímám nahoře umístěné kamery, která je oplocená..říkám si proč? Aha, z jedné strany rodinné domky-nebo alespoň to, co z nich zbylo..bez oken, v oknech jen nějaké hadry, otlučené zdi, prostě hnus a z druhé strany nízkopodlažní panelák, taky v děsném stavu. A kdo tu bydlí a koho ta kamera hlídá..to si asi každý domyslí, že.. Zastavil jsem a chtěl jsem udělat i nějakou fotku tohoto místa, jenže jak šmátrám po foťáku, zrovna se u mě vynořili z ničeho nic tři tmavší chlapíci, kteří šli z jedné strany přes silnici na stranu druhou, tak jsem se raděj místo focení, dal zpět do šlapání.

Tak a už jsem opět na cyklostezce podél Baťova kanálu, ve Spytihněvi. Dávám si svačinku, v podobě nudlové polévky co si vezu sebou už z domu. Tady ve stínu pobudu trošku dýl a pak si dělám i Nescafíčko 3v1.

Kolem 23 hodiny jsem doma, dnes to šlapalo krásně a najeto za dnešek 158km. Pak jen sprcha a postel. Věci z kola a vozíku si nechávám na ráno.

A jak jsem přišel o rukavice? Vždycky jsem jezdil s rukavičkami a nějak jsem si nedovedl představit, že bych vyjel bez nich. Jednou byla na nakole diskuze o tom, jestli je někdo používá. Tak jsem vyzkoušel si je nevzít a ejhle..zjistil jsem, že bez nich to jde uplně stejně a navíc se cítím volnější, třeba i když se potřebuju umýt apod. Možná že záleží i na gripech, aby se vám nevozila ruka apod. Mám ergogripy, neklouzavé a celkem příjemné na uchycení.

Více fotek na http://dovles.rajce.idnes.cz/Na_kole_na_Praded_a_Dlouhe_Strane

Fotogalerie

08.03.2016 vložil/a: dalinv
karma článku: 5.83
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Minitestování nového stanu, karimatky a spacáku

Ostatní
I když by se dalo říct, že zakoupené věci by byly spíše vhodnější na cestování autem, tak zakoupeny byly výhradně pro cykloturistiku :)…
19.04.2015
dalinv
(4.24)

Neusiedler See

Cestování
Ke konci roku 2008 jsem se cirka po 5 letech vrátil do sedla kola a dobře jsem udělal. Začátky byly velmi těžké a nevěděl jsem jestli mě to…
02.03.2012
dalinv
(2.97)
Tip na letošní dovolenou
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
17.05.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
12.07.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Frčíme)

Teplické cyklostezky na pohodu

Česko
20.08.2024 - 5 dní
cyklistický
Autobusem
10 500 Kč
PR

Cyklistické legendy a hazard: Příběhy slavných cyklistů a jejich vášně pro hazard

 (shutterstock.com licence NATALIS)
Cyklistika je sport plný hrdinství, vytrvalosti a odhodlání. Je to sport, který oslavuje sílu lidského ducha a schopnost překonávat překážky. Ale za lesklou fasádou profesionální cyklistiky se skrývá i temnější stránka: vášeň pro hazard.

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?

Nová značka skládacích kol v ČR – Montague kola (nejen) amerických výsadkářů

Skládací kola Montague (Citybikes)
Skládací kola si již dávno našla cestu k zákazníkům. Není divu. Jsou praktická a zásadně rozšiřují možnosti rekreační a městské cyklistiky. Díky lehkosti a skladnosti jsou používána při cestách vlakem, autobusem, letadlem, karavanem, osobním autem a dokonce i ultra-light letadlem či vrtulníkem.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

437 cyklistů (5 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024