reklama

Bikování po lesích a loukách Lužických hor - švih 1/2016 - hodnocení akce

Nádraží v Rynolticích - tak tady to začalo ..
Nádraží v Rynolticích - tak tady to začalo ..
Foto: Autor

Milí příznivci biku a bikování :-)

tento rok jsem se rozhodla pořádat bikové projížďky a srazy, na které jste všichni srdečně zváni. Cílem je dát do kupy veselou partu aktivních jezdců, kteří mají chuť sdílet své trasy a zkušenosti nejen v digitálním prostoru, ale hlavně v terénu.

První z těchto akcí se uskutečnila v sobotu 2. 1. 2016 a vedla po lesích a loukách Lužických hor. Chladno a zataženo zjevně odradilo řadu nadšenců, nicméně skalní bikeři se nedají jen tak odradit. V Liberci na nádraží čekal Pavel z Turnova se svým vymeděným Spešl bikem, tak jsme se společně vydali vlakem do Rynoltic. Za družného hovoru a pozorování zasněžené krajiny nám cesta rychle utekla a už jsme stáli na opuštěném nádraží držíce kola.

Přivítala nás bíle pocukrovaná krajina, na střechách, na loukách i na polích ležela tenká vrstva sněhu. Silnice trochu klouzala, ale bezpečně jsme se dostali k lesu. Po lesní cestě pokryté tenkou (2-3 mm) vrstvou sněhu jsme dosvištěli do Petrovic. Minuli jsme kostel, venkovská stavení a roubené chalupy a pokračovali do kopce, na cestě nás však překvapila ledovka (20 m cesty pokryté mohutnou vrstvou ledu), která nás donutila slézt z kola a opatrně kolo převést. V dřevěném přístřešku pod zříceninou hradu Sokol  jsme si dali horký čaj a pak se ponořili do hlubokého hraničního hvozdu. Cesta vinoucí se po jižním svahu Hvozdu (750 m), kde jsme překlenuli nejvyšše položené místo na trase ležící v 525 m n. m., nás zavedla na uklouzanou silnici do Krompachu. My se však rozhodli pro terén a metelili po lesní cestě do Mařenic. Vynořili jsme se u hospody U Tří lip, ale na jídlo jsme se stavili v Dolní Světlé v Celnici. Odměnili jsme se královskou hostinou - dali jsme si pivo (Pavel si pochvaloval Cvikov, já si dala Plzeň), vynikající česnečku s opečeným chlebem a kupou česneku a pečeného králíka bramborovým knedlíkem + červené zelí :-p

Napraní k prasknutí jsme už po silnici švihali do Cvikova, přejeli náměstí, vzali to polní cestou do Lindavy. V bílé mlze jsme jen mohli tušit kopce (vulkanické kupy), které utváří charakter tohoto území (příště snad bude příznivější počasí i viditelnost). V Lindavě jsme se zastavili na pustém nádraží u zrušené železniční trati (smutné nádraží, kde už vlak nejezdí) a pokračovali v cestě. Vzali jsme to po zelené podél meandrů říčky Svitávky, do kopce přes Kovářský vrch a po zpevněné lesní cestě se svezli z kopce do Velkého Valtinova. Bylo lehce po půl třetí a za půl hodinky nám jel vlak, tak jsme v klidu dojeli do Jablonného na nádraží, zakoupili si jízdenku a rychlíkem se vrátili do Liberce. Rozloučili jsme se v Liberci před nádražím v 15.45.

Shrnutí: urazili jsme 42 km (2/3 po zpevněných lesních a polních cestách, 1/3 silnice) se stoupáním 735 , lesní cesty umrzlé pokryté tenkou vrstvou sněhu, chladno + mlha + zataženo s teplotami -2°C ve vyšších polohách - těsně k 0°C v nižších polohách, pocitově tepleji (jeli jsme svižně), po silnicích to trochu smekalo, dorazili jsme však ve zdraví. Pokud mohu hodnotit, tak akci považuji za zdařilou (i Pavel se tvářil pokojeně, tak snad se mu to líbilo a pošle fotky :-)) a těším se na příští!

Fotogalerie

02.01.2016 vložil/a: selmicka
karma článku: 3.31
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Bikování zasněženou krajinou Lužických hor - švih 2/2016 - hodnocení akce

Sport
Milí příznivci biku a bikování :-) tento rok jsem se rozhodla pořádat bikové projížďky a srazy, na které jste všichni srdečně zváni. Cílem…
09.01.2016
selmicka
(4.25)
PR

Cyklistické legendy a hazard: Příběhy slavných cyklistů a jejich vášně pro hazard

 (shutterstock.com licence NATALIS)
Cyklistika je sport plný hrdinství, vytrvalosti a odhodlání. Je to sport, který oslavuje sílu lidského ducha a schopnost překonávat překážky. Ale za lesklou fasádou profesionální cyklistiky se skrývá i temnější stránka: vášeň pro hazard.

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?

Nová značka skládacích kol v ČR – Montague kola (nejen) amerických výsadkářů

Skládací kola Montague (Citybikes)
Skládací kola si již dávno našla cestu k zákazníkům. Není divu. Jsou praktická a zásadně rozšiřují možnosti rekreační a městské cyklistiky. Díky lehkosti a skladnosti jsou používána při cestách vlakem, autobusem, letadlem, karavanem, osobním autem a dokonce i ultra-light letadlem či vrtulníkem.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

277 cyklistů (0 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024