reklama

„Amatérský profesionál“ aneb život s kolem

Foto: Autor

Říkám si: „proč vlastně píšeš tenhle článek? A kdo ví, zda ho vlastně vůbec dopíšeš. Opravdu se dokážeš soustředit na něco jiného než na kolo?“ A možná právě proto, to chci zkusit!
Pořád jen samé kolo. Na jedné straně kolo, no a na té druhé zase nic jiného než kolo.

Jenže právě jsem objevil mou „statistiku" vedenou již od roku 2007. No pochopitelně nejde o nic jiného, než o mou partnerku. Tedy kolo. Ovšem z jaké strany a pozice jsem na něm již seděl, si bohužel nevedu. Je to možná škoda, protože těch let, měsíců, dní, minut a nakonec také najetých kilometrů či času stráveného na kole, můžu spočítat jen těžko.

Co mne vůbec vedlo k tomu, než jsem poprvé „profesionálně“ usedl na kolo, už vlastně ani nevím. Možná málo pohybu, přebytek volného času, nová aktivita? Co ale již teď vím na sto procent je, že nic z toho teď nemám. Pohybu mám až až, volného času poskromnu a aktivit habaděj.

Zpět k mé statistice. Jak jsem již zmínil, vedu ji od roku 2007, kdy jsem tzv. odstartoval a dodnes ještě frčím, šlapu a nebrzdím, jedu stále... Rok 2007 - najeto 800 km za „rok" neboli první mou cyklo sezónu. Ovšem je nutné říct na jakém kole... Proto zmiňuji, že se jedná o kolo Olpran z nonstop Tesca v Ostravě. Kolo stálo ve třetím regále odspodu a mělo červenou barvu. Tu teď nemám rád, ani nevím proč. A cena kola byla okolo 3600 Kč. Přesně už si opravdu nevzpomínám. Co vím ale určitě je, že jsem měl na výběr mezi kolem a lyžákem... asi Vám došlo, že jsem si vybral kolo. A mimochodem na lyžích jsem nestál dodnes.

Kromě následujících dvou let bych mohl říci, že se můj počet najetých kilometrů zvyšoval. V roce 2008 to bylo 735 km, v roce 2009 745 km, ale v roce 2010 již zmiňovaný vzestup na 1220 km. Abych nezapomněl, v prvním roce na kole, mi bylo 16 let.

Naštěstí zmiňovaný „kolovrak“ již od začátku nemám příliš dlouho, asi dva nebo tři roky. Poté si kupuji kolo značky Dynamic a zastavují mi ho na přání v místní (Kopřivnické) firmě vyrábějící kola. Co svět nechtěl, je to ta samá firma, kde v dnešních dnech pracuji. Bikefun, firma která nyní vyrábí kola značky Superior, Rock Machine nebo Cortina. Pěkná náhoda, jenže jezdit na kole je větší pohoda a slast, než je vyrábět. Věřte mi…

Co se týká cyklistické sezóny tak ta je hodně závislá na počasí nebo místě bydliště (nížiny, hory apod.) Pokud jde o mé bydliště, tak je to podbeskydí, Novojičínsko, Lašská brána, nedaleký vstup do Beskyd a město spojené s automobilovým průmyslem. Je to Kopřivnice.

Kdysi „má sezóna“ trvala maximálně od dubna do září či října. Postupně s „profesionalitou“ a především globálním oteplováním, mám na mysli příjemnějším počasí, bez dlouhé zimy, se sezóna pochopitelně prodlužovala. Někdy však zasáhla i matka příroda a kolo šlo na chvíli stranou. Např. rok 2009 a bleskové povodně. Poté pár drobnějších zranění či období, kdy bylo potřeba věnovat se na chvíli škole – státní zkouška, což bylo opravdu složité kolo na alespoň pár dní vypustit. Bylo tak krásné počasí…

Například dnes, pokud to počasí dovoluje, vyrážím již v březnu a naopak kola se vzdávám až na přelomu října a listopadu.
Kolo zmiňované „super značky“ Dynamic jsem se vzdal zhruba po třech letech. A pořídil si již „moderní“, kotoučovými brzdami vybavené a později bohužel zloděje přitahující černo-oranžové kolo Specialized. Opravdu jsem ho ani pořádně nevyužil a bylo fuč! Zloděj si pro něj přišel 28. října 2012 a byl zkušeně připraven. Odcizil jej ze sklepa bytového domu, projít musel jedním zámkem, druhým zámkem a navíc bylo potřeba přestřihnout zámek na kole, které nad to vše bylo zamčené k rourám. Škoda zhruba 20 000 Kč. Stopy vedly k jednomu ze sousedů, ale vše bylo marné, kolo jsem již nikdy neviděl. No a peníze pochopitelně také ne.

Pokračuje rok 2011, dalo by se říci opět s novým kolem, nyní značky Author. Pomalou mi příjd, že to střídám jak ponožky, ale co nadělám. Toho roku najeto 2032 kilometrů. Rok 2012 a dvojnásobek = 4540 km a mimo jiné také první dovolená na kole. Protože to bylo přece jen poprvé, tak na začátek jsem zvolil zůstat v Česku a pouze vyjet za hranice. Trasa směřoval na Jižní Moravu podél Baťova kanálu přes Uherské Hradiště a Kyjov na Lednici a Valtice. Krátký přejezd Rakouskem na Slovensko a poté přes Strážnici zpět do ČR.

Rok 2013 znamenal průlom 5000 ujetých kilometrů za rok a zatím „držím“. Přesně jsem našlapal neuvěřitelných 51300 metrů. Kolik času jsem na tom kole asi strávil?, nemám tušení. Ale dost.

Rok 2014 jsem opět zvyšoval, ale již o menší rozdíl. Nyní na 5340 km. A byl to rok, kdy jsem se na kole podíval do Tater. Konkrétně se jednalo o polskou stranu Tater a dojel jsem do sportovního města, města skokanských můstků a výchozího bodu polské vysokohorské turistiky, Zakopaného.

No a rok 2015 není ve hvězdách..., protože se pomalu, ale jistě blíží jeho konec, se moje statistika může pochlubit novým rekordem. Rekord v počtu najetých kilometrů je 5380. 202 kilometry, to je maximální dávka denní jízdy. Je však důležité zmínit, že šlo o první den mé cyklodovolené a kolo, potažmo já jsem byl zatížen několika kilogramy navíc. Až postupem času, jsem zjistil, že polovinu věci ani nepotřebujete, ale naopak jiné věci , by jste rádi našli. Má cyklodovolená v roce 2015 směřovala do Slovinska a abych to neměl tak jednoduché, bral jsem to objížďkou přes Slovensko a Maďarskou se zastávkou v Budapešti a na Balatonu. „A co říct o Slovinsku?" Krásná to země. Maličký stát, který má však to nej: hory, moře, pěkná města, příjemnou atmosféru, docela příznivé ceny a krásu, která všemu dodá to pravé ořechové. Tak například města Ptuj, Celje, Lublaň, Škofja Loka, Kranj, Domžale, Kamnik nebo tak krásné, nezapomenutelné a průzračné jezero BLED.

Chtěl bych zmínit, že v počtu najetých kilometrů jsou zahrnuty také závody, kterých jsem se kdy účastnil a nevyhrál. Nejde o výhru, jde o potěšení. Pokud můžu doporučit, tak i vy přijeďte na Kopřivnický drtič, třeba již na příští, v pořadí, 18. ročník tohoto nezávodního polo orientačního hobby maratonu v prostředí Beskyd.

A na závěr, co dodat?.. Snad jen to, že jezdím stále na kole značky Author. Jsem spokojen, ale tři, čtyři roky a cca 15 000 kilometrů ujetých na jednom kole je dost a proto by nebyla na škodu další změna. Doporučíte mi nějakou značku s dobrou kvalitou a výdrží?...

Jinak můžu také prozradit, že se v roce 2016 chystám navštívit naše krajany na východě. Chci se podívat do Banátu v Rumunsku. Tak mi držte prosím palce.
…tak se to povedlo, článeček jsem dopsal celý. 

Díky Martin, 24

Fotogalerie

06.11.2015 vložil/a: Marťas004
karma článku: 2.98
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Salzkamergut – Solná komora a přilehlé okolí na kole 2018

Cestování
Krásné místo, krásná příroda. Ideální destinace pro turistiku a cyklistiku to je oblast Solné komory v Rakousku nedaleko Salzburka.  Mým…
29.11.2018
Marťas004
(3.64)

Jižní Morava na kole 2017

Cestování
Jižní Morava jako dobrá alternativa pro cyklotrip 2017. Tak dopadlo mé cestování na kole pro letošek. Již každoročně podnikám několika…
07.08.2017
Marťas004
(3.96)

Vrchařská koruna Valašska

Z regionu
VKV - Vrchařská koruna Valašska ...VKV poprvé a určitě ne naposled... Téměř hned po novém roce jsem začal opět plánovat akce na nový rok.…
02.05.2017
Marťas004
(3.95)
PR

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

209 cyklistů (6 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | včera

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024