reklama

Geovýlety, geobikeři prostě GEOCACHING

klasická keška
klasická keška
Foto: Autor

    Zdravím všechny, kteří jsou hraví, nejsou líní a chtějí si zpestřit své cyklovýlety po Česku nebo jen po svém okolí. Určitě každý z vás již někdy slyšel o GEOCACHINGU. Kdo ano tak klidně může přeskočit tento odstavec, ostatní snad nebudou nudit další řádky a pokusím se jim přiblížit o co vlastně jde. Ve zkratce jde o turisticko-navigační hru, jejímž cílem je najít cache (skrýš), o které víme, nebo zjistíme, kde se skrývá. Většinou jde o něčím zajímavá místa atd. To kde je ukryta prozradí její GPS souřadnice. Skrýše nebo chcete-li kešky jsou různách velikostí a různého provedení. Buď jsou označeny jako tradiční, kdy nám k nálezu postačí jejich souřadnice a popř. malá nápověda, nebo jsou to jiné kešky, kdy je potřeba něco vypočítat, dostat se na více míst a tím pádem se dostat k cílovým souřadnicím apod. Když už se nám podaří takovou či makovou kešku najít, zapíšeme se do listu, který je nedílnou součástí kešky, a poté si tento náš úlovek zalogujeme na internetu, kde se nám připíše na náš "účet" odlovených objevů. To je jen velmi hrubý nástin o co jde. Více a lépe popsáno je to na jiných specializovanějších webech  např. pěkný popis i s filmíky je to třeba zde : http://navigovat.mobilmania.cz/clanky/geocaching-hra-pro-mozek-nohy-a-vasi-gps/sc-3-a-1312930 nebo stačí pohledat na wikipedii či oficiálních stránkách geocaching.com , bez kterých se neobejdete, pokud si budete chtít své úlovky evidovat a logovat.

   Blíží se sezóna ježdění na kole a kolikrát nemá člověk představu kam vyrazit. Toto by mohl být jeden ze způsobů jak si tyto cyklovýlety zpestřit. Můj prcek, je z toho unešen a na "hledání pokladů" není problém ho skoro kdykoliv vytáhnout na výlet. Ikdyž už kolikrát kešku vidím a její úkryt mi je znám, nechám raději synka, ať skrýš najde sám, neboť mi pak dělá radost ta objevitelská radost jeho :-) Navíc, když je v krabičce něco zajímavého a ukrývá pro dětskou duši něco, co ji potěší, je radosti o to více. Kolikrát jsou navíc skrýše tak důmyslně udělány, že u hledání vypadáte buď podezřele nebo třeba jako hrobník, a to doslova (keš Měcholupský upír). Nebo skrýš či samotnou keš nemůžete najít a až po několikátý pokus ji najdete. Dokonce se mi už stalo, že jsem držel skrýš v ruce a ani jsem to nevěděl (důmyslně vydlabaný kámen, který až po otočení prozradil své tajemství). Prostě fantazii se meze nekladou a kolokrát se u toho i nasmějete nebo oceníte jak je skrýš udělána či vyrobena.

   Geocaching je prostě fenomén a dokonce jsem nedávno četl článek, že na jedné z našich vysokých škol - ČVUT si za tělocvik lze vybrat právě geocaching. Mít zápočet právě z tohoto by se mi před několika lety ani nesnilo. Keší je navíc mnoho a skoro všude, proto není problém i v místě vašeho bydliště nějakou tu skrýš nalézt. Myslím si, že je to další dobrý důvod vytáhnout paty z paneláku, baráku či kde všude člověk ještě "hnije" a podívat se po okolí. Kolikrát člověk nalezne místa o kterých ani nevěděl, či zjistil o daném místě něco zajímavého.

   Neberte článek jako propagaci geocachingu (ikdyž jím tak trochu dost je), spíše jako tip, přidanou hodnotu či třešničku na dortu, kterou se dá okořenit váš výlet či jen procházku. Pokud něco takového a navíc důmyslného existuje, proč to nevyužít. Jen je zapotřebí se chovat v rámci pravidel, přece jen je to především hra a tak není důvod ji kazit ostatním. Já sám nepatřím mezi kačery (označení pro hledače keší), kteří by měli tisíce nalezených keší, ale pokud někam jedu na kole či jen jdu někam, kde jsem třeba ještě nebyl, dívám se předem, zda by se tam nedalo něco "odlovit" :-)  Opravdu skvěle to funguje na děti. Mimo jiné jakou zajímavou kešku jste našli vy? A máte zkušenosti s geocachingem?

 

 

Fotogalerie

29.03.2011 vložil/a: Baracuda
karma článku: 3.31
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Rychlebské stezky

Cestování
Jako dorostenec a puberťák jsem s kamarády hodně využíval kolo. Jakmile jsme měli po škole hup na kolo a už jsme brázdili nejprve okolí…
21.03.2011
Baracuda
(3.94)
Tip na letošní dovolenou
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
17.05.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
12.07.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Frčíme)

Teplické cyklostezky na pohodu

Česko
20.08.2024 - 5 dní
cyklistický
Autobusem
10 500 Kč
PR

Cyklistické legendy a hazard: Příběhy slavných cyklistů a jejich vášně pro hazard

 (shutterstock.com licence NATALIS)
Cyklistika je sport plný hrdinství, vytrvalosti a odhodlání. Je to sport, který oslavuje sílu lidského ducha a schopnost překonávat překážky. Ale za lesklou fasádou profesionální cyklistiky se skrývá i temnější stránka: vášeň pro hazard.

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?

Nová značka skládacích kol v ČR – Montague kola (nejen) amerických výsadkářů

Skládací kola Montague (Citybikes)
Skládací kola si již dávno našla cestu k zákazníkům. Není divu. Jsou praktická a zásadně rozšiřují možnosti rekreační a městské cyklistiky. Díky lehkosti a skladnosti jsou používána při cestách vlakem, autobusem, letadlem, karavanem, osobním autem a dokonce i ultra-light letadlem či vrtulníkem.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

599 cyklistů (7 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024