reklama

Jizerky potřetí

Foto: Autor

Tak zase jedu s kolem ve vlaku do Jizerek na další cyklovýlet. V noci začalo pršet, ale podle předpovědi by v Jizerkách mělo přestat v osm hodin. A to já právě dorazím do Kořenova, výchozího bodu mé dnešní vyjížďky. Cesta vlakem je dost nudná, jede sice spousta školáků a studentů, ale vyndali své obří mobily, nasadili sluchátka, někteří jen poslouchali a někteří hráli asi hry. Já jenom pozoruju zataženou oblohu a déšť.

Po příjezdu do Kořenova drobně prší, tak navlékám pláštěnku a vyjíždím. Chci objet vodní nádrže v Jizerkách, takže vyrážím na Černou Říčku a pak k vodní nádrži Souš. U každé přehrady zastavím, prohlížím si hráz, mám rád vodní plochy, tak jen tak pozoruju hladinu, něco nafotím. Tyhle přehrady v Jizerkách nejsou určeny k rekreaci, slouží k regulaci vodních toků, nebo jako zdroj pitné vody nebo jako malé vodní elektrárny. Když si prohlížím přehradu Souš přestává pršet. Balím tedy pláštěnku a celý den ji už nebudu potřebovat.
Dále se chci zajet podívat k Protržené přehradě. Objíždím tedy přehradu Souš a pokračuju dále. Odbočku k přehradě jsem málem přejel. Ještě že mám zvyk prohlížet si turistické značení a tak jsem zjistil, že už mám odbočit. Po chvilce jsem u Protržené přehrady. Tady se zdržuju poměrně dlouho. Čtu informace z tabulí, všechna místa procházím (jsou krásně přístupná po pěšinách a mostku). Něco nafotím a představuju si plnou přehradu vody a naráz to obrovské protržení. No musela to být síla, když se to množství vody valilo dolů. Však taky vzala sebou 62 životů.

Když odjíždím od přehrady, tak před zatáčkou vyskočí z lesa dvě korpulentní dámy a pospíchají zpět k přehradě. Kývnu na pozdrav, ale nevěnují mi pozornost a něco si štěbetají. Projedu tedy zatáčku a asi za půl kilometru dojedu tři muže a s nimi mladou rusovlásku. Jdou od přehrady a nervozně se ohlížejí. Když je míjím, tak zaslechnu: „Kde ty krávy sou". Po chvilce mi dojde, že asi myslí ty ženy, co spěchali na druhou stranu. Zpomaluju až po chvilce zastavím. Čtveřice mě dojde a já říkám: „Ne, že bych chtěl poslouchat, ale zaslechl jsem, že někoho postrádáte? Nejsou to dvě ženy?" Všichni přikyvují. Sděluju jim tedy, že ženy jdou směrem k přehradě, tedy opačně. Dva muži začnou nadávat a třetí se směje a říká: „Pánové tak se starejte, já mám ženu tady." Ten jeden povídá, že jim zavolá na mobil a začne vytáčet číslo. Najednou slyšíme zvonění a rusovláska vyndá z kapsy dva mobily z nichž jeden hraje znělku jakéhosi nekonečného seriálu. „Když si odskočily do lesa, tak si je ke mně daly, aby je neztratily" říká. Zase se ozve nadávání dvou mužů a smích třetího. Říkám jim ať počkají až ženy dojdou zpět k Protržené přehradě, tak pak poznají, že jdou špatně a vrátí se. „To je neznáte, ty zabloudí i u nás na náměstí" praví jeden z nich „ty až dojdou k přehradě, tak si vyberou jinou cestu a už je nenajdem." No, nechce se mi jet zpátky a upozornit dámy, že jdou špatně. Kopeček sice není moc velký, ale jet ho znova se mi dvakrát nechce. V tom proti nám přijíždějí dva cyklisté a pánové se s nimi domluví, že upozorní dámy, že jdou špatně. Spokojen odjíždím přes Mariánskohorské Boudy dolů do Josefova Dolu. Odtud zase nahoru na Hrabětice ke kapličce a pak už to je kousek na Vodní nádrž Josefův Důl. Tam se mi líbilo. Krásné hráze, dobře udržované okolí, nádherný výhled z boční hráze. Dále jedu k Blatnému rybníku a pak moc pěknou cestou na Novou Louku. Odtud po modré na Vodní nádrž Bedřichov. Opět krásné místo. Jsem tu sám, opírám se o zábradlí, pozoruju klidnou hladinu, ze které občas vyskočí ryba, prohlížím zalesněné okolí a vzpomínám na Homolku z filmové trilogie jak říká: „příroda, to je chrám." Po chvilce zanechávám nostalgie a vracím se ke svému oblíbenému šlapání do pedálů. I když další cesta je klesání až do Liberce. Nejdříve lesní cestou po zelené do Rudolfova a pak po silnici do Liberce. Provoz je téměř nulový, tak občas zastavím a koukám na Liberec z výšky, hledám panelák, kde bydlí moji dva vnoučci a uchvátí mně pohled přes město na majestátní Ještěd. V Liberci zajíždím ještě k přehradě. To místo už znám z procházek s vnoučaty. Překvapuje mně kolik lidí tu běhá. Mladí i staří a to je všední den ve 13 hod.

Liberec opouštím po cyklostezce podél řeky Nisy. Dále se napojím na cyklostezku Odra-Nisa. Vede mimo provoz a téměř pořád podle řeky. Mezi Machnínem a Chrastavou překonávám řeku v transbordéru. Je to taková malá lanovka, zavěšená na dřevěné konstrukci. Kabinka se pohybuje ručkováním po vodorovně zavěšeném laně přes kladky. Takže je možné přitáhnout si prázdnou kabinku, když je na druhé straně. Do kabinky se vejde cyklista i s kolem nebo několik osob. Vše je dobře vidět na fotkách z tohoto cyklovýletu.

Chrastavou prochází cyklostezka Odra-Nisa jenom krajem a za nádražím se vrací k řece. Až do Chotyně jedu podle řeky a pak už jenom přes dva kopečky domů, do Jablonného v Podještědí.

I když ráno počasí nevypadalo nijak dobře, tak během dne se zlepšilo (občas bylo i sluníčko) a byl z toho zajímavý a poučný cyklovýlet.

Fotky z tohoto cyklovýletu jsou zde:  http://vlaky.rajce.idnes.cz/Jizerky_potreti#

 

Fotogalerie

22.09.2015 vložil/a: vlakr
karma článku: 4.23
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Kyjovské údolí

Cestování
Když jsem se vracel z projížďky na kole, tak u zmrzliny jsem potkal kamarády z dětství (dvojčata). Jezdí taky na kolech a slovo dalo slovo…
17.07.2021
vlakr
(4.53)

Podél Ohře na kole

Cestování
Tak začal první prázdninový měsíc a ještě jsem v červenci nebyl na žádném vícedenním cyklovýletě. Využil jsem toho, že vnoučata přijedou na…
15.07.2017
vlakr
(5.58)

Z Vrchlabí do Hřenska podél Labe

Cestování
Jaro pokročilo, takže je čas na další cyklovýlet. Jako první letošní přišla na řadu jízda podél Labe z Vrchlabí do Hřenska. Do…
23.06.2017
vlakr
(4.25)
Tip na letošní dovolenou
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
17.05.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
12.07.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Frčíme)

Teplické cyklostezky na pohodu

Česko
20.08.2024 - 5 dní
cyklistický
Autobusem
10 500 Kč
PR

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

233 cyklistů (14 přihlášených)

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024