reklama

Směr jihozápad 11: Riviera

Nocoval jsem na návrší u cyklistického památníku závodu Miláno – San Remo, to místo si mne přitáhlo samo.
Nocoval jsem na návrší u cyklistického památníku závodu Miláno – San Remo, to místo si mne přitáhlo samo.
Foto: Autor

Točím drhnoucí kličkou mechanického kafemlýnku, mám totiž moc rád tu vůni čerstvého kafe na turka. No je úplně omamná... A koukám co dál s tím vleklým příběhem, kde se pokaždé na něčem zadrhnu jako ta klička od mlejnku... Savona, Albenga, Imperia... A Sanremo, Ventimiglia, Menton... A ještě Monaco, Nice, Antibes, Cannes...
Na Rivieru jsem se každopádně moc těšil. Na léto: vedro, slunce, moře. A taky se jí trochu bál - skalnaté pobřeží, na něm nacpaná drahá města, hustý provoz, srpnové davy, samé atraktivní destinace... A pak jsem najednou byl toho všeho součástí a prožíval to. Dokonce si dával i kafíčko (moment - skočím si zalít toho turka - tak), koupal se poránu na ještě prázdných balvanitých plážích bez plavek (už jsem se přiznal že jsem je zapomněl doma?), nemohl se nabažit té azurové barvy moře při pohledu ze skal... Riviera by se jela moc pěkně, vede jí přepychová cyklostezka po trase zrušené železniční trati i s tunelama. Jenže to bych tu stezku nesměl každou chvíli ztratit a pobloudit...
Napsal jsem si modrou propisovačkou na levou ruku ‚‚sinistra‘‘ a na pravou ‚‚destra‘‘, abych si pamatoval o čem ti Italové mluví když se ptám na cestu, ale vzápětí jsem vjel do Francie... ‚‚Grazie‘‘ najednou moc nefungovalo a než jsem si vzpomněl na ‚‚merci‘‘, bylo pokaždé pozdě. Také hezčí slečny, takové ležérnější, méně vystresované, dražší pivo, mnohem, a jiné kafe kterému jsem nemohl přijít na chuť. To mne dost mrzelo.
Nádherné drahé město Monaco plné krásných dobře oblečených a voňavých lidí, ale bez kravaty jsem se tam cítil trochu nesvůj. Dvakrát mne tam zastavil na stejném místě stejný policista, protože jsem se tam před tunelem zamotal a chtěl jet slepou ulicí ke knížecímu paláci... Je fakt, že podruhé mi to došlo rychleji.
Líbilo se mi v Nice a rád bych se jednou vrátil. Středem města se táhne neuvěřitelný park s moderníma sochama a vodníma atrakcema, lidi i děti si to tam užívají a cyklostezka vedla hned kolem.
A v Cannes jsem zahlédl v protisměru plno lidí, jak se fotí a dělají selfíčka na nějakých schodech... Byl tam jenom kus červenýho koberce... Fakt nechápu :-) 
A všude se zase hodně běhalo a jezdilo na silničkách.

Nocoval jsem nadivoko, jak jinak, a šlo to dobře i tady na Riviéře. Jednou na návrší u cyklistického památníku závodu Miláno - San Remo, to místo si mne přitáhlo samo a potěšilo mne. Podruhé v jachetním přístavu na trávníku schovanej za oleandrama, prošel jsem fotobuňkou v bráně a vzápětí přijela bílá dodávka, ale nenašli mne. Ráno se to opakovalo, ale to už jsem byl zase venku a mašíroval do dáli.
Potřetí jsem zatměl v takovém malém městečku a už byl skoro zoufalej, ale když člověk začne chodit okolo a hledat, tak najde. Parčík s dávnou dělostřeleckou baštou byl sice plně nasvícenej, ale přímo pár metrů pod ním jsem si našel místečko na pláži na vyhřátém kvádru. Byl jsem tam báječně schovanej. Přišel se na mne podívat jenom starej moudrej pes a bydlela tu malá myška. S tou jsem se podělil o večeři výměnou za ujištění, že mi v noci nebude běhat po obličeji. Vlastně jsem ji požádal o nocleh u ní doma s tím, že ráno zase pojedu, což jsem splnil. Nalezení hezkého místečka na nocleh je vždycky odměnou za celý den.

Betonový blok sálal a hřál, lodě nočních rybářů s červenými a zelenými světýlky vyplovaly z malého přístavu a jiné se zase vracely, moře ve tmě šplouchalo... Koupil jsem přes den cestou třetinku červeného v malé lahvince, krájel si sýr a popíjel. Modravé dálky, pod šťastnou hvězdou... prostě na cestě :-)

 

Fotogalerie

29.04.2015 vložil/a: básník
karma článku: 6.7
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Jak básníkům chutná volant (o splnění jednoho klukovského snu)

Ze života
Jako malý kluk jsem chtěl být kosmonautem (který kluk tehdy nechtěl?), popelářem (měli velký auto, hodně nadávali a prášili u toho - prostě…
02.01.2016
básník
(6.7)

Směr jihozápad 10: Setkání s Kryštofem Kolumbem

Cestování
Ujížděl jsem dál s tou cibulí v kapse a už se na ni těšil. Na jihu zase zesílil provoz a zatměl jsem před městečkem Serravale. Od Janova a…
11.03.2015
básník
(6.04)

Směr jihozápad 9: Kudy k moři a ten strašnej příběh s cibulí

Cestování
Jezero Lago di Como má na mapě tvar písmene ypsilon postaveného na hlavičku. Nacházel jsem se právě v jeho jihozápadním výběžku před městem…
02.03.2015
básník
(6.27)
Tip na letošní dovolenou
 (CK Mamut tour)

Francouzská riviéra na kole

Francie
27.04.2024 - 10 dní
cyklistický
Autobusem
14 900 Kč
 (CK Extrem Tour)

Toskánsko na kole – agrofarma s polopenzí

Itálie
03.05.2024 - 10 dní
cyklistický
Autobusem
13 990 Kč
 (CK Victoria)

Napoleonův ostrov Elba na kole

Itálie
05.05.2024 - 8 dní
cyklistický
Autobusem
9 990 Kč
PR

Cyklistické legendy a hazard: Příběhy slavných cyklistů a jejich vášně pro hazard

 (shutterstock.com licence NATALIS)
Cyklistika je sport plný hrdinství, vytrvalosti a odhodlání. Je to sport, který oslavuje sílu lidského ducha a schopnost překonávat překážky. Ale za lesklou fasádou profesionální cyklistiky se skrývá i temnější stránka: vášeň pro hazard.

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?

Nová značka skládacích kol v ČR – Montague kola (nejen) amerických výsadkářů

Skládací kola Montague (Citybikes)
Skládací kola si již dávno našla cestu k zákazníkům. Není divu. Jsou praktická a zásadně rozšiřují možnosti rekreační a městské cyklistiky. Díky lehkosti a skladnosti jsou používána při cestách vlakem, autobusem, letadlem, karavanem, osobním autem a dokonce i ultra-light letadlem či vrtulníkem.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

567 cyklistů (8 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024