reklama

Jak jsem si užil Plzeň a její řeky

Normální cyklisté vyjíždějí v sobotu ráno z Plzně ven, do přírody. Já jsem to uchopil obráceně. Plzeň sice znám jako svoje boty, narodil jsem se tam, maturoval jsem tam, u odvodu jsem tam byl, ale Plzeň ze sedla kola, to bude něco nového. A protože za poslední léta bylo vybudováno mnoho kilometrů cyklostezek a naučných stezek okolo plzeňských řek, tak jsem si naplánoval sobotní výlet do velkoměsta.

Vyrazil jsem z domova při nejmenší z plzeňských řek, při Úslavě a přes Nezvěstice, Šťáhlavice, Šťáhlavy a Starý Plzenec jsem se pomalu blížil k Plzni. V Koterově jsem odbočil na naučnou stezku a po chvíli jsem zjistil, že není všechno tak jasné, jako v mapě. Navíc jsem žádnou mapu neměl, přece si DO PLZNĚ nebudu brát mapu. Ale nakonec jsem po malých pochybnostech našel Božkovský ostrov i cestu z něho ven. Ale popravdě - značení nic moc. Výhodou bylo, že vždy, když jsem si nebyl jist, jestli cesta někam pokračuje, vždy se objevil v dáli nějaký cyklista, který se ke mně blížil. A tak jsem si vždy řekl: „ Tam jeď Stáníku, někam to vede. Poté co jsem přejel most v Lobzích tak začala silná pohoda. Pěšinka při řece, rovina, klídek. Podjezd Rokycanské a okolo Lopatárny ke Svatému Jiří. Tam jsem se podíval na soutok Úslavy se Mží, ( a kdo mně řekne, že je to soutok Úslavy s Berounkou, tak nemá pravdu - podle mě vzniká Berounka právě tady!!!!), takže vlevo Úslava, proti mně Mže a vpravo Berounka! Pak jsem si vystoupal okolo Pecihrádku na Bílou Horu, (ano pražáci - i v Plzni je Bílá Hora) a sjel okolo Ferony na kruháč U Součků. Proti proudu Mže jsem se dostal k tréninkovému areálu Viktorky, projel jsem se při Mži k Saskému mostu, vrátil se zpět, přejel lávku a dojel na Obcíznu. Ten divný název značí, že to byla dříve Obecní louka, ale především je to soutok Mže a Radbuzy. A dál, s krásně vonícím pivovarem vlevo a stadionem víceméně již mistra fotbalové ligy vpravo, jsem frčel do centra.

U Krajského ředitelství policie, kterému nikdo v Plzni neřekne jinak než Fízlhaus jsem vyjel na nábřeží a okolo lázní a zbořeniště Domu kultury jsem pokračoval na Americkou. Pro neplzeňáky vysvětlím: Stával tam Dům kultury, nebyla to zrovna okrasa Plzně, ale dalo se na něho zvyknout. Krom toho tam měli dobré chlebíčky. Navíc se mu říkalo hezky - Dům hrůzy u Radbůzy. No a pak jej zbořili a teď se hádají, co tam postaví.

Ale zpět k výletu. Převedl jsem kolo přes Americkou a přemýšlel, kolikrát jsem tam šel pěšky, jel autem, autobusem nebo trolejbusem. Ale na kole mám premiéru. Pak jsem pokračoval s Radbuzou vpravo až do Doudlevec, a uspokojen průběhem expedice jsem se zamyslel a už jsem ležel. A zrovna pod mostem. Krásně odřené koleno a naražená ruka. Hned se mně začali věnovat protijedoucí cyklisté, přesně ti, kterých jsem se lekl a zabrzdil více, než jsem měl. Koleno hezky krvácelo, ale jinak vše OK a tak jedu dál. (Jsem drsňák!) Ovšem hned ve skateparku za mostem jsem si dal přestávku, klobásu a pivo. Koleno jsem ošetřil ubrouskem, který jsem dostal ke klobáse a mazal jsem dál. Opustil jsem Radbuzu a kousek jsem jel při Úhlavě, směrem ke Hradišti. No a pak jsem opustil i Úhlavu, vystoupal k Černicím, přejel po lávce dálnici a přes Radyni uháněl k Plzenci.

Z Plzence jsem jel opět při Úslavě, a proti hnusnému větru. Na posledních deseti kilometrech mě chytla krize. Vítr, koleno a zima. Ale nějak jsem to domů dorval.

Byl to hezký výlet. Viděl jsem Plzeň tak, jak ji pěšky ani z auta neznám. Viděl jsem hezká zákoutí i brloh bezdomovců. Našlapal jsem 75 kilometrů a nebýt toho větru a kolene, tak to nemělo chybu. Mohu jenom doporučit.

14.04.2015 vložil/a: Stanley58
karma článku: 3.62
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Jižní hranice

Cestování
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál…
02.01.2024
Stanley58
(5.32)

Rok kovidový-druhý

Cestování
Po loňském, předčasném jásotu, na nás na začátku letošního roku 2021 zaútočila ta čínská svině znovu. Opět se zavíraly hranice, nejprve…
24.11.2021
Stanley58
(5.58)

Smutná cesta do Prahy

Cestování
Trvalo mně dlouhých půl roku, než jsem sedl ke kompu a rozhodl se podělit s vámi o moji nejhorší cyklistickou příhodu. A předem varuji!…
04.01.2021
Stanley58
(7.11)
Tip na letošní dovolenou
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
17.05.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
12.07.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Frčíme)

Teplické cyklostezky na pohodu

Česko
20.08.2024 - 5 dní
cyklistický
Autobusem
10 500 Kč
PR

Cyklistické legendy a hazard: Příběhy slavných cyklistů a jejich vášně pro hazard

 (shutterstock.com licence NATALIS)
Cyklistika je sport plný hrdinství, vytrvalosti a odhodlání. Je to sport, který oslavuje sílu lidského ducha a schopnost překonávat překážky. Ale za lesklou fasádou profesionální cyklistiky se skrývá i temnější stránka: vášeň pro hazard.

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?

Nová značka skládacích kol v ČR – Montague kola (nejen) amerických výsadkářů

Skládací kola Montague (Citybikes)
Skládací kola si již dávno našla cestu k zákazníkům. Není divu. Jsou praktická a zásadně rozšiřují možnosti rekreační a městské cyklistiky. Díky lehkosti a skladnosti jsou používána při cestách vlakem, autobusem, letadlem, karavanem, osobním autem a dokonce i ultra-light letadlem či vrtulníkem.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

360 cyklistů (14 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024