reklama

Izrael, Golanské výšiny a Palestina na kole

Foto: Autor

Na kole přes Izrael a Palestinu

Začátek roku je ta správná doba pro hledání cíle našich cyklo-toulek po světě. Rád bych do vašeho seznamu přidal jeden, který za zvážení určitě stojí. Ať již absolvovaný na kole sólo, nebo s některou z CK.

Projel jsem Izrael, Golanské výšiny a Palestinu v roce 2013 a byl to opravdu silný zážitek. Na malém území se tady nachází neskutečně mnoho historickým a přírodních pokladů všeho druhu. Ještě silněji působí soužití zdejších lidí tak kultúrně a nábožensky rozdílných.

Liší se nejenom Arabové a Židé. I Židé sem přicházeli v imigračních vlnách z různých koutů světa. A co teprve ti ortodoxní, to je totálně svět sám pro sebe.
Neustále přítomná možnost ozbrojeného konfliktu stála paradoxně za pocitem pohody a bezpečí, který jsem na cestě zažíval. Ozbrojené vojenské hlídky na opevněných stanovištích nelze nevidět. Větší potíže mi dělalo spíše vedro v kombinaci s někde docela výživnými kopci.

Cesta okolo Izraele je náročnější na přípravu nežli třeba výlet okolo Slovenska. Na internetu je ale informací všeho druhu až nad hlavu. Místo popisu cesty přiložím raději pár fotek. I když jsem projel už řadu zemí, Izrael byl velmi výjimečný zážitek.

Fotogalerie

25.01.2015 vložil/a: Valášek
karma článku: 3.64
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Z Malagy přes Santiago de Compostela do Lisabonu

Cestování
Třetí věk a kolo Cíl mé cesty přes Španělsko a Portugalsko, náměstí Praca de Comércio v centru Lisabonu, se blížil. Když jsem uviděl…
24.11.2014
Valášek
(7.3)
PR

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

225 cyklistů (10 přihlášených)

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024