reklama

Na kole přes Semmering

Viadukt Kalte Rinne, Autor: Herbert Ortner, via Wikimedia Commons
Viadukt Kalte Rinne, Autor: Herbert Ortner, via Wikimedia Commons
Foto: Autor

Když se řekne Semmering, tak se každému pravděpodobně vybaví mýtická železnice postavená v předminulém století přes průsmyk Semmering kousek pod Vídní. Ve své době představovala ambiciózní inženýrskou stavbu a byla vůbec první horskou železnicí v Evropě. Semmering si můžete prohlédnout různými způsoby. Projet ho vlakem, což je pravděpodobně nejpohodlnější, projít si ho pěšky, to zase uvidíte asi nejvíc. My jsme zvolili kolo.

Vyrazili jsme z města Gloggnitz, kde jsme nechali auta. Trochu byl problém najít parkování, ale na výjezdu z města už je řada možností. Přes Semmering vede i dálnice Semmeringschnellstrasse, my jsme museli pochopitelně zvolit obyčejnou silnici L4168 na Aue. Stoupání po staré silnici na Semmering není nic mimořádného, jenom ho zpestří podjezd pod impozantním viaduktem dálnice a úžasné výhledy do okolí. Sklon stoupání je přijatelných x %, takže by ho měl zvládnout každý. Počet aut na silnici byl také v normě a tak jak je v Rakousku zvykem, řidiči jsou k cyklistům ohleduplní.

Semmering je alpským horským střediskem se vším všudy. Lanovka v létě vyváží cyklisty, kteří si dolů dávají adrenalinový sjezd a vypadá to, že to opravdu umí. My toho ještě nemáme dost, takže pokračujeme dál podél železnice dolů na Spittal am Semmering. Volíte Alte-Reichstrasse, která je poměrně strmá a dolů doslova letíme a najednou podjedeme dálníci a vedle nás proletí rychlík po železnici. Jsme v údolí, které je sice pěkné, ale proti dramatickému Semmeringu už nudné. Před Spittalem to obracíme se a vracíme se zpátky stejnou cestou nahoru na Semmering.

Ze Semmeringu volíme dolů jinou cestu, přes Breitenstein a tady začíná to správné dobrodružství. Nejdříve si prohlédneme shora nádraží Semmering a za chvíli už podjíždíme typický viadukt železnice. Každou chvíli zastavujeme, abychom se pokochali nádhernými výhledy do údolí, kde občas zahlédneme, ale většinou spíše jenom tušíme, horská dráhu Semmeringbahn. Breitenstein přímo vybízí k posezení na kafe, ale všude je plnou. Škoda, musíme jet dál, ale naštěstí právě tahle část silnice je nejhezčím úsekem na trase. Na námi se vine železnice a horské hřebeny, my sjíždíme po pěkné asfaltce s příjemným sklonem a užíváme si. Tohle je paráda.

Byl to báječný den, počasí nám přálo a celkově hodnotím přejezd Semmeringu na kole jako skvělý výlet. Ujeli jsme x kilometrů a nastoupali x metrů, to vše za půl dne, Jako pohodový výlet na kole bych doporučoval Gloggnitz - Breitestein a zpátky. Sice neuvidíte ty nejlepší výhledy z výšky, ale zážitek z projetí údolí Semmeringu se železnicí stojí za to.Teprve dodatečně doma zjišťuju, že se dalo odbočit na Klamm, vynechat Weinweg a projet si celou Hochstrasse. To by mohlo být taky zajímavé, ale nedá se nic dělat, příště.Za chvíli jsme zpátky na Auestrasse, ale po chvilce odbočujeme znovu kopce a volíme pro sjezd Weinweg a dále tzv. Hochstrasse. Tady začíná ta správná cyklistika. Nechce se ani věřit, že jedeme dolů. Úzká cesta mezi stromy, zatáčky, každou chvíli krátké a opravdu strmé stoupání. Potom co jsme vlastně dvakrát vyjeli na Semmering to dává zabrat, nicméně to je cyklistická paráda. Jenom škoda, že mezi stromy ani netušíme, kde vlastně jsme. Za chvíli jsme zase na silnici a vjíždíme do Gloggnitz přes staveniště "Semmeringského úpatního tunelu", který bude 27 kilometrů dlouhý a měl by být otevřen v roce 2024, kdy převezme rychlíky a nákladní železniční dopravu.

Podrobnou mapu trasy spolu s výškovým profilem najdete zde.

Fotogalerie

03.07.2014 vložil/a: jedemenadovolenou.cz
karma článku: 2.25
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Tip na letošní dovolenou
 (CK Frčíme)

Dunajská cyklostezka – Wachau na kole

Rakousko
28.04.2024 - 4 dny
cyklistický
Autobusem
9 900 Kč
 (CK Victoria)

Kolem jezer Solné komory

Rakousko
27.05.2024 - 4 dny
cyklistický
Autobusem
6 990 Kč
 (CK Victoria)
cyklistický
Autobusem
5 990 Kč
PR

Cyklistické legendy a hazard: Příběhy slavných cyklistů a jejich vášně pro hazard

 (shutterstock.com licence NATALIS)
Cyklistika je sport plný hrdinství, vytrvalosti a odhodlání. Je to sport, který oslavuje sílu lidského ducha a schopnost překonávat překážky. Ale za lesklou fasádou profesionální cyklistiky se skrývá i temnější stránka: vášeň pro hazard.

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?

Nová značka skládacích kol v ČR – Montague kola (nejen) amerických výsadkářů

Skládací kola Montague (Citybikes)
Skládací kola si již dávno našla cestu k zákazníkům. Není divu. Jsou praktická a zásadně rozšiřují možnosti rekreační a městské cyklistiky. Díky lehkosti a skladnosti jsou používána při cestách vlakem, autobusem, letadlem, karavanem, osobním autem a dokonce i ultra-light letadlem či vrtulníkem.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

379 cyklistů (13 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024