reklama

Malý průvodce velkým světem pro začátečníky – Paříž 2

Hotel F1 - Porte de Motmartre
Hotel F1 - Porte de Motmartre
Foto: Autor

Takže jsme v Paříži, nezabloudili jsme, protože jsme se drželi sítě metra, jak president slivovice, a přemýšlíme, kde budeme bydlet.

Ohó, holenku, tak to už je safra pozdě, a bude to krušné a pravděpodobně i drahé, ale nikoliv nemožné. Paříž je totiž v sezóně zahlcena turisty a sezóna je v Městě světel 365 dní v roce, občas i o den déle.

Bylo by zřejmě příjemné, prožít svůj pobyt v některém z hotelů, které nalezneme seřazené na konci tištěného průvodce a označené příslušným počtem hvězdiček, doplněné telefonními čísly a e-mailovým spojením, leč zřejmě nehodláte vynaložit za jednu noc obnos, za který byste mohli být s celou rodinou týden na pláži a tak se ubytování pokusíme sehnat jinak.

Jak? No přes internet.
Tento postup platí nejen pro Paříž, ale vlastně pro celou Francii.
Velmi dobrý vyhledávač ubytování je booking.com ovšem Francie má svoje specifika.

Totiž otevřeně a popravdě řečeno je obecná úroveň hotelů v sladké Francii prachmizerná a v Paříži pak dvojnásob, porovnáme-li to s okolními zeměmi. Označení kategorie hvězdičkami je mírně řečeno zavádějící, kdesi jsem četl, že počet hvězdiček se řídí úplně jinými pravidly než by našinec očekával, tedy nikoliv úrovní komfortu ubytování, ale tím, má-li hotel výtah, telefon nebo záchod přes chodbu, či domovník psa. Ani vysoká cena nezaručí, že vám pod dveřmi nebude profukovat a nebudete se během pobytu od každé půlnoci modlit, aby už bylo ráno, protože následků té proleželé matrace vás ani zkušená thajská masérka nezbaví dříve, než za pár týdnů. Cena je odvozena od atraktivity lokality, nikoliv od kvality pokoje.

Je úžasné mít pokoj dvě stovky kroků od bran Louvre, méně příjemné je odstraňovat kufry z uličky pokaždé, když chcete navštívit koupelnu či toaletu, protože jinde na ně v pokojíku prostě místo není. Pochopitelně jde o pidi-koupelnu s tou toaletou spojenou v nedílný celek, kde není možné se vysprchovat jinak než vlažnou vodou, ovšem poté, co odstraníte z oné místnosti všechno, co nechcete mít mokré. Stařičká sprchová ružice totiž spolehlivě vykropí celý prostor, kromě té části těla, kterou máte právě namydlenou.

Nezapomenutelný je okamžik, kdy přímo z otevřeného francouzského okna hotýlku na Boulevardu Rochechouart pozorujete blížící se podvečer nad bání Sacré Coeur na Montmartre, stejně jako v paměti vám navždy zůstane nepřetržité troubení klaksónů taxíků a hulákání rozjařených návštěvníků směřujících či vracejících se do šantánů na nedalekém Pigalle, které na stejném bulváru klokotá zhruba od jedné do páté hodiny ranní, tedy v době, kdy jste si chtěli jen malinko zdřímnout, protože nejste v Paříži proto, abyste to celé prospali.

Proto, zvolíte-li ubytování na nějakém romantickém místě, pečlivě si čtěte recenze návštěvníků, které většina hotelů na booking.com má, abyste věděli, co můžete očekávat nebo co raději vůbec zažít nechcete. Dobrým rádcem je i aplikace TripAdvisor.com

Ale takhle si správného průvodce pro začátečníka asi nepředstavujte, aby vám poradil: „vyhledejte si na netu informace".

Tedy nabízím řešení, které se osvědčilo.
Ve Francii působí několik velkých hotelových řetězců, mým favoritem, zejména pro svou láci, je řetězec Accorhotels.com, ale pro pořádek připomenu později i ostatní.
Řetězec nabízí ubytování od nejnižší cenové úrovně - jde o ubytovny nazvané F1 hotels (za pokoj 40-50 Eur), tento typ ubytování mívá 3 lůžkové pokoje, manželská postel, palanda (vešli jsme se 4 s matrací na zemi) ovšem na pokoji je jen umývadélko, sprchy a záchody společné na chodbě, Ibis Budget (40-60 Eur), totéž, jen sprcha a záchod na pokoji, hotely s dvoulůžkovými pokoji typu Ibis ( 60-90 Eur), Merkure (nad 100) a dále ...to už ani raději nekoukám.
Hotely bývají v typizovaných budovách, Ibis v Londýně je stejný jako v Paříži nebo Bochumi, jsou vybavené typizovaným nábytkem, pokoje malé, ale postačující, postele přijatelné, neproleželé. WIFI zdarma bývá k dispozici velmi často. Bude-li pod oknem v noci veselo a hlučno, záleží na lokalitě a někdy i na tom, na kterou stranu máte okna pokoje, což lze při troše diplomacie ovlivnit v recepci.

Slevy!
Tady opravdu nemohu poradit jinak, než sledujte jejich web. Mívají akce 50% slevy, popřípadě 40% když objednáš a zaplatíš 20 dní před příjezdem, a tak. Pokud o výletu pouze přemýšlíte a nemáte pevné datum, vyplatí se to využít.

Hotelové pokoje řetěžce Accor do úrovně IBIS nejsou vybaveny konvicemi na kávu, je praktické si nějakou cestovní konvici či ponorný vařič vzít s sebou.

Teď trochu k tématu dvoulůžkový pokoj.
Ve Francii je obvyklé, že páry spolu spí na jedné široké posteli pod jednou společnou přikrývkou, mimochodem, v hotýlcích nižší cenové kategorie typu „kousavá deka" podložená prostěradlem. Pokud vám takovýto způsob spánku nevyhovuje, objednávejte zásadně pokoj se dvěma oddělenými postelemi, mě nevyhovují ani pokrývky výše zmíněného typu, proto si vozím svůj spacák. Někdy použiji, jindy ne, ale hodí se ho mít s sebou.

Ještě jednu věc musím zmínit, a to se už netýká pouze Francie ale i jiných zemí.
V některých hotelech bývají hodně spořiví, co se týče vytápění. Častěji v Anglii, ale i v Paříži se mi to jedenkráte stalo, v lednu bylo na Paříž neobvykle chladno, na hotelu topili „jako normálně" a Soňa místo aby mě zahrnula vřelými polibky, že jsme zase v městě lásky, mě probodávala mrazivým pohledem ledové královny. Vyběhnul jsem tedy do nejbližšího supermarketu a zakoupil teplomet v podobě kostičky, asi za 10 euro, a výlet i manželství zachráněno. Od té doby ten teplomet vozím stále s sebou, tedy kromě letních měsíců a poměrně často jej využívám.

Tedy nikoliv na kole.
A tím se dostávám k další podstatné věci, která se týká ubytování, tedy možnost parkování, pokud jste přijeli do Paříže vozem. A tady je nutno přiznat, že je to vážně velmi ouvej.

Hotýlky v centru (které jsem snad dostatečně pomluvil) parkoviště nemívají, doporučí vám nějaké to veřejné parkoviště poblíž, a tam počítejte 25-30 Eur za 24 hodin. Parkoviště bývají škaredá, vždycky bariérová, a zřídkakdy blízko, i když údajně „hned za rohem". Hotely řetězce Accor občas mívají svá, v Paříži obvykle placená, hotelová parkoviště, taky nijak levná - asi 16 Eur za 24 hodin a navíc tato bývají obsazená, doporučuji požadavek na parkovací místo uvádět při objednání. Pár parkovacích míst se někdy dá najít i před hotelem nebo v uličkách poblíž, ale jde o věc náhody a také trochu taktiky, kterou vám teď vyzradím. Mezi 11tou a 12 tou někteří hosté hotel opouštějí, sedají do svých vozů a odjíždí, a to je okamžik, kdy se nechá uvolněné parkovací místo obsadit. Ale to až spíše nácvikem, při některé z vašich příštích návštěv města světel.

Poslední věc, k tomuto tématu.
Většina hotelů vám nabídne snídani, zpravidla není v ceně. A ta snídaně, za tu cenu, kterou vám ji nabídnou, za to nestojí. Pro loupáčky k snídani si dojdeme v příštím pokračování a porozhlédneme se po něčem k jídlu.

Jen pro pořádek další použitelné řetězce:
PremiereClasse.com/fr, Campanile.fr, Hotel-bb.com/fr

Ještě dva hotely, které mohu doporučit:

F1
http://www.accorhotels.com/gb/hotel-2539-formule-1-hotelf1-paris-porte-de-montmartre/index.shtm

Dobrý příjezd autem přes okruh Périférique.
Nedaleko konečné stanice metra 4, takový camping pod střechou, veleubytovna, spousta lidí, kryté podzemní parkoviště, nejbližší atrakce - Blešší trh.

IBIS
http://www.accorhotels.com/gb/hotel-1401-ibis-paris-la-villette-cite-des-sciences-19th/index.shtml

Dobrý příjezd autem přes okruh Périférique.
Blízko metra 7 s rychlým spojením do centra, parkoviště, a když umíš, parkuješ před hotelem gratis. Jinde už nebydlím, pokud to jde.


Jindra Pařík 12.2. 2014

Fotogalerie

12.02.2014 vložil/a: Jindra8526
karma článku: 2.28
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Být králem na cestě ... 6. NDR

Cestování
Budou to už dva měsíce, a stále jsem nedopsal své vyprávění o poslední části cesty.Nedokážu, jako třeba Peggy, sepsat to po pár měsících,…
04.10.2019
Jindra8526
(5.08)

Být králem na cestě ... 5. Do Hamburku

Cestování
Čas, který potřebuji k tomu, abych se ráno vypravil jsem za ty dva týdny v sedle dokázal zkrátit na půl hodiny. Večer zbytečně nekrámuji,…
24.08.2019
Jindra8526
(3.64)

Být králem na cestě ... 4. Holandsko

Cestování
Cesta z frankofonního Bruselu do holandských Flander vede prostě přes arabsky mluvící Střední východ. Přijede-li člověk po dálnici, nemá…
10.08.2019
Jindra8526
(5.34)
Tip na letošní dovolenou
 (CK Mamut tour)

Francouzská riviéra na kole

Francie
27.04.2024 - 10 dní
cyklistický
Autobusem
14 900 Kč
 (CK Mamut tour)

Provence na kole

Francie
18.05.2024 - 8 dní
cyklistický
Autobusem
15 250 Kč
 (CK Frčíme)

Provence a Azurové pobřeží

Francie
07.06.2024 - 10 dní
cyklistický
Autobusem
18 900 Kč
PR

Cyklistické legendy a hazard: Příběhy slavných cyklistů a jejich vášně pro hazard

 (shutterstock.com licence NATALIS)
Cyklistika je sport plný hrdinství, vytrvalosti a odhodlání. Je to sport, který oslavuje sílu lidského ducha a schopnost překonávat překážky. Ale za lesklou fasádou profesionální cyklistiky se skrývá i temnější stránka: vášeň pro hazard.

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?

Nová značka skládacích kol v ČR – Montague kola (nejen) amerických výsadkářů

Skládací kola Montague (Citybikes)
Skládací kola si již dávno našla cestu k zákazníkům. Není divu. Jsou praktická a zásadně rozšiřují možnosti rekreační a městské cyklistiky. Díky lehkosti a skladnosti jsou používána při cestách vlakem, autobusem, letadlem, karavanem, osobním autem a dokonce i ultra-light letadlem či vrtulníkem.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

364 cyklistů (13 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024