reklama

Freestyle MTB

Příklad freestyle MTB kola
Příklad freestyle MTB kola
Foto: Autor

Určitě všichni znáte ty blázny jak se hliněných skocích nebo ve skateparkách točí na všechny strany a protáčí co protočit jde. Jsem jedním z nich. A chtěl bych Vám tento sport blíže přiblížit.

Známějším kamarádem MTB je BMX, které si pod tímto sportem představí většina laiků. Možná to tak nevypadá, ale tyto sportu jsou již docela staré. Jejich vznik se datuje někde od počátku 70. let 20. století, což není zrovna nedávno jak se může na první pohled zdát. Co se týče MTB kol tak ty se vyvinuly ze sjezdových kol a nyní už tvoří samostatnou skupinu. Jako každý adrenalinový sport, tak i kolo je velmi nebezpečnou záležitostí, ale ti, kteří jednou pocítí již nikdy nebudou chtít nic jiného. Mýty, které obecně o těchto sportech panují jsou takové, že je dělají feťáci, kteří se mnohdy potulují okolo skateparků apod. Ale opak je pravdou, v dnešní době se tímto sportem dá i dobře živit. V České Republice je několik BMX riderů, kteří se řadí mezi světovou špičku a i jeden jezdec na MTB, který se řadí mezi užší světovou špičku ve své kategorii.

Jak se vyvíjí samotný sport, tak se vyvíjí i kola. Hlavními kritérii jsou váha a pevnost. Kola před 5 lety se nedají ani v nejmenším srovnávat s těmi dnešními, které už váží doslova pár kilo. Mění se nejenom váha, ale také geometrie, který zaručuje čím dál tím lepší ovládání kola. Co se týče ceny takových kol, tak se moc neliší od cen obyčejných XC kol. Takové dobré freestylové MTBéčko se dá sehnat cca od 15 000 Kč. Toto je cena většinou u sériově vyráběných modelů. V praxi si lidé obvykle kola staví sami, takže cena je okolo 30 000 Kč.

Podpora projektů s tématikou freestylových kol stále stoupá, protože tento sport si získává velké množství mladých lidí. Dokonce v ČR vznikají už i tzv. „Škola kola" pro ty nejmenší a učí se skákat už od mala pod dohledem zkušených a zodpovědných jezdců. Doufám, že tento sport bude dostávat čím dál tím větší podporu a třeba se jednou zařadí i mezi takové sportovní velikány jako je fotbal nebo hokej. :)

Fotogalerie

22.12.2013 vložil/a: zillda
karma článku: 1.51
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Vyměnil jsem kolo zahradu

Ze života
Nikdy v životě by mě nenapadlo, že právě já budu psát tento článek. Vždycky jsem byl velký fanoušek ježdění na kole, sportu. Jezdíval jsem…
13.04.2014
zillda
(1.5)

Zimní příprava na sezónu - Cvičební plán

Sport
V reakci na svůj minulý blog, který se mi popradně moc nepovedl, chci svojí lenost k pořádnému psaní napravit a sepsat tento snad už dobrý…
07.01.2014
zillda
(2.99)
PR

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

272 cyklistů (12 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024