reklama

Srovnání třech baterií pro elektrokolo

energie v jednom kilogramu
energie v jednom kilogramu
Foto: Autor

Vybral jsem tři baterie pro elektrokol a srovnal si je...

Je to podobné jako s holkama... Jedna je třeba sexy, ale zase není hodná, a jiná je třeba trošku při těle, ale zato hodná či dokonce umí uvařit... Chi tím jen říci, že hledisek hodnocení je řada, tak jsem si udělal docela přesné srovnání... Celkem jde o tři akumulátory... Akumulátor 1 je LiFePo4 36V 15Ah od e-pohon.cz. Akumulátor 2 je od Linergy Na Linergy ze čřlánků Panasonic. Sice na Linergy je na výběr i z dalších typů, které mají třeba delší životnost a menší hustotu, ale to už by bylo na mě moc. Takhle mi to stačí. No a třetí typ jsem je ze článků LiPo z Hobyking.com. Přiznám, že právě diskuze tady nakole.cz mě donutila k tomu, abych si tohle srovnání udělal. Chtěl jsem vědět, jak tyto články na tom vlastně jsou... Jak se říká, tak nejsem tak bohatý, abych kupoval levné věci. K čemu by bylo něco levného, když by nabíjecí cyklus vyšel draho? Takže jdeme na to srovnání...

Hledisko hustoty energie vůči hmotnosti... Jasný vítěz baterie Linergy Panasonic.

Hledisko hustoty energie vůči objemu... Opět vítěz baterie Linergy Panasonic, ikdyž sestavená lipolka od Hobiking se docela dotáhla.

Hledisko výkonu, který zákazník dostane za jedno euro... Taky je to, jak se dá předpokládat, zcela jinak, ikdyž ne zcela přesně naopak. Z tohoto hlediska je jasně nejvýhodnější sestavená Li-po z Hobbyking.com... A to jsem její cenu zvedl o 70 euro za přidanou BMS 30A, aby to bylo skutečně jednoduše a bezpečně použitelné pro elektrokolo.

Hledisko práce, kterou baterie odvede za svůj život... Jednoduše energie na jeno nabití krát počet cyklů... Zde rozlišuji reálný počet nabíjecích cycklů a počítám tak 150 nabití za rok... Potom tedy je životnost dána spíše chemickými procesy, které baterku stejně za několik let odpraví. Pro úplnost jsem ověřil i variantu s vyčerpáním uváděného počtu cycklů... U baterie Li-po z Hobiking se přiznám, že skutečný počet cyklů netuším... Při modelářském užití a cucání proudů 20C atp. je životnnost patrně v řádu desítek a nikoli stovek... Avšak pro elektrokolo jsem odhadl pro předpokládané proudy cca 3C životnost 500 cyklů. Kde je pravda netuším.

Přesné srovnání viz. obrázky z grafy.

Uff.

Fotogalerie

04.10.2013 vložil/a: Robikl
karma článku: 3.64
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

PR

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

200 cyklistů (4 přihlášení)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | včera

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024