reklama

Kolem Dunaje

Foto: Autor

Ahoj, léto nějak rychle uteklo a kamarádi byli na kolech po celé Evropě. Měl jsem v plánu projet se od pondělí do pátku kolem Dunaje.

Jeli jsme 2x se synkem, ale to už je více než 5 let. Nyní synek nemohl neb mu začala již škola a tak jsem 23.9.13 vyjel kolem 7. hodiny z Plzně do Pasova. Cesta autem nic moc, během ní 4 objížďky a mj. i přes Brenner kolem Velkého Javoru. Po 10. jsem konečně zaparkoval na výpadove z Pasova a vyrazil. Věci v baťůžku, a počasí bylo takové podzimní  a sluníčko se ukázalo na chvilku odpoledne. Za 4 hodiny byl příjemný Linec, a cyklistů již poskrovnu. Nejvíc jich bylo 40 km za Pasovem, dále již jen pár skalních. Za přehradou za Lincem jsem přejel po hrázi na 2. stranu, což nebyl nejlepší nápad. cesta nebyla úplně nejlíp značená, a končila u přívozu. Nechtěl jsem jej použít a tak jsem hodinu jezdil kolem a zkoušel jinou cestu. Nakonec jsem přívozu využil a za chvilku byl na druhé straně v hezkém městečku s velice temnou minulostí - Matthausenu. Po 18. hodině jsem začal hledat ubytování, ale bylo znát že je po sezoně. Hodně pensionů bylo zavřených a až kolem 19. jsem se ubytoval v Saxenu v pensionu Auer. Cena se snídaní 29 E, s bohatou večeří 49 E. Po 170 najetých km to bylo velice příjemné.

Další den jsem vyjel kolem 10., sluníčko hřálo a s větrem v zádech se po cca 3 hodinách objevilo nádherné, slunem zalité Wachau. Tady jsem měl v plánu strávit 2 noci. Hned v první vsi byla nabídka ubytování za 15 E, ale tam bylo obsazeno. V něsledující vsi požadovala paní 30 E, a říkala, že pod tuto cenu ubytování neseženu.

Projel jsem další vesničky v zajetí vinohradů, a ubytoval se v Jochingu u rodiny Jamek na Joseph Jamek Strasse hned vedle velkého vinařství...ano Jamek. Bylo to velice příjemné, za 23 E na noc s bohatou snídaní a velice starostlivou babičkou. Jen jsem jí rozumněl každé páté slovo a ona si stále chtěla povídat. K večeři, kterou jsem si na kraji vsi koupil, mi připravila stůl vč. lampičky s výhledem na řeku, a první den lahvička jejich veltlínku a 2. den Zweigeltrebe. ...

Věci jsem nechal v pokoji a záhy jsem se skoro prázdným baťůžkem vyrazil na kole do jedné z posledních vesniček této krásné oblasti. Ve Wachau je nyní mnoho turistů a značka "víno z Wachau" je velmi ceněná.

Ve středu jsem podle plánu navštívil St. Pölten. Asi 20 km za Kremží je cyklostezka na Mariazell a po asi 25 km St. Pölten. Cyklostezka vede z Traismaieru kolem malebné říčky se pstruhama, a velkým množstvím vodního ptactva.  Mají tam ráj, neb celých cca 20 km není žádná civilizace, jen voda, rákosí a klid....V městečku oběd komplet za 5 E, co jiného než hovězí polévka s nudlema a vídeňský řízek se salátem.

Cesta do Jochingu byla velmi příjemná i se zastávkou na zmrzlinu v Kremži. Ve čtvrtek ráno jsem po deváté hodině vyrazil zpět a měl v plánu dojet s jedním noclehem zpět do Pasova. Za Melkem začala obloha tmavnout, a na kraji Ybbsu začalo hustě pršet  Podle předpovědi, kterou jsem si našel předtím než jsem odjel, mělo být pod mrakem, ale zřejmě se počasí změnilo. Napsal jsem synkovi jaká je předpověď a za chviličku odpověděl že bude pršet až do rána příštího dne. Nezbývalo než zajet na nádraží a dopravit se do Pasova vlakem. Pokub bych měl rezervaci byla by cena za 190 km 14 E, takhle 34.40 + 5 E za kolo. Takových nás bylo víc, z Ybbsu až do Pasova jelo s kolama ve vlaku celkem 5 lidí. I se dvojím přesedáním cesta velice příjemná. S kolem není problém, protože vzadu ve vlaku je pro něj dostatek místa i s jeho fixací. Příště zvážím, zda jet do Pasova autem či využít různých příhrničních slev na vlak.

V Pasově jsem měl za stěračem lístek, že zde není dlouhodobé parkování.  Zřejmě byl od obyvatel domů u silnice, kde jsem stál.

Celkem cesta vyšla na 170 E, i s jízdenkou na vlak. Za 3 a půl dne jsem ujel 470 km na treku GT01. S kolem nebyl sebemenší problém.

Je fajn strávit dovolenou na kole v zemi, kde se kola nezamykají, vinice jsou otvřená a nikdo nikomu nic neukradne. Pro cyklisty jepečováno po všech stránkách a lidé jsou velice vstřícní a otevření. Jediná česká stopa bylo setkání se dvěmi sympatickými brňačkami, které si zajely do Wachau na cestu lodí z Kremže a zpět pěšky na jeden den. Druhé tak příjemné nebylo, při posezení s výhledem na Dunaj za dubovým stolem bylo na stole vyřezáno "byli jsme tu, Michal a Markéta".

Jako doplnění plánuji ještě 3 dny krušnohorskou magistrálu jako protiklad  když příjemné roviny kolem majestátní řeky.

Fotogalerie

28.09.2013 vložil/a: alapli
karma článku: 4.52
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Ennsradweg a pár dalších

Cestování
Po třech cestách kolem Dunaje už byl čas podívat se i na nějakou jinou cyklostezku v Rakousku. Synek si dělal srandu, že nic jiného…
03.10.2015
alapli
(3.94)

GT - opět prasklý rám

Technika
ahoj, v červnu 2009 jsem koupil GT Transeo 01 - komplet deore za 15 000 Kč.. Docela spokojenost až do března 2011 když mi praskl rám u…
09.03.2014
alapli
(2.64)
Tip na letošní dovolenou
 (CK Frčíme)

Dunajská cyklostezka – Wachau na kole

Rakousko
28.04.2024 - 4 dny
cyklistický
Autobusem
9 900 Kč
 (CK Victoria)

Kolem jezer Solné komory

Rakousko
27.05.2024 - 4 dny
cyklistický
Autobusem
6 990 Kč
 (CK Victoria)
cyklistický
Autobusem
5 990 Kč
PR

Cyklistické legendy a hazard: Příběhy slavných cyklistů a jejich vášně pro hazard

 (shutterstock.com licence NATALIS)
Cyklistika je sport plný hrdinství, vytrvalosti a odhodlání. Je to sport, který oslavuje sílu lidského ducha a schopnost překonávat překážky. Ale za lesklou fasádou profesionální cyklistiky se skrývá i temnější stránka: vášeň pro hazard.

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?

Nová značka skládacích kol v ČR – Montague kola (nejen) amerických výsadkářů

Skládací kola Montague (Citybikes)
Skládací kola si již dávno našla cestu k zákazníkům. Není divu. Jsou praktická a zásadně rozšiřují možnosti rekreační a městské cyklistiky. Díky lehkosti a skladnosti jsou používána při cestách vlakem, autobusem, letadlem, karavanem, osobním autem a dokonce i ultra-light letadlem či vrtulníkem.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

638 cyklistů (8 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024