reklama

Krátký čundr v okolí Kamenz

Demitz-Thumitz
Demitz-Thumitz
Foto: Autor

Lužické městečko Kamenz leží na severovýchodním okraji "mého doma", ale nikdy jsem tam nebyl.

Až letos, když se ukázalo, že mám tři neplánované volné dny a navíc trochu ustoupila vlna veder, jsem se rozhodl, že tam musím zajet.

Po loňské zlomenině nohy se mi pořád nejezdí stoprocentně dobře, tak taková krátká cesta převážně po silnicích se zdála být tím pravým. Rozhodl jsem se, že pojedu co nejvíc nalehko a bez naplánování trasy v GPS. S tou GPS se to má tak, že už dlouho jezdím "s očima na šipce", tak jsem to chtěl zkusit zase trochu po staru s tím, že GPS mi bude sloužit jen pro kontrolu polohy a jako logger.

Hned po pár kilometrech, na okraji Berthelsdorfu jsem si udělal přestávku na jídlo a v tom mě spatřil osamělý natěžkysta a zajel si ke mě popovídat. Byl to nějaký Němec z Drážďan, s příšernou, pro mě těžko srozumitelnou němčinou, ale zjevně si potřeboval po několika dnech na cestě popovídat.
A pak dál pěknou cestou až před Putzkau. Pokud člověk nechce do Putzkau přijet po silnici, je na mapě namalována polní cesta, ale už z dřívějška vím, že hodně zarostlá. Letos ji v jednom místě skoro ani nešlo najít. 
Z Puzkau jsem původně plánoval jet přímo do Belmsdorfu, už jsem takhle jel, ale pak jsem vymyslel, že zjistím, jak vypadá cyklostezka do Bischofswerdy. No vypadá dobře, až na pár set metrů před začátkem města, kdy zmizí a musí se po silnici. Jo, kdbych měl místo papírové mapy tablet s přístupem na internet, zjistil bych, že bych mohl jet ještě jinak, to však z mapy 1:75000 patrné nebylo.

Pořád se honily dešťové mraky, ale když začalo pořádně pršet byl jsem zrovna u autobusové zastávky u krásného železničního viaduktu v Demitz-Thumitz, tak se dal liják snadno překonat.
A pak přes Uhyst stále na severozápad. Z Bocky do Neustädtel sice podle mapy vede silnice, ale to co tam vede ve skutečnosti na silnici moc nevypadá.
Nicméně i podle dopravních značek bylo patrné, že ta polní cesta je opravdu normální komunikací.

Netrvalo dlouho a byl jsem v klášteře Mariina hvězda v Panschwitz-Kuckau. Klášter se dnes věnuje péči o mentálně postižené. V areálu kláštera rozhodně stojí za pozornost kašna tvořená českým lvem, kterému z tlamy vytéká voda.
Nedá mě to abych nepřipoměl, že se jedná o území obývaném Lužickými Srby, takže mnoho nápisů je dvojjazyčných.

Z městečka jsem vyjel na polní cestu. Tím jsem najel na Krabat-Radweg. Jako by to měli nacvičené, přesně v tom okamžiku začali na sousedním poli krákat havrani. Prostě čarodějův učeň (Krabat) se ozval.
Kromě turisticky atraktivního připomínání postavy Krabata se tento kout vyznačuje tím, že je zde nespočet křížků a Božích muk. S tím se člověk v jinak lutheránském Sasku nepotká.
Tady je takových objektů možná víc než někde na Jižní Moravě.

Mojí noze už se nechtělo jet dál, tak jsem rychle našel místo v lese, kde jsem strávil zbytek dne četbou a povalováním. A hlavně studiem mapy, protože jsem vlastně vůbec neměl vymyšleno kam pojedu další den.
http://www.gpsies.com/map.do?fileId=eflidvdpolifjgfu

Druhý den ráno jsem vyrazil směrem Kamenz. Nejprve jsem se zastavil v Nebelschutz, vesnici, která si natolik zakládá na svém lužickosrbském původu, že jsou zde nápisy obráceně než bývá jinde zvykem, nejprve zde mají nápisy v hornolužické srbštině, pak teprve v němčině. Dobral jsem zde vodu a nemusel
jsem při tom ani mluvit německy, prostě jsem zkusil jestli mi budou česky rozumět. Vyšlo to.

Dojel jsem do Kamenz. Město jsem prochodil. Je příjemné, s nezničeným historickým jádrem, ale trpí tím, čím mnoho těchto měst v bývalé NDR, vylidnilo se. Takže je tu i v centru mnoho opuštěných domů.

Z Kamenz jsem pokračoval krajem lesů a rybníků. Pořád se honily dešťové mraky, ale naštěstí nepršelo. I když v Großgrabe jsem se musel na nějakou chvíli schovat do zastávky, už to vypadalo, že bouřka začne každou chvíli. Naštěstí ji silný vichr odfoukl.

Cesta byla pořád pěkná. Jen z Wiednitz do Bernsdorfu jsem nějak nezvládl odbočit na lesní cestu a projel jsem to celé po rušné silnici. Za Bernsdorfem jsem vyhledal v lese pěkné místo, kde jsem se najedl, napásl brusinek a dal si příjemného šlofíčka.
Pak jsem narazil na známé místo kde už jsem před dvěma lety byl na lehokole,
http://www.nakole.cz/blog/zobraz/106-vleze-do-chosebuz
tak jsem to vzal po stejné cestě jako tenkrát až do Liebegast. Trochu jsem přemýšlel, že bych pokračoval dál do Ralbitz jako tenkrát, ale pak zvítězila potřeba poznat něco nového.
To se vyplatilo, projel jsem další částí krajiny rybníků a lesů a nakonec jsem si ustlal na stejném místě jako předchozí den.
http://www.gpsies.com/map.do?fileId=jzxdofnvewubrxwn


Byl nový den a mě nezbylo nic jiného než se vrátit domů. Dlouze jsem promýšlel kudy tak, abych se nevracel stejnou cestou. Nakonec jsem vymyslel, že pojedu přes město Elstra. Moc se mi do toho nechtělo, znamenalo to, že pár kilometrů budu muset jet po silnici, kterou se najíždí na dálnici. Navíc se opět vrátilo vedro a únava byla také znát. Nakoupil jsem si v Elstřě nějaké pečivo a vydal se vstříc
té problematické silnici. Ve skutečnosti to bylo lepší než jsem čekal. Stoupání směrem k dálnici bylo krátké a pak následovalo klesání směrem na Rammenau, navíc se zde dalo odbočit stranou na nepoužívanou starou silnici. Z Rammenau vede nová cyklostezka do Bischofswerdy. Kolečko bylo uzavřeno.

Vymyslel jsem, že domů pojedu přes přechod v Severním. Za prvé abych viděl v jakém stavu je výstavba cyklostezky st. hranice - Severní, za druhé abych viděl jak vypadá cyklotrasa značená z Putzkau do Neukirchu. Tak cyklotrasa vypadal dobře, pěkně podél potoka.  Jen v jednom místě se musí nastoupat, aby se člověk v zápětí vrátil zpět. Z Neukirchu do Steinigwelmsdorfu už jsem párkrát jel. To mi však nezabránilo trochu zakufrovat. Ale cestu bokem, mimo hlavní silnici jsem nakonec trefil. Pak otravné stoupání k hranicím a sjezd do Severního. Zatím zde stále byla polní cesta, jen budovali nové mosty. Od příštího roku to bude asfaltka.
http://www.gpsies.com/map.do?fileId=hiyhyljmscpchqbb

 

Fotogalerie

01.09.2013 vložil/a: petrp
karma článku: 5.57
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Pár dní na Tour de Baltic

Cestování
Nezbytný úvod Už nevím přesně jak to začalo, ale podle korespondence jsem někdy na začátku roku 2023 zjistil, že Arnošt, co se spolu známe…
09.06.2023
petrp
(5.32)

Polskem bez cíle

Cestování
Když se ukázalo, že letos pojedu na dovolenou nejspíš sám dlouho jsem nevěděl kam. Bylo jasné, že všechny původní plány patří do šuplíku,…
16.08.2020
petrp
(6.06)

A opět ta lužická jezera

Cestování
Udělalo se mi neplánované volno. Najednou jsem měl před sebou volný čtvrtek, pátek a samozřejmě víkend. A dokonce se konečně udělalo teplo,…
02.07.2019
petrp
(5.82)
Tip na letošní dovolenou
Labská cyklostezka – Míšeň (CK Victoria)

Labská cyklostezka

Německo
14.05.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 990 Kč
 (CK Mamut tour)

Lechtalské Alpy

Německo, Rakousko
26.06.2024 - 5 dní
cyklistický
Autobusem
12 300 Kč
 (CK Cyklotur)

Tyrolsko-bavorské pomezí na kole

Německo, Rakousko
29.06.2024 - 6 dní
cyklistický
Autobusem
13 880 Kč
PR

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

348 cyklistů (14 přihlášených)

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část

Sen o krajině s jurtami a divokými koni 1. část - Cesta do budoucnosti Na úvod... Naše první cesta s koly…
Peggy | včera

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024