reklama

Rozhovor s vrahem

Chtěl jsem psát tento článek už dřív, ale teprve dnes jsem se odhodlal. Taky článek se měl jmenovat jinak, totiž "Vrazi za volantem." Takto formulovaný nadpis by ale vlastně byl zavádějící, neb podobní lidé se vyskytují i za řídítky kol. (Teď určitě velký DF jásá, že s ním v něčem souhlasí jeden z jeho největších odpůrců, pokud teda sebral síly dočíst to až sem.)

Dnes ráno se mi "poštěstilo" mít rozhovor s jedním takovým člověkem. Měl bych konečně říct, koho mám na mysli. I když myslím, že z mých předchozích článků to lze vyčíst, zejména z "Ano o vteřinu později, rozumíš!!!". Ano, jde opět o to, že někteří lidé tak pospíchají, že ohrožují bezpečnost druhých.

Zrovna dneska (28.6.2013 jsem měl s jedním takovým člověkem dost nepříjemný rozhovor, který jsem měl tu "čest" začít. Nebudu jej tady přepisovat, byť se název článku je rozhovor s vrahem. Jednak si jej přesně nepamatuju, (bohužel si též nepamatuju SPZ toho vozidla), druhak, možná popis bude přijatelnější.

Stalo se to takto. Jak každé ráno jsem jel přes Nábřeží Kapitána Jaroše na Čechův most. Již v první části nábřeží (Ke Štefánikovu mostu), mne velmi blízko, takřka na centimetr přesně předjela červená dodávka. Vzhledem k tomu, jaké jsou tam ve směru na Malou stranu kolony, nebyl nijaký problém dostat se dopředu. Vzhledem k tomu, že zrovna naskočila zelená, tak jsem si řekl, že se to nebudu hrotit, že to byla normální běžná chyba, která se občas stane.(Každý občas udělá chybu, i autor těchto řádků, udělal dost chyb, a dělá je stále a bude dělat a to i v tom, čemu dokonale rozumí.) Občas se mi stane, že mne někdo předjede natěsno, já jej předjedu a když mne následně předjíždí, tak už z větší dálky.

Toto ale nebyl onen případ. Když jsem jel dál po nábřeží, nyní již Edwarda Beneše, tak přesně totéž auto udělalo přesně stejnou věc. (Jiné podobné tam nebylo). To už mne ale naštvalo. Evidentně nešlo o nějakou běžnou chybičku, co se občas vloudí. To už reakci potřebuje, naskytne-li se možnost.

A možnost se opravdu naskytla, neb na křižovatce u Čechova mostu se také tvoří kolony a moje běžná rychlost nebývá zrovna nejmenší, obvykle mám průměrku (!) 14-18, podle toho, kudy jedu. Takže se stalo, že jsem ono auto v té koloně zastihl. Ihned jsem začal jednat.

Dost důrazně jsem dal najevo, že se zachoval jak "vůl", i když bych se teď měl omluvit volovi (až nějakého uvidím, udělám to), bohužel jiné, než zvířecí nebo odborné nadávky nemáme, ať bych použil jakoukoliv nadávku ze své slovní zásoby, musel bych se zároveň omlouvat tomu, k němuž, respektive k čemuž, jsem daného přirovnal. Jeho jediná jakžtakž rozumná argumentace, proč se zachoval tak, jak se zachoval, bylo že mne neviděl (zvláštní, že ostatní řidiči ano). Pak už to byly spíš výhružky, že pokud nezmlku, že vyleze z auta a zmlátí mne, pak se taky pyšnil, kolik toho najezdil, respektive ať mu do jeho ježdění kecám, až budu mít najeto to, co on. Pak, když viděl, že moje zlost nijak neutichá, se zajímal, jestli náhodou nejsem zfetovaný (krom kafe a čaje drogy neberu). Vůbec si neuvědomil, že svým naprosto nevhodným chováním za volantem může zabíjet. (nepřipomíná vám to někoho (napovím RJ (nemá to souvislost s nikým z tohoto webu, alespoň pokud vím))) Ostatně příliš blízké předjíždění velmi pravděpodobně stálo i za smrtí této dívky http://zpravy.tiscali.cz/mlada-cyklistka-na-brnensku-zavadila-o-znacku-jeji-zraneni-bylo-smrtelne-214945. V takovémto případě vás neochrání ani tolik propagovaná helma.

Bohužel mi nakonec ujel, ano, udělal jsem chybu, měl jsem ho prostě zadržet (byť to nespadá do mé pravomoci). Tito lidé by vůbec neměli za volantem nic dělat.

Ještě si dovolím malý dodatek, abych dokázal, že nejde jen o motoristy, natož o pouhou antimotoristickou kampaň. Nedávno jsem měl konflikt s jedním cyklistou, respektive on měl konflikt se mnou. Stalo se to kuriózním způsobem. Totiž, jak obykle jsem zastavil na červené na Strossmayerově náměstí, kudy taky jezdím. Přes přechod právě přecházeal žena. Cyklista za mnou, TDF, známe dres a černé brýle, však nemínil zastavit a jen riziko srážky jej donutilo na chvilku zastavit, ale ne na takovou, abych mu byl cokoliv schopen říct, prostě přejel na červenou. Dost mne naštval svým chováním k přecházející ženě. Po rozsvícení zelené jsem se tedy vydal za ním. Shodou okolností také jel částečně mou trasou. Vzhledem k mým schopnostem a kolu nebyl zas takový problém jej dohnat. Donutil jsem ho, aby mi věnoval pozornost a pak jsem mu jeho chyby vyčetl. Hrozně se divil, vůbec si neuvědomoval, co mohl způsobit. Naštěstí v tomto případě, alespoň nakonec chybu uznal a přislíbil, že si bude dávat pozor.(Doufejme, že to nebylo, jen, aby se neřeklo, tak odkývám všechno, i když i to je lepší, než reakce řidiče z předchozího případu (naštvaný jsem byl prakticky stejně.))

Článek povoluji šířit, ale pouze v kompletní podobě, beze úprav, výjimečně i na takové servery, jako je dfens-cz.com, pokud tam o to mají zájem.

Rostislav Adam

28.08.2013 vložil/a: cyklopalmovka
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

O (cyklistických) helmách

Ostatní
Jest o mne známo, že nejsem žádným zastáncem nošení cyklistických přileb, neboli helem, ba, že jakákoliv zmínka o tom, že jsou potřeba, je…
31.05.2015

Bohnická historka

Ostatní
Bohnice jsou zvláštní částí Prahy. Jsou proslavené po celé Praze a jejím okolí, možná i daleko na Moravě. O jejich věhlas se postarala…
03.05.2015
cyklopalmovka
(0.21)

Smutný příběh

Ostatní
Kdosi založil ohýnek. Jen malý, takový, který zahřeje a všelijak jinak pomůže. Všichni kolem byli nadšeni a shlukli se kolem ohýnku.…
16.03.2014
PR

Cyklistické legendy a hazard: Příběhy slavných cyklistů a jejich vášně pro hazard

 (shutterstock.com licence NATALIS)
Cyklistika je sport plný hrdinství, vytrvalosti a odhodlání. Je to sport, který oslavuje sílu lidského ducha a schopnost překonávat překážky. Ale za lesklou fasádou profesionální cyklistiky se skrývá i temnější stránka: vášeň pro hazard.

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?

Nová značka skládacích kol v ČR – Montague kola (nejen) amerických výsadkářů

Skládací kola Montague (Citybikes)
Skládací kola si již dávno našla cestu k zákazníkům. Není divu. Jsou praktická a zásadně rozšiřují možnosti rekreační a městské cyklistiky. Díky lehkosti a skladnosti jsou používána při cestách vlakem, autobusem, letadlem, karavanem, osobním autem a dokonce i ultra-light letadlem či vrtulníkem.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

453 cyklistů (6 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024